almalé és kungfu Rólunk

Véroxigént mér és alvást figyel: idén jöhet az Apple Watch 6

Idén várható az Apple legújabb okosórájának érkezése. Nem meglepő módon az egészségügyi funkciókon lesz a hangsúly, és emiatt nem is elhanyagolható mértékben nő az óra hasznossága.

apple-watch-bands.jpg

Az Apple Watch az a termék, aminek siznte mindegyik frissítését érdemes volt megvenni az előző generációhoz képest, fontos újításokat tartalmazott, vagy épp sebességnövekedést ért el. Nyilván ez a termék is elér abba a korba, mint az iPhone, amikor már csak kamerafejlesztéssel lehet valamit kicsiholni belőle, de egyelőre szó sincs erről.

A koronavírus évében különösen pikáns, hogy az Apple idei órája a pletyák, valamint az iOS 14 egy elkapott kódjából származó infók szerint folyamatosan monitorozza majd a véroxigénszintünket. Ugye a tüdőgyulladás klasszikus jelei - köhögés, mellkasi nyomás, fájdalom - mellett a véroxigénszint csökkenése az a tünet, ami egyértelműen mutatja a veszélyt. Hogy hiába veszünk levegőt, nem jut elég a testünkbe. A koronavírus is épp emiatt halálos, és emiatt kell kórházba menni: gépre kell tenni az illetőt.

A piacon eddig is volt egy csomó pulzoximéter, 10-20 ezer forint között, sőt a magyar Wiwe EKG-eszközben is végig volt ilyen. Infravörös fényt bocsát ki az eszköz, majd megméri, hogy az ujj a rajta áthatoló fényből mennyit nyel el, ebből tud következtetni a vörösvérsejtek által szállított oxigén mennyiségére. 95 és 100% között normális, 90 és 95% között már alacsony értékről beszélünk. 90 alatt meg nyomás dokihoz (én nemrég köhögtem sokat, méregettem, de csak 92-ig ment le).

De ennek a mérése nem csak a tüdőgyulladás kiszűrésére alkalmas. Több más oka lehet, ha nem jut elég oxigén a vérbe: lehet gond a vörösvértestekkel, lehet gond a vért pumpáló szívvel, és a tüdővel is akadhatnak egyéb problémák is. Az óra nem fogja tudni ezeket megjósolni, legalábbis egyelőre. A cél az, hogy egy idő után az eszköz - és a HealthKit-es eszközök sokasága - egy rakás adatot mentsenek le rólunk, és ezek együttállásából, időbeli alakulásából, valamint sok milliónyi ember hasonló adataiból pontosan lehessen látni a trendeket. Olyan tipikus egészségügyi értékváltozások írhatnak le egy betegséget, amiket ma nem sejtünk, és csak a töménytelen mérésből lehet őket észrevenni, évek alatt.

A másik idei fő képesség, az az alvásfigyelés lesz, állítólag. Az Apple-nek rengeteg ideje volt, hogy a felvásárolt szoftvert úgy módosítsa és integrálja, hogy végre ő is kijöhessen a piacra egy megoldással. Az alvás figyelése egyrészt áll az éjszakai mozgás, a szívverés, valamint a hangok - horkolás - rögzítéséből. Utóbbiakban lehet keresni alvási apnoét - légzéskihagyás -, amit meg fog erősíteni a véroxigén alakulása is. Gyakorlatilag egy Apple Watch kiválthat egy klinikai alvásfigyelést, ahol épp ezeket nézik: EKG-t, véroxigént, és kilélegzett levegőt (horkolás).

Ezzel a funkcióval végképp rá kell szokni, hogy az órát rendszeresen feldobjuk tölteni többször egy nap egy rövid időre, hogy 0-24-ben bírja, ráadásul az óra állítólag jelezni is fog este, hogy tölteni kellene, ha alvást is figyelni akarunk.

Dizájnban állítólag az Apple Watch 5 marad az irányadó, szerintem lecserélik az 5-ösöket erre, és marad a 3-as sorozat mellette, mint olcsó opció.



Ilyen kiegészítőket gyártana az Apple, ha gyártana ilyen kiegészítőket

Van, amit gyárt az Apple, és van, amit nem gyárt. Amit nem az Apple gyárt, az általában úgy néz ki, mint amit nem az Apple gyárt, éppen ezért teheti meg a cég, hogy monitorállványt árul ezer dollárért. Néha azonban előbukkannak olyan termékek, amiket nem az Apple gyárt, és mégis olyanok, mintha az Apple gyártotta volna őket. Nem kerülnek ezer dollárba.

Az ilyen cuccoknak nagyon is lenne létjogosultsága. Ebben sokan egyetértenek.

Egyrészt szépek, és minőségiek. Ki ne szeretne szép és minőségi terméket? Azontúl passzolnak a cég termékeihez, így ha egy vállalat szeretné, hogy a munkatársak asztalára jó legyen ránézni, vagy akár csak egy egyéni vállalkozó szeretné, ha az otthon íróasztala egységes lenne, akkor ilyen termékeket választ az iMac, MacBook Pro, iPhone stb. mellé.

Én két olyan gyártóba is belefutottam mostanában, akik teljesítik ezt a kritériumot. Az egyik a Satechi.

sate.jpeg

Gyönyörű hubokat, egereket, billentyűzeteket, presentereket, távirányítókat, tartókat árulnak, alumíniumból, egyben vannak. Itt lehet megnézni a kínálatot.

A másik a Rain Design.

fooldalifsfd.jpg

Az ő Apple-termékekhez készült állványai épp olyanok, mint maguk a termékek. Ha az Apple egyszercsak kitalálná, hogy az egészségmegóvás érdekében létrehoznak ők is egy innovatív laptopemelőt, ami épp így néz ki, és a nyaki gerincferdülést megelőzi, akkor simán elkérhetnének érte 29.990-et, vagy beépített vezeték nélküli töltővel együtt már inkább 59.990-et. Így csak 19 ezer forint körüli az ár.

A Rain Design termékeire még ma és holnap él a kupon, amit csak az Appleblog olvasói kapnak: írd be a vásárlásnál, hogy RAIN10 a kuponkód mezőbe, és voila. 10% kedvezmény, így nem is 19 ezer, csak 17. Csak március 31-ig!

Az AQUA Webáruház az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.



2018-as iPad Pród van? Nem valószínű, hogy szükséged van 2020-as iPad Próra!

Amikor az idei iPad Prókat megláttuk, azt éreztük, hogy igen, ez kell nekünk. Erősebb procik, kétszeres alap háttértár, a hátlapi kamera egészen komoly javulása, ráadásul a trackpades Magic Keyboard, ami egyelőre ugyan nem game changer, de nagyon meggyőző működés közben. Nem pontszerűen működik, mint a számítógépen, de most kezdünk rájönni, hogy erre valójában, különösen a kurzor folyamatos átalakulása esetén a funkcióknak megfelelően, nincs is szükség:

Aztán kiderült, hogy az. A12Z Bionic chip gyakorlatilag azonos a 2018-as iPad Pro A12X Bionic chipjével, annyi a különbség, hogy míg két éve letiltották a GPU egyik (nyolcadik) magját, addig idén ezt a korlátozást eltörölték. Amúgy tök egyformának tűnnek.

Aztán kiderült, hogy a most megjelent iPadOS 13.4 tartalmazza a Magic Trackpad 2, Magic Mouse 2 és egyéb Bluetooth-os kurzorvezérlők támogatását, így a 2018-as iPad Próval rendelkezők is élvezhetik ennek előnyeit.

Sőt, a májusban megjelenő, baromi jól kinéző trackpades Magic Keyboard is kompatibilis lesz a 2018-as iPad Próval.

ke_pernyo_foto_2020-03-18_13_43_18.png

Akkor már csak a tárhely és a kamera maradt. Tárhelyről csak annyit, hogy a 2018-as modellek 20-30 ezer forinttal olcsóbban vásárolhatóak meg azonos tárhellyel a mostaniakhoz képest (az AQUA Webáruház oldalán).

Ami maradt. nagy előnyként: a wifi 6, meg a fejlett kamera és esetleg, ha van változás ebben a korábbiakhoz képest, a mikrofonok minősége.

apple_new-ipad-pro-ultra-wide-camera_03182020_inline_jpg_large-1.jpg

Ez tényleg megér 20-30 ezer forintot annak, aki használja, és ki tudja használni. Akinek nincs 2018-as iPadje, és most venne. De mint itt írtam egy hosszabb anyagban, valójában nagyon ritka, hogy egy iPadet kameraként használhatnánk, inkább a vágáshoz megfelelő a méret. Egy iPhone sokkal jobb rekorder, és mivel nagyon gyorsan át tudja nyomni egymás között a két iOS eszköz a nagy fájlokat, így én inkább használnám a két eszközt a saját optimális működésére hagyatkozva.

Disclaimer: Az Aqua Webáruház Az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere. Otthoni Mac-es munkavégzéshez itt találjátok a tippeket és ajánlatokat. Március 31-ig élnek a kuponkódok, amiket ide kattintva láthattok. iPadek és más Apple termékek olcsóbban itt.



Az egyik legfontosabb, itthon nem használható Apple-termék is jön Magyarországra április 9-én

A 4G-s Apple Watch nem egy új keletű termék, de Magyarországon a Series 3 óta csak csorgatjuk a nyálunkat utána. Az, hogy nem kell egy iPhone-t közel tartani hívások fogadásához valamint neteléréshez, olyan eszközzé teszik az órát, amitől igazán előremutatóvá válik: a telefon nélküli telefon korszakot vetíti előre, amit az ilyen kijelzőfétissel nem rendelkező egyének várják nagyon, mint én.

ke_pernyo_foto_2020-03-25_7_32_18.png

Ehhez nem maga a hardver volt elérhetetlen, hanem az infrastruktúra: eddig egyetlen magyar szolgáltató sem kínált eSIM lehetőséget az órába, annak ellenére, hgoy más eszközökbe már régóta elérhetőek a kártya nélküli SIM kártyás megoldások. Az Apple oldalán azonban már megjelent a Magyar Telekom, mint Apple Watch LTE szogláltató, és a Telekom oldalán is megerősítik:

április 9-től elérhető az Apple Watch Series 5 eSIM 4G.

A szolgáltatói árról egyelőre nem tudunk, az Apple oldalán ettől a változástól pedig sajnos még nem jelent meg a teljes Apple Watch Series 5 választék. De mégis, ez a régi fejlesztés épp annyira számít fantasztikus hírnek most, a magyar premier idején, mint amikor bejelentették.

Robinak köszi a linket.

Otthoni Mac-es munkavégzéshez itt találjátok a tippeket és ajánlatokat. Március 31-ig élnek a kuponkódok, amiket ide kattintva láthattok. Az Aqua Webáruház Az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.



Mit kell mondani Sirinek, hogy vigyázzon ránk koronavírus idején?

Egyrészt megkérdezhetjük Siritől, hogy koronavírusosak vagyunk-e.

Hey Siri, do I have the coronavirus?

Amit reagál az asszisztens, az kábé annyira konkrét, mintha Müller Cecília állítaná, de az Apple azért frissítette az INTELLIGENCIÁJÁT ezekkel a sablonokkal.

siri.jpeg

Két mondat lehet még hasznos, amikkel beállíthatod a megfelelő figyelmeztetéseket magadnak. Az első:

Hey Siri, remind me every hour to wash my hands.

Ekkor, ahogy sejthetjük, óránként basztat, hogy mossunk kezet. A másik hasznos:

Hey Siri, remind me stay home when I leave Home.

Ha tudja az otthoni címünket, akkor beállítja a távolodásra figyelmeztetéstés amikor elhagyjuk a lakásunkat, értesítést küld, hogy maradjunk otthon. De mi magunk is szerkeszthetjük úgy az adott emlékeztetőt (lásd fenti kép jobbra), hogy a saját helyzetünktől meghatározott körön belüli kimozdulásra értesítsen a program.

Otthoni Mac-es munkavégzéshez itt találjátok a tippeket és ajánlatokat. Március 31-ig élnek a kuponkódok, amiket ide kattintva láthattok. Az Aqua Webáruház Az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.




süti beállítások módosítása