Nem egyszerre, de jönnek az új operációs rendszerek. A Mac OS X Snow Leopard valamikor jövő nyáron esik be, a Windows 7-es meg pár hónappal később. Legalábbis most épp ezt ígéri a Microsoft, de ez alkalommal nincs  okunk kételkedni a redmondiakban, hiszen az első tesztek szerint majdnem kész a rendszer, akár piacra is dobhatnák, hogy véget vessenek a Vista agóniájának.

Az világosan kiderült, hogy egyik OS sem hoz forradalmi változást, nem lesz 417 ezer újítás, a meglévő hibákat javítják, csiszolnak a motorháztető alatt ahol kell, a júzer leginkább annyit lát a munkából, hogy olajozottabban mennek a dolgok. El sem tudom mondani, mennyire örülök ennek az iránynak, jó lenne, ha az iPhone OS-ével is valami hasonló történne a a következő .8-.9 verzióban.

Na de vissza az asztali rendszerekhez, amiket külföldön már sikerült is vicces formában összehasonlítani. Következzen a táblázat, amiből kiderül, hogy az új Mac OS X azért jobb, mert van benne előre telepített hópárduc-fotó, a Windows 7 meg azért, mert érintésérzékeny verzió is lesz belőle, igaz, a funkció nem nagyon működik (egy videó szerint akár még egy informatikára kevéssé érzékeny szibériai mókus előtt is leégethetjük majd magunkat vele).



A rendszerek persze sokkal többet tudnak majd a most felsoroltaknál, főleg a Wikipedia meg a HWSW segítségével pontokba szedtem a legjellemzőbb újításokat. Kezdjük a Snow Leoparddal:

  1. Komolyabb támogatás a Microsoft Exchange 2007-hez
  2. Gyorsabb telepítés, kisebb merevlemezigény
  3. Akár 16 terabájt memória kezelése
  4. Grand Central: a többmagos processzorok és a grafikus gyorsítók hatékonyabb hasznata
  5. Okosabb QuickTime
  6. OpenCL: a grafikus gyorsító erejének használata nem grafikus műveletekhez
  7. 64 bites kernel: teljes átállás a 64 bitre, de megmarad a kompatibilitás a 32 bites, Intel-alapú Macekkel is


Most jöjjön a Windows 7:

  1. Új taskbar, amin minden alkalmazás saját menüt kap
  2. Átdolgozott beépített alkalmazások (WordPad, Paint)
  3. Hordozható meghajtók tartalmának védelme BitLockerrel
  4. Érintésérzékeny használat (haha)
  5. Kevesebbet pofázó védelmi rendszer
  6. Keresés a hálózatra kötött gépek meghajtóin is
  7. Fejlettebb energiagazdálkodás


Elsőre a Snow Leopard tűnik az izgalmasabb fejlesztésnek, legalábbis engem az olyan funkciók, mint a Grand Central, vagy az OpenCL tökéletesen lázba hoznak, tíz évvel ezelőtt volt egy szakasza az életemnek, amikor bizonyára el is élveztem volna a bűvös szavak hallatán. A Windows a 7-essel inkább csak olyan lesz, mint a Tiger, a lassan két generációval ezelőtti Mac OS X, de ne becsüljük le ezt, és most komolyan beszélek.

Egyik ismerősöm leszedte torrenttel a rendszert, amiben alig láttam újdonságot a régi Apple-OS-hez képest, de most először ültem Windows előtt úgy, hogy azt szívesen használtam volna. A gép, amin próbáltuk, egy koszhadt, öreg Fujitsu-Siemens-laptop volt, és egész jól elfutott rajta a 7-es, a tulajdonos megesküdött rá, hogy az XP-vel sem volt gyorsabb, ráadásul az akkuidő is megnőtt, ahogy azt több teszt is állította. A használat valahogy gördülékenynek, természetesnek tűnt még sok alkalmazás futtatása mellett is, ez hiányzott eddig nagyon a Microsoft rendszeréből és ez volt az egyik fő érv az OS X mellett. Ráadásul ne felejtsük el, hogy a redmondiak még a prebétánál tartanak, úgyhogy csak így tovább fiúk!

Nem mondom, hogy áttérek a Windowsra, mert dehogy is térek. De ha a 7-es a premierig hátralévő egy évben azon az úton távolodik tovább a Vistától, amin a prebéta elindult, akkor legalábbis nem érzek majd furcsa émelygést,  ha BootCamppel valami miatt fel kell raknom egy Windowst a gépemre.