almalé és kungfu Rólunk

Switcher kézikönyv: az SSD-t faló memória

Ameddig az Apple aranyáron méri a 256-os SSD-ket, és sokan a 128 gigabájt egyre szűkösebb keretei közé vagyunk szorítva, sokszor láthatjuk a "startup disk almost full" felhívást. Ha az ember lefuttat egy háttértár csekkoló alkalmazást - én a Disk Scannert használom -, hogy meglássa, mely fájlok foglalják a legnagyobb helyet, észrevesz egy addig ismeretlen mappát, ami kiugróan magas foglalási értéket is mutathat. Ezt:

/private/var/vm

Screen Shot 2012-04-02 at 10.42.42 PM.png

Mivel a "private" rejtett mappa, a Finder -- Go -- Go to Folder parancsával, majd a fenti elérés bekopizásával juthatunk leggyorsabban erre a területre.

Screen Shot 2013-01-24 at 2.59.49 PM.png

Itt kétféle bitzabáló lényt látunk, egy sleepimage-et és egy rakás swapfile-t. Vizsgáljuk őket egyenként.

Sleepimage

Ez a fájl pontosan akkora, amekkora a RAM mérete a gépünkben. Ez nem véletlen, hiszen ez a memória tartalma, amit az operációs rendszer a laptopokon újra és újra lement, amikor a gép alvó üzemmódba kapcsol. Nem feltétlenül lenne rá szükség, hiszen a RAM áram alatt marad alvó üzemmód esetén is, ez inkább egy biztonsági mentés. Ha mondjuk lemerül az akksi, vagy hiba lép fel, az alvás előtti állapotot minden esetben vissza lehessen állítani.

Nem mindig volt ez így. Voltak idők, amikor kevésbé vigyáztak a memória tartalmának sérthetetlenségére az Apple-nél. Ugyan nincs nagyon reklámozva az operációs rendszerben, de a mai napig ki lehet választani, mely alvó üzemmódot szeretnénk magunknak, egyúttal megszabadulhatunk ettől a több gigabájtos sleepimage fájltól is - vállalva az ezzel járó kockázatokat.

Először is tudjuk meg, a gépünk melyik sleepmode-ot használja. Terminalba (Spotlight -- Terminal) írjuk be, hogy

pmset -g | grep hibernatemode

Screen Shot 2013-01-24 at 3.13.59 PM.png

Ekkor láthatjuk az aktuális sleep mód kódszámát. Nálam ez a 3-as. Ha kíváncsiak vagyunk, mi van a megjelenített szám mögött, íme a magyarázat:

0 - Old style sleep mode, a régi alvó üzemmód. A RAM áram alatt marad, a tartalmát nem írja ki a merevlemezre a rendszer, viszont szupergyors elalvást/ébredést kapunk cserébe (értsd: ahogy felnyitjuk a laptop kijelzőjén, már mozgathatjuk a kurzort). Desktop gépeken ez az alapértelmezett.
1 - Hibernáció, a RAM tartalma a merevlemezre lesz kiírva, a rendszer teljesen le lesz kapcsolva, semmi nem marad áram alatt. Lassabb ébredés.
3 - New sleep mode, a RAM áram alatt marad, de a tartalma kiírásra kerül a merevlemezre, a sleepimage fájlba. Ha kifogy az akkumulátor, automatikusan hibernálásra kerül a gép, a memória tartalma nem veszik el. 2005 ősze óta az alapértelmezett mód laptopokon.

Ha úgy döntünk, mindenképp meg akarunk szabadulni a sleepimage-től, megtehetjük. Ehhez az alábbi Terminal parancsot futtassuk le:

sudo pmset -a hibernatemode 0

Screen Shot 2013-01-24 at 3.19.03 PM.png

Ekkor átállunk a régi sleep módra, és akár le is törölhetjük a most már feleslegessé vált sleepimage-et ezekkel a Terminal parancsokkal:

cd /var/vm
sudo rm sleepimage

Előny: gyorsabban ébred majd a gépünk, megspóroltunk pár gigabájtot. Hátrány: ha alvás közben valami történik a memóriával, vagy lemerül az akksi, a nem mentett cuccainktól búcsút vehetünk.

Ha vissza akarjuk hozni az előző állapotot, egyszerűen írjuk a Terminalba, hogy

sudo pmset -a hibernatemode 3

Az alvó üzemmód grafikus felületen történő menedzselésére alkalmazást is használhatunk, például a SmartSleepet.

Swapfile

A Mac egyik megkérdőjelezhetetlen jóságaként szoktak hivatkozni arra, hogy az OS X-et alig kell újraindítani, tökéletesen működik hónapokkal az első bekapcsolás után is. Ez így is van.

Viszont nem árt tudni, hogy minél több idő telik el az újraindítás után, annál jobban hízik a vm könyvtár. Mégpedig a swapfile-okkal, amik a memória "backup"-jai. Ha nincs elég memória a gépedben, hogy kiszolgáljon minden futó alkalmazást, ezeket a fájlokat használja a rendszer, hogy ne vesszen el semmilyen tartalom.

Néhány hét, vagy hónap után a swapfile-ok mérete könnyen 8-10 gigabájt is lehet. Ez pedig már azért feltűnik egy 128-as SSD-n. Hogy épp mekkora a ez a terület, arról az Activity monitort elindítva könnyen megbizonyosodhatunk:

Screen Shot 2013-01-24 at 2.23.34 PM.png

A megoldás nagyon egyszerű: újraindítás. Ezután az összes swapfile eltűnik, indul elölről a létrehozásuk.

A Switcher kézikönyv korábbi részei:

Switcher kézikönyv: Spotlight, keresés
Switcher kézikönyv: Total Commander OS X-en?
Switcher kézikönyv: Írhatok NTFS meghajtót?
Switcher kézikönyv: Van Office Macre?
Switcher kézikönyv: Mire jó a Preview?
Switcher kézikönyv: Lehet-e Windowsom?
Switcher kézikönyv: Hol a szorzásjel, meg a kukac?










Az Apple háborúja a gyerekmunka ellen

Jeff Williams, az Apple operatív részlegének alelnöke egy interjúban elmondta, az Apple egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz azért, hogy megoldja a két legégetőbb problémát az alvállalkozói láncban. Az egyik: egyik beszállítója sem alkalmazhat gyerekmunkást. A másik: legfeljebb 60 órát dolgozhatnak egy héten az Apple termékeken dolgozók.

labor_hero_china.jpg

Nem arról van szó, hogy ezeket most fogalmazták meg, régen aláírták a kínai gyártók az erről szóló megállapodást, csak hát, mint tudjuk, nem tartották be. Nem csak az Apple esetében, úgy általában. Ők ilyenek.

Nyilvánosságra került viszont az idei Supplier Responsibility Progress Report, megtekinthető az Apple honlapján. Ebből kiderül, hogy 2012-ben 393 auditot zavartak le a cupertinóiak a beszállítóknál. Ez 73 százalékkal magasabb, mint 2011-ben, pedig akkor is nagy volt az ugrás a 2010-es 127 darab után. És nemcsak a legnagyobbakat vizsgálják meg, persze a Foxconnak is kijár az ellenőrzésből. Egyre inkább odafigyelnek a kisebb halakra is, akik eddig elbújtak a gyárvárosok árnyékában, és ott próbálkoztak, ahol tudtak. Az Apple-ön kívül pedig a független Fair Labor Association is engedélyt kapott legutóbb Tim Cooktól, hogy nézzenek körül a gyárakban, amikor jónak látják.

Az Apple szerint meg is szakították egyik beszállítójával a kapcsolatot, miután 74 esetben bizonyosodott be, hogy gyerekmunkást dolgoztattak a soron. Kiderült, hogy a fejvadász cég is hamisította a papírokat, hogy ne tűnjön fel az illegális foglalkoztatás.

És nemcsak a szúrópróbaszerű auditokra számíthatnak a cégek, több mint egymillió dolgozót monitoroz folyamatosan az Apple, figyelve a túlóraszám betartását, az eredményt pedig havonta nyilvánosságra hozzák a weboldalukon.

Alapvetően örülök neki, és mindenképp jó, hogy az Apple egyre nagyobb energiákat fordít ezekre az ellenőrzésekre, de ne ringassuk magunkat abba a hitbe, hogy az elküldött gyerekmunkások boldogan hazaszaladnak az eset után, előveszik a játékaikat, és élvezik a gyerekkort. Egyszerűen átmennek egy másik üzembe, ahol nincs ilyen pattogó megrendelő, és ahol szarnak arra, hogyan hozzák ki a meglepően alacsony óradíjat. A gyerekmunkások ugyanis nem a cégek rabszolgái, nem a cégek ragaszkodnak hozzájuk. Nekik mindegy, van elég felnőtt is a munkára, ha a Foxconn új állásokat hirdet meg, másnap több ezren állnak sorba a realtív magasnak számító munkabér reményében. Köztük gyerekek, sajnos. A gyerekmunka társadalmi probléma, és az Apple ez ellen semmit nem tehet.

Egy korábban publikált véleményem a témában itt olvasható.



Ma vetítik először a jOBS filmet

Aki véletlenül a Sundance Filmfesztiválon issza a pezsgőt, örülhet, hiszen ő már ma láthatja az Ashton Kutcher főszereplésével forgatott Steve Jobs-életrajzi filmet. A következő vetítés az Egyesült Államokban országszerte április 19-én várható.

screen-shot-2012-12-03-at-9-25-23-pm.png

Kérdés, mikor érkezik meg hozzánk? Az imdb ebben nem tud segíteni, de egy-két európai bemutató időpontját már láthatjuk. Ezek alapján nem túl rózsás a helyzet, Svédországban augusztus végén, Dániában csak októberben kezdik játszani.

im.png

Ha nem tolják ki gyorsan iTunes Store-ba, szerintem a legtöbben inkább letorrentezik majd.



Ezért lehet Kína a következő USA az Apple-nek

Volt nemrég egy poszt nálunk, amiben egy elejtett Tim Cook félmondatnak tulajdonítottam nagyobb jelentőséget.

Kína jelenleg a második legnagyobb piacunk. Hiszem, hogy egy nap a legfontosabb lesz.

Akkor megvizsgáltam a 2012 harmadik negyedéves (naptári) számokat, és nem láttam olyan trendet, ami egy ilyen jelentős jóslatot vetítene előre. Azt meg kizártam, hogy Tim Cook csak úgy, számok nélkül böfögjön be egy ilyet.

wangfujing_retail_store.jpg

És tessék megnézni a tegnapi negyedéves jelentést, meg az utána adott nyilatkozatokat. Kína hozott 6,8 milliárd dollárt az előző negyedév bevételéből, de nem is ez a lényeg, hanem hogy ez 67 százalékos emelkedést jelent az Apple vezetői szerint. iPhone-ból sem kevés fogyott Kínában, a legnagyobb emelkedés a telefoneladások tekintetében itt volt: az egy évvel korábbi eredményhez képest kétszeresére nőttek az eladások az országban.

Az Apple-nek jelenleg 11 üzlete van Kínában, de Cook szerint "nagyon sok" épül még. Peter Oppenheimer azt is megemlítette, hogy külön és kiemelten foglalkoznak ezzel a piaccal, nem csak egy ország ez a sok közül számukra.

Ezt látta tehát Tim Cook, amikor Kína majdani elsőségéről beszélt. És ha a tervei valóra válnak, addigra a gyártás nagyobb arányát lesznek képesek visszahozni az Egyesült Államokba, eljátszadozva a két ellentétes trenddel a két ország akár szerepet cserélhet egymással, az USA gyártja a termékeket, Kína meg felvásárolja. Túlzás, persze.



Bréking: Itt vannak a T-Mobile iPad árai

A T-Mobile honlapján előrendelhető az iPad mini és az új iPad. Lássuk:

1.png

2.png

A fenti árak a legdrágább díjcsomaggal értendőek, lehet kevesebbet is fizetni havonta, és akkor drágább a készülék. A készülékek alapára persze minden esetben alacsonyabb, mintha szolgáltató és díjcsomagfüggetlenül vennénk. Íme az összehasonlító táblázat:

tabl.png

Igaz hogy a T-Mobile esetében mindegyik esetben egy Net&Roll díjcsomagot kell két évre bevállalni. Ennek változó a havi díja, 3200 forinttól egésze 9550 forintig terjed.

Várhatóan február elején szállítják az előrendelt iPadeket, de biztosat nem tudni.

Na, örülünk?




süti beállítások módosítása