Nagy bejelentés ebben a hónapban nem volt az Apple részéről, sőt, Cupertinóból majdhogynem egyetlen hang sem szivárgott ki az elmúlt négy hét alatt. Ez is bizonyítja, hogy ha egyszercsak megnyílna a föld Kaliforniában, és az egész banda eltűnne, akkor is még hónapokig mennének a pletykák.

Ha az Apple nem is, partnerei mindenképpen elejtettek egy-két megjegyzést a közeljövő terveiről. Ilyen volt a svéd Telia nyilatkozata, miszerint az Apple engedélyt adott MMS-küldő alkalmazás fejlesztésére az ottani telefonokba, így a mobilszolgáltató bele is fogott a dologba, januárra elvileg készen lesznek a programmal.

Nyilatkoztak az nVidiától is, na nem a selejtes driverek ügyében, aminek az unibody Macbook-tulajdonosok látták kárát, hanem örömmel jelentették, hogy az OpenCL fejlesztése előrehaladott állapotban van. Ezzel - ha sikerül - rekordidő alatt visznek végbe egy óriási technológiai újítást, bár nagyon remélem, hogy a 2009 első felében bemutatásra kerülő Snow Leopardba ezúttal egy kiforrott, működőképes rendszert hegesztenek.

A Google-t megkérdeztem, ugyan miért nem lehet Magyarországon letölteni az iPhone-ra fejlesztett alkalmazásaikat, mire az derült ki, hogy feltehetően a Google átgondolatlan, mondhatnám hülye szabályozása áll a háttérben, miszerint egy alkalmazást csak akkor lehet egy adott országban forgalmazni, ha lefordították az adott nyelvre a programot. Már kíváncsian várom a Gugli Föld nevű alkalmazást, amin a menük mind a negyven szavát lefordították magyarra, és persze a Föld valamennyi óriásplakátjának szövegezését is feliratozzák, ha azok olvashatóak a térképfotókon.

És ki nyilatkozott még? Az Adobe például azt ígérte, hogy elkészítik a Flash Player 10 kézikütyükre optimalizált változatát, az IBM meg arra esküdött, hogy kicsontozza az Apple új iPod-részlegvezetőjét. Miután Tony Fadell eltávozott a cégtől, és Papermasternek a bíróság a tárgyalásig megtiltotta az együttműködést a cupertinóiakkal, egyelőre fejetlenség van az iPod-részlegnél, a szó szorosabb értelmében véve legalábbis biztosan.

És a legfontosabb hír a hónapban: a magyar T-Mobile vezetői szűk körű sajtótájékoztatón elmondták az Appleblognak, hogy Dominós csomagban is kapható lesz az iPhone, erről itt olvashattatok először az országban. A hivatalos bejelentés előtt néhány nappal a T-Com partnerlapja már megtudta az árakat is, ami láttán sokan szívták a fogukat, mégpedig a 8 gigabájtos telefon kissé magasra pozicionált ára miatt. Karácsony előtt prémiumtermékért kevesebbet kérni viszont botorság lenne.

Vagy ahogy Pytey fogalmazott, egy majdhogynem futurisztikus termékért. Exkluzív interjút olvashattatok a DevTeam egyik hackerével, aki a blogon válaszolt a felmerült olvasói kérdésekre is. Mint megtudtuk, hogy nemcsak Pytey, de felesége is rendszeres Appleblog-fogyasztó, aki elmondta, hogy a telefonért még férjura Pwage Tool mellett töltött óráit is képes elnézni. A csapat egyébként a múlt héten kiadott 2.2-es firmware feltörését is elkészítette, amivel az Apple és az Infineon végleg befoltozta azt a biztonsági rést, ami a baseband külső vezérlését lehetővé tette. És mivel nincs downgrade a 2.2-es firmware-hez, úgy tűnik, a világon jelen pillanatban alapvetően kétféle iPhone3G létezik: amelyiket még fel lehet törni, és a melyiket már nem.

Az is kiderült ebben a hónapban, hogy mennyire sikeres az iPhone: világszerte a második helyen áll a legkeresettebb okostelefonok versenyében, Amerikában pedig a legkelendőbb mobil volt a harmadik negyedévben. Elképesztő.

Csakúgy, mint egyesek vécézési szokásai. Mialatt Woz kétkerekűvel járult a budi színe elé, az Apple a DRM megszüntetéséről tárgyalt a kiadókkal. És a HDCP-ügyből is azt szűrhetjük le, hogy a trend egy lazább szabályozású TV-, DVD-tartalom, és egy szigorúbb ellenőrzésű HD-tartalom felé tart, úgyhogy valószínűleg engednek a DRM nadrágszíján is.

Többen bulvárosodással vádolták az Appleblogot, hát ebben a hónapban ők biztosan sikítva menekültek néhány bejegyzés láttán: Woz pisilési technikája mellett fény derült egy családi drámára is, és egy megrendítő vallomás vetett véget egy boldog házasságnak. Volt melegpornós anyag is, és ráadásul hétfőnként hollywoodi csajokat leshetünk almalogós cuccokkal a kezükben (vagy máshol). Ha jó képet találtok valahol, ti is küldhettek be, fotosoppolni csak akkor ér, ha nagyon jó az alapanyag. Ezek mellett persze a hír-, és pletykaszolgáltatás zavartalanul megy tovább.

Az Appleblog ebben a hónapban lépte át az ötszázadik bejegyzést, ennek örömére készítettem egy kis összefoglalót a blog eddigi életéről. Február óta együtt létrehoztunk egy jó kis közösséget, és hogy mit lehet tudni rólatok, azt innen megtudjátok.