Három állítás, keressük meg az összefüggést.

Az Apple csaknem 50 százalékkal csökkentette az iPhone 5 kijelzőre korábban leadott megrendeléseket, és a régebbi modellekre is csökkentette a számokat, mivel bennfentes pletykák szerint a kereslet nem úgy alakul, ahogy tervezték.

The Wall Street Journal

Ugye logikus lenne, hogy a karácsonyi szezon után visszaesik a kereslet, de az a helyzet, hogy az iPhone esetében ez nem egy megszokott dolog. Az Apple húzóterméke az ünnepek után is köszöni szépen, jól megvan, van hogy januártól márciusig több készülék fogy, mint a karácsonyi negyedévben. Lássuk csak a számokat:

Screen Shot 2013-01-14 at 4.00.44 PM.png

Ha tehát az eddigi tendenciát nézzük, nem volna szabad csökkenteni a megrendeléseket, főleg nem felére. A hír hatására egyébként a nemrég nyitott tőzsdén 500 dollár alatt nyitott az AAPL részvény, ez csaknem 4 százalékos visszaesés a záráshoz képest.

Mintha csak rímelne az előzőre, megjelent a Buzz Marketing elemzése, ami a tinédzserek körében végzett felmérés eredményét osztja meg.

A tinik szerint az iPhone-nak vége. Az iPhone 5 frissítés túl álmos volt, és már nem menő a telefon. Inkább a Galaxy sorozat vagy egy Surface hatja meg őket.

Cnet

A tinikről két dolgot érdemes tudni: egyelőre nem ők vásárolják a kütyüiket, hanem a szüleik. Akik valószínűleg a két éves iPhone 4-üket nyomják a kezükbe, ami érthető módon nem tesz jót a termékről alkotott pozitív képüknek. Viszont ők alkotják a fogyasztók következő generációját, és számít a véleményük, még ha nem is annyira érett ez a vélemény. Mert sok esetben tapasztalatlanságon, vagy a mások által hangoztatott értékrendek ingatag elfogadásán alapul. Az az állítás pedig, hogy az iPhone nem menő, előkerült tavaly és tavalyelőtt is. Aztán tessék.

Volt aztán még egy mondás, a legutóbbi TIm Cook nyilatkozat.

Kína lehet egy nap az Apple legnagyobb vásárlója.

Ha az előző negyedéves számokat nézzük, Kína nem mutatott kimagasló eredményeket. Az Ázsiai piac ugyan Macekből sokkal többet vásárolt, mint korábban, de ha az Apple vagy Tim Cook fontos piacról beszél, már véletlenül sem a Macekre gondol. Csak az iOS-készülékek jöhetnek szóba, ami a pénzt is hozza, és a pénzben Amerika továbbra is sokkal jobb számokat, érezhető növekedést tud felmutatni.

Screen Shot 2013-01-14 at 3.09.41 PM.png

Valószínű, hogy Tim Cook lát valamit, ami ilyen kijelentésre késztette. Alaptalanul nem puffogat akkor sem ilyen közhelyeket, ha egyébként nem jut eszébe semmi értelmes dolog, Cook megfontolt beszélő. Valószínűsíthetjük tehát, hogy a fenti táblázat egészen máshogy fog kinézni a következő negyedéves jelentésnél, január 23-án, Ázsia javára.

asia.jpg

Nagyon kíváncsi leszek erre a beszámolóra. Ha valóban igaz, hogy kiábrándító negyedév van az Apple háta mögött az iPhone 5 eladásokra vonatkozóan, és a trend januárban tényleg folytatódni látszik, akkor én nem fogadnék egy vagyonnal az Apple részvény emelkedésére a közeljövőben. Sőt a 700 dollár után még a mostani 500 dollár körüli érték is álom lesz. Az elemzők mindenesetre már decemberben elkezdték lefelé módosítani a becsléseiket, remélhetőleg pontosan.