Az Apple alkalmazásaira szokás úgy gondolni, mint valami előre beállított, finomhangolt eszközökre, amikhez nem kapunk túl mély hozzáférést, az "úgy jó, ahogy van, nem kell babrálni" mottóra rímelve.

De pont a Mail programban, az OS X alapértelmezett levelező kliensében van egy alig észrevehető menüpont, ami egy jelentéktelen méretű ablakot nyit meg, mégis olyan alapvető beállításokat lehet itt eszközölni, ami jelentősen megkönnyíti a munkánkat.

Ez a Rules, amit a Mail -> Preferences egyik fülén találtok meg. Az Add Rule gombbal vihetünk fel újakat.

Screen Shot 2013-04-14 at 10.21.40 AM.pngItt lehet automatikus választ megadni. Itt lehet megadni, az egyes helyről érkező levelek hol landoljanak, vagy milyen színnel jelölje meg őket a program. Beállíthatunk hangjelzést, automatikusa törölhetjük a régi üzeneteket és így tovább.

A panel alapvetően úgy épül fel, hogy a maximális szabadságot adja a felhasználónak. Sőt még a régi programozás órákról is beugorhat valami. HA valami történik (több esemény is megadható), AKKOR ezt hajtsd végre (több akció is megadható). A lehetőségek száma nagyon tág, esély sincs arra, hogy ebben a posztban minden felhasználási módot végigvegyünk. Ráadásul ami az egyik felhasználónak hasznos, a másiknak egyáltalán nem az, és fordítva.

Ilyen szempontok szerint vizsgálhatjuk meg a leveleket:

ok.png

Amikre ilyen reakciókat állíthatunk be:

oko.png

Néhány alapvető esetet azonban megmutatok, hogy érezzétek, mi is folyik itt.

1. Rendet vágni a káoszban

Klasszikus verzió a mappába helyezés, ha egy bizonyos embertől (vagy emberektől) érkezik levél, dobja be a külön helyre. A + gombbal hozzáadható további cím:

01 11.49.21 PM_1.png

Azoknak, akik szeretik a leveleket mindig ömlesztve látni, mert mazochisták (mint én), azoknak javasolt a színek szerinti csoportosítás:

01_2_1.png

Akár lehet olyat is, hogy minden emailt emeljen ki zölddel, ami tartalmazza az ajánlat szót (ha az ajánlatkéréseket magasabb prioritással kezelnénk):

01_03 11.49.21 PM.png

De ha van egy cím, ahonnan rendszeresen jön levél "ajánlat" tartalommal, de erre nem szeretnénk alkalmazni a szabályt, azt is lehet. Állítsuk az első legördülő boxot "all"-ra, így az alatta lévő feltételek mindegyikének kell teljesülnie ahhoz, hogy lefusson az alatta beállított akció (az any esetében VAGY-gyal, az all esetében ÉS-sel kapcsolja össze a feltételeket). Ezután megadjuk a feltételeket: ha a levél nem a megadott címről jön, és tartalmazza az ajánlat szót, akkor emeld csak ki zölddel, és játszd le a hangot:

Screen Shot 2013-04-14 at 10.03.40 AM.png

2. Folyamatos levéltörlés

Sok cégnél van szabályzatba foglalva, hogy a régi leveleket automatikusan törlik a szerverről. Ha mi is szeretnénk ilyen kalandosan élni az életünket, választhatjuk például, hogy a 100 napnál régebbi üzenetek tűnjenek a francba:

02.png

3. Hírlevelek törlése

Van, hogy szeretjük a hírleveleket, meg néhány napig még szükségünk is lehet rájuk, de mondjuk hét nap után jó lenne, ha automatikusan eltűnnének. Simán megoldható:

Screen Shot 2013-04-14 at 10.38.04 AM.pngItt lent látható egy hibás kitöltés, ami azt eredményezi, hogy a többi feltételtől függetlenül a 7 napnál régebbi emaileket törli (FIGYELEM, AZ ALÁBBI SZABÁLYT NE ALKALMAZZÁTOK, csak megmutatom, mi a rossz):

03.jpg

Ugye az a gond, hogy a feltételek any-vel vannak összekacsolva, tehát minden, a megadott helyről érkező levél és a 7 napnál régebbi emailek is törlésre kerülnek. Sajnos nincs lehetőség kevert ÉS, valamint VAGY kapcsolatokat alkalmazni, így marad az eredeti, a 3-as pont első ábráján látható megoldás. All kapcsolóval, minden egyes forrásra külön szabályt beállítva.

4. Automata válasz

Beállíthatjuk, hogy ha egy adott címről, vagy egy adott címre érkeznek levelek, akkor a feladó kapjon egy automatikus választ. Ez eddig minden levelező kliensben könnyen beállítható, de itt még további szabályokkal finomhangolhatjuk a dolgot. Áthelyezhetjük ezeket a leveleket egy külön mappába, ahol később foglalkozhatunk velük, mondjuk.

04.png

5. Fontos levelek

Ha valamilyen fontos levelünk jött, például a VIP kontaktjaink valamelyike küldött üzenetet, akkor egy csomó egyéb módon is riadóztathatjuk magunkat, hogy tudjunk az email érkezéséről:

05.png

A Stop Evaluating Rules parancs állítólag mindig kell a végére, különben összeveszhetnek, felülírhatják egymást az egymásnak ellentmondó szabályok. A függvény fura eredményeket hozhat, vagy nem úgy működik majd, mint szeretnénk.

Érdemes próbálgatni, elképzelni, mi hogyan szeretnénk bánni a leveleinkkel, és kitalálni, milyen szabályok szerint akarjuk látni az üzeneteinket.

A Switcher kézikönyv korábbi részei:

Switcher kézikönyv: Spotlight, keresés
Switcher kézikönyv: Total Commander OS X-en?
Switcher kézikönyv: Írhatok NTFS meghajtót?
Switcher kézikönyv: Van Office Macre?
Switcher kézikönyv: Mire jó a Preview?
Switcher kézikönyv: Lehet-e Windowsom?
Switcher kézikönyv: Hol a szorzásjel, meg a kukac?
Switcher kézikönyv: swapfile, sleepimage, alvó módok
Switcher kézikönyv: Hogy játsszam le a Windows Media (WMV, WMA) fájlokat?
Switcher kézikönyv: mdworker, mds
Switcher kézikönyv: magyar OS XSwitcher kézikönyv: A három Recovery Mode