almalé és kungfu Rólunk

Az iPhone SE 2020 kamerája tényleg baromi érdekes

Az iPhone SE 2020 elsőre tényleg nem izgalmas, a legfrissebb proci belepakolva az iPhone 8 házába. Az iFixit kiderítette, hogy a kamera simán kicserélhető egy iPhone 8-aséval, úgyhogy itt nem lehet sok változás.

Illetve… mégis van. Hiszen van portré mód, igaz? Vagyis mégiscsak összekombinálták az A13 Bionic képességeit az öreg lencsével. De vajon hogyan?

Ben Sandofsky, a Halide fejlesztője írt egy nagyon érdekes cikket a Mediumon arról, hogy ez hogyan is néz ki a gyakorlatban. Érdemes elolvasni az egészet, de kiírom ide a fontosabb részeket.

ke_pernyo_foto_2020-04-30_10_28_02.png

A portré mód két lencsével hozza a legjobb eredményt. Nem véletlen, hogy az embernek is két szeme van, és a két szem által látott képből képes megmondani, hogy egy adott tárgy milyen messze van. Meg persze az agyával, ami tapasztalatok alapján már be tudja sorolni, hogy a látottak mit jelentenek lépésben, vagy méterben.

ke_pernyo_foto_2020-04-30_10_27_15.png

Nem az SE az első telefon, ami egy lencsével valósítja meg a portré módot, az iPhone XR is ezt tette, de egészen máshogy. Az XR a DPAF nevű eljárást alkalmazta, ami kábé annyit takar, minden pixel esetében két alpixel összehasonlításából tudja kitalálni a távolságokat. Ez is olyan, mintha két szem lenne, már abban a tekintetben, hogy összehasonlításon alapul, annak ellenére, hogy egyetlen lencse volt a készüléken.

Az iPhone SE viszont nem így tesz: kizárólag Machine Learninggel rajzolja fel a depth mapet, vagyis a látott tárgyak lencsétől való távolságának lenyomatát.

A különbséget úgy lehet látni, ha lefotózunk egy másik fotót. A felület sík, tehát csak egyféle mélység van. Az XR többnyire lapos felületet lát, azért megpróbál differenciálni a színek segítségével. Az SE 2020 viszont a képről készített kép esetében is felrajzolna a depth mapet. Emberekre tervezték, vagyis az emberi alakot ismeri fel legjobban, de már tárgyakkal is elég jó munkát végez.

Nézzétek, balra az XR, jobbra az új SE, ahogy egy sík felületet elemez.

kuty.jpeg

Ilyen, amikor a hardverek fejletlensége mérnöki bravúrokat kíván meg. Ez a szépsége ennek a szakmának, mert nézzétek meg. Itt van egy gyártáson spórolós telefon - nincs több lencse, nincs LIDAR -, amihez viszont a fejlesztők gyártottak egy olyan okosítást, ami korábban nem volt. Hozzátették a chip Machine Learning képességeit, és voila, mégiscsak van portré mód. Régi fotókat vehetünk ki a szekrényből, és menni fog velük a háttér blurözése.

Hát ha valami izgalmas van az új SE-ben, akkor ez abszolút az.



Mit tud majd az ARM Mac, és mennyibe kerül majd?

A sok éve húzódó pletyka immár érett korszakba lépett: annyi helyről megerősítik az Apple állítólag zöld utat kapott “ARM alapú Mac” tervét, hogy immár senkinek nincs kétsége afelől, hogy valósággá válik. És mivel egy olyan izgalmas fejlesztésről van szó, ami alapjaiban határozza meg a hordozható Macek jövőjét, természetes, hogy rácuppanunk a témára, mint gyöngytyúk a takonyra. Ennek ellenére sokan nem értik, miről szól a dolog, itt olvastam egy olyan elemzést, ami a Chromebookok ellen indítja az Apple megoldását, és 600-900 dollárra jósolja az árukat.

Juj.

Na vegyük sorra.

Volt egy homályos találgatás arról, hogy már idén jön valami ARM Mac, a jövőre megjelenő ARM MacBook előtt, de erről egy külön posztban vezettem le, hogy hülyeség, mert nincs értelme 2020-ban bemutatni bármilyen ARM Mac-et, a 2021-es MacBook előtt. Most a Bloomberg erősítette meg, hogy az átállás startja 2021 lesz, idén kár bármire is számítani. Hogy a vírus miatt vagy nem, nem tudni. Szerintem nem, és még 2021 is kétséges, hogy sikerülni fog-e, lesz-e olyan jó a jövő évi iPhone-ok System-on-a-chip megoldása, amire lehet alapozni.

  • A lap ugyanis azt is kiderítette - persze ez még csak vad pletyka -, hogy nagyjából milyen processzorra lehet számítani. Állítólag három A14-re alapuló ARM processzort fejlesztenek jelenleg egy időben Macre - ez az architektúra lesz az idei iOS eszközökben -, plusz egyet, ami már a következő év iPhone-jainak A15-ösére épülne. A terv az, hogy az Apple a jövőben egyszerre fejlesztené a Macek, iPadek és iPhone-ok chipjeit, és ezek azonos ciklusokban frissülnének. Vagyis évente jönne új ARM Mac.
  • A chipeket a TSMC fejlesztené, 5 nm-es gyártástechnológiával.
  • Az első ARM Mac chipekben nyolc nagyteljesítményű mag lenne, és legalább négy energiahatékony mag. Utóbbiak végeznék a kisebb feladatokat, áramot alig-alig fogyasztva, míg ha számolás kell, beröffen a nyolc izmoska. Összehasonlításként, a jelenlegi iPad Prókban négy nagyteljesítményű és négy energiahatékony mag található, és ezzel ver rá a sokkal többet fogyasztó Intelekre bizonyos benchmarkokban. 2732 x 2048-as felbontással, 5K-s külső kijelzőt támogatva, ésatöbbi.
  • GPU is lenne a SoC-ben, természetesen.

Mit jelent ez? Azt, hogy alapvetően ez egy aktív hűtés nélküli, a megszokott méret esetén egy feltöltéssel igen-igen sokáig használható, de alapvetően nem egy Pro igényekre készített gépről lenne szó. Pont olyanról, ami most a MacBook Air kategória, csak annál sokkal jobban megvalósítva.

A 2020-as MacBook Air sok szempontból álomgép, nem akarom leszólni. Az első modell óta MacBook Air-jeim voltak, és egyik sem volt ennyire jó kiadás, mint ez a mostani. Akkor mi a baj? Mondom.

A MacBook Air-ekkel mindig is lehetett könnyen videókat vágni, legalábbis igaz volt ez az állítás az 1080p-s korszakban. A 4K-s korszakban azonban elmaradtak a vasak, és a Pro vonal került előtérbe annak, akik a mai igényeknek megfelelő munkát akartak végezni. Az idei MacBook Air azonban már olyan GPU-val rendelkezett, ami elvileg hozza a számokat a benchmarkokon a tavalyi MacBook Prókkal szemben is… néhány szempontból ugyan elmarad, mások tekintetében viszont teljesen pariban van. A 4K-s videók szerkesztése is megy neki, csakhogy egy ponton elakad a gép: az exportálás már nem igazán fain. A processzor annyira túlmelegszik, hogy a teljesítmény visszavesz, így egy örökkévalóság ezen teszt alapján egy 4K-s projekt exportálása.

Vagyis a MacBook Air továbbra sem videóvágós gép, hacsak nem maradunk meg a full HD-nél. Arra meg eddig is jó volt.

Egy 12 magos, A14-es SoC azonban simán képes lesz erre a feladatra. Az iOS eszközök ugyanis a 6S óta 4K kompatibilisek, és egy iPad Prónak semmi problémája nem lehet az olyan feladatokkal, amikkel az Air elvérzik. Hiszen épp az a belső fejlesztés lényege, hogy ha a cég 4K-s videószerkesztésre akar rámenni, akkor a szoftver-hardver egységet úgy állítja be, hogy ez remekül működjön. És biztos lehetünk benne, hogy menni is fog.

A Chromebookokkal és olcsó Windows laptopokkal való összehasonlítás ezért sem állja meg a helyét. Igen, ez egy alacsony fogyasztású gép, ami viszont nagyobb teljesítményre lehet képes igény esetén, mint egy izmosabb, idei Air. Funkciókra tervezik, vagyis nem a levegőben szállnak a teljesítményadatok, hanem épphogy az Apple szoftvereinek kedveznek. Emellett nyilván kap egy szép kijelzőt, a szokásos anyaghasználatot és gyártástechnológiai megoldásokat. Ez nem csak a legutóbbi MacBook tökéletesített verziója lenne így, hanem a MacBook Air-ek újraértelmezése, hogy kicsit kimozduljanak ebből a “majdnem Pro, de mégsem” állapotból, ami ugyan egyrészt jó és átlátható, másrészt unalmas.

macbook-core-m-silver.jpg

És akkor a kérdés: miért is adná ezt a gépet az Apple 600 dollárért? Igen, a proci saját gyártással így 40-60 százalékkal kerül kevesebbe a számítások szerint. Megtakarítanak gépenként mennyit, száz dollárt? És a kutatás-fejlesztés, az átállás minden kihívása és nyűgje, meg persze kockázata, egy külön ennek megtervezett termodinamikai kialakítás, egy új App Store, amit fel kell tölteni programokkal, ezek hobbinak számítanak? Mennyi volt a MacBook? 1299 dollár? Mínusz száz dollár anyagbeszerzésért adják féláron a tökéletesített verziót? És akkor ezért a kockázatos munkáért lesz egy laptopjuk, amivel végül is alig keresnek valamit, viszont mindenki ezt veszi a többi helyett? Briliáns gondolat. De nem, az Apple, meg általában minden cég, nem így működik. Ez a gép legalább annyi lesz, mint annak idején a MacBook, ami hasonló elgondolás mentén született: kis fogyasztás, ventilátorok nuku, csak épp gyenge volt, mint a lepkefing, és butterfly billentyűzete sem tette egy idő után vonzóvá.

És ha bejön, és első év után kimozdul a hobbiprojekt kategóriából, olyan CTO-zások lesznek majd, hogy kimaxolva a nagyobb MacBook Próknál jársz majd árban, elhiheted.

 

 



iPhone SE teszt: megérte várni?



MacBook Air 2020: a LEGJOBB Apple laptop, vagy inkább iPad, esetleg MacBook Pro?

Az új MacBook Air meglepően jó gép lett, még a harmatos alapkivitelben is, de mióta billentyűzet-, és egértámogatás is van az iPadhez, nem egyértelmű, hogy mit érdemes választani.



Itt a kiváló alkalom, hogy csalódottan költs el 179.990 forintot

(Füles, a szamár beszámolója következik)

Ma 14 órától előrendelhető az új iPhone SE, ami épp az, amire számítottunk, legalábbis a pletykák szerint. Egy felturbózott iPhone 8-as. Egy olyan telefon, ami sokáig telefon marad, miközben nem kerül olyan sokba, mint azok, amik szintén, csak tudnak még egyet s mást.

apple_new-iphone-se-black-camera-and-touch-id_04152020.jpg

A név pedig iPhone SE. Ami ugye azért ironikus, mert az iPhone SE rajongók, mint jómagam is, épp az iPhone 6-os (meg 7-es, meg 8-as) vonal ELLENÉBEN maradtunk meg a kicsi, szögletes telefonnál. Erre most úgy átalakult a mobilpiac, hogy nem érezték furának kikiáltani SE-nek az iPhone SE dizájnutódját.

Megkaptam már korábban, hogy tulajdonképpen elmaradott vagyok, és nem írhatok Apple tematikájú blogot egy iPhone SE használójaként. Ebben éreztem némi igazságot, ha az ergonómiát egyébként figyelmen kívül hagyjuk. Én is utáltam, hogy ilyen régi, meg hogy már egy teljes felújítás, aztán egy új készülékvásárláson túl ugyanolyan telefonom van isten tudja mióta. Éppen ezért reménykedtem valahol, a szívem mélyén mégis, hogy az SE rajongói tábor az utolsó pillanatban, az utolsó évben, amikor ez megtörténhet, csak kap egy igazán kézbe illő telefont, ami kap egy csomó mindent az elmúlt évek fejlesztéseiből. A vonat elment, az SE - aminek az SE-rajongók szeretik - megszűnt létezni.

Most már cserélni kell, tényleg. Most már nem bohóckodhatunk tovább. Még egy ideig ez is menni fog, de meg vannak számlálva a napok. És nagyobb készüléket veszünk majd, ez is teljesen biztos. Azt a váltást, amit nem voltunk hajlandóak megtenni 2014-ben, jesszusom, HAT ÉVE, azt megtesszük most.

Bohócot csináltak belőlünk, mert a semmire vártunk hat évig. Hat év késéssel kell megtennünk azt, amit akkor kellett volna. Nesze neked. Te hülye állat.

Ha az új iPhone SE mellett döntünk, kapunk egy iPhone 8-ast olyan processzorral, amiről nem tudjuk igazából, hogy miért olyan rohadék gyors, de gyors, az biztos. Sokáig gyors is marad, legalább öt év lesz, mire akadozik majd a telefonkönyv betöltése. A processzornak és a segédprocesszoroknak a fotókat feldolgozó képességei közül van is az új készülékben néhány, meg ki is maradt néhány.

Most tényleg, tudja valaki, mire használjuk ezt a borzasztó nagy teljesítményt, ha nem a hiperelő- ésutókészített fotókra, meg a párhuzamosan több nagyfelbontású videó felvételére? Ne mondd, hogy AR, meg újratextúrázott Minecraft, mert összekarmolom magam.

Van itt tehát egy SE, ami a neve alapján, meg úgy logikusan is, a korábbi SE-használókat szólítja meg. Ők mit látnak? Egy kevéssé szeretett dizájnt, ami mellé kihasználhatatlan teljesítmény párosul, egylencsés kamerával. Egy 179.990 forintos árat, ami kevesebb, mint a csúcsmodelleké, de azért nem árt észrevenni, hogy ebből az összegből 60 ezer forint csak azért van az árban, mert Magyarország. Ugyanis ha például megnézzük az iPad minit, annak is 399 dollár az indulója az USA-ban, meg ennek a telefonnak is.

Csakhogy az iPad mini forintban 154.990 forint, ez meg 179.990.

Itt 25.000 forintba kerül az egyre jobban kilengő, gyenge forint, míg az ÁFA-tartalom meg 35-40 ezer forint, attól függ, melyik alapösszegből számoljuk.

Mindegy, nincs mit tenni, ez jobb nem lesz, inkább a többi Apple-termék lesz nemsokára, egy sima store-frissítéssel sokkal drágább, mint most. Nincs értelme várni annak, aki olcsó készülékre vágyott, annak se, aki kicsire, büdös bohócok vagytok mind, meg én is. Sok újdonság nem lesz ebben a készülékben, de hát istenem, mit is akarunk ennyiért. Na, add ide, itt van 179.990 forint, de ne mondd el senkinek, hogy ilyet vettem. Tiszta égő.

(A cikk szerzője egyébként még nem tudja, hogy Füles fenti szomorú gondolatmenetének adja át magát, vagy megvárja még a szeptemberi bejelentést, ahol egy állítólagos legkisebb modell 5,4 colos OLED kijelzővel érkezik, ami viszont a készülék széléig tart. Így méretben megegyezhet az ÚJ iPhone SE-vel, de nagyobb és szebb kijelző,vel valamint mindenféle nyalánkság lesz benne a tervek szerint. Viszont az bőven 300 ezer felett várható…

Amúgy meg, ha nem vártál kistelefonra, az új SE egyáltalán nem rossz választás)




süti beállítások módosítása