Úgy tervezem, a Switcher kézikönyv hétvégenként jelentkező rovat lesz, minden héten valami alapvető trükkel, ismerettel látjuk el a Macre váltókat. Ehhez kérem továbbra is a segítségeteket, küldjetek nekünk ötleteket, leírásokat olyan megoldásokra, amik nekünk természetesek, de egy switchernek nehéz falatnak tűnnek.

Az Apple operációs rendszere alapból nem támogatja az NTFS írást, csak olvasni tudja ezeket a meghajtókat. Ez bosszantó lehet, ha a háztartásban van egy külső merevlemez, amit mondjuk Windows-zal használnak, és erre nem másolhatunk fájlokat. Persze van megoldás, hogyan vehető rá mégis a Mac ennek a fájlrendszernek a teljes körű használatára.

Van egy fizetős, és egy ingyenes megoldás, előbbi a Paragon szoftverével, utóbbi pedig egy kicsit körülményesebb kattintgatással.

Ehhez itt találtok egy remek leírást, röviden:

Screen Shot 2012-12-21 at 10.20.39 AM.png

Fel kell tenni a MacFuse szoftverét. Ha korábban fenn volt egy régi verzió, de nem működik vele az írás, törölni kell (Lionról Mountain Lionra váltásnál úgy tapasztaltam, nincs gond). Ezt a System Preferences-ben egy jobbklikk - Remove paranccsal tehetjük meg egyszerűen.

Következik: Reboot. A MacFuse innen tölthető le, kelleni fog még az NTFS-3G segéd app. Miután mind a kettőt felpakoltunk, jöhet még egy hibaüzenet az NTFS-3G felől, ezt ezzel a patch-csel lehet helyrehozni.

NTFSonLion-2_full.png

Ezután már a Macünk is tud NTFS-t írni, igaz kicsit lassan, de legalább megy. Egy Mac külső meghajtójaként viszont mindenképp érdemes a saját HFS+ fájlrendszert használni.

update: többen jelezték, hogy a Tuxerát használják, évek óta, probléma nélkül. Géza pedig felhívta a figyelmem, hogy a MacFUSE-nál van újabb megoldás is, a FUSE for OSX.