almalé és kungfu Rólunk

Utazó iPhone: Bikaviadal

Lehet azt mondani, hogy a bikaviadal kegyetlen sport, hogy az állatok lemészárlásának egy sajátos módja, így valamiképp a mészárlás és az ember primitív értelemben vett felsőbbrendűségének ünnepe, lehet elmerengeni az emberiség fejlődéstörténetén és a gyilkolás felett érzett kéjen, akár megemlíthetjük a nagy ókori civilizációkat, találgathatjuk, milyen galaxisból érkezettek építették a piramisokat, hová tűnt Atlantisz és merre száguld a Naprendszer, de egy biztos: a bikaiadalt arénákban űzik.

Egy ilyenbe látogatott el Utazónk Ferenc zsebében, a spanyolországi Rondából. Onnan is a világ egyik legrégebbi és legnagyobb arénájából, a Plaza de Torosból:

bakró.jpg

1785-ben fejezték be a 66 méter átmérőjű aréna építését, ami nem fogad annyi viadalt, mint a nagyobb társai. Viszont látogatható, és Utazó iPhone-képek készítésére alkalmas.



Mit jelent az Apple győzelme?

A The Verge foglalta össze a legszabatosabban, milyen következményei lehetnek az Apple kontra Samsung per ítéletének. Mert ez a döntés csak látszólag korlátozódik két cég harcára, valójában többet jelent. Azt, hogy mostantól mindenki fenyegetve érezheti magát, aki nem a nulláról indítja a tervezést, hanem egy sikerterméket megvizsgálva készít dizájnt. De akár UI-t is - az Apple mindhárom szoftver szabadalmával kapcsolatban kimondták ugyanis a Samsung bűnét. A logikát ebben valahogy úgy kell keresni, hogy a Samsung döntött a Google operációs rendszerének használatáról, és az Android készítőjén sokkal nehezebb fogást találni a bíróság előtt, mivel nem a szoftvereladásokból származik a bevétele.

A döntés elég egyértelmű volt, nem nagyon lehet félremagyarázni. Nemcsak az Apple számtalan szabadalmát sértette meg a Samsung egy rakás készülékével az ítélet szerint, de ezek a szabadalomsértések az esetek jelentős részében szándékosak voltak. A Samsung ellenben egyetlen esetben sem tudta meggyőzni a bíróságot, hogy az ő szabadalmait az Apple ugyanúgy lenyúlta volna. Az egyetlen döntés, ami a Samsung javára született, hogy a koreaiak tabletjei nem lopták az iPad dizájnját.

Screen Shot 2012-08-25 at 12.24.05 PM.png

Az Apple érvelése egyetlen irányba haladt a tárgyalás egésze során: azt állították, hogy az Apple telefonja forradalmi volt, és ennek a kifejlesztésébe a cég rengeteg pénzt, időt és kreatív energiát tett. A Samsung ellenben három hónap fejlesztésével gyakorlatilag lemásolta a készüléket anélkül, hogy kockáztatott volna bármit is. A bíróság egyetértett. Lehet okosabbnak lenni, lehet nem egyetérteni annak ellenére, hogy a hetekig tartó folyamatos tanúmeghallgatáson nem voltunk ott, a több száz oldalnyi beadott dokumentumot nem olvastuk végig és a két cég órákig tartó érvelését nem hallgattuk meg. Lehet ilyet csinálni, csak nem érdemes. Az egyetlen dolog, ami nekünk szólhat, mint hasznos információ, az az ítélet.

Az eredmény: az Apple megkapja a milliárd dolláros kártérítést, és betiltatja a forgalomban lévő, a bíróság ítélete szerint szabadalmat sértő készülékek forgalmazását. Valószínű, hogy a döntés az Androidra is hatással lesz majd. Apró dizájnelemekben már most is lehet látni, hogy visszakoznak a cégek, a "rugós scrollozást" például egyértelműen az Apple-nek tulajdonították, az ilyenek pont olyan UI-elemek, amikről könnyű bizonyítani a szabadalomlopást. Másokkal nehezebb, úgyhogy apró győzelmekkel lehet itt változást elérni.

A másik következmény, hogy a cégek rá lesznek kényszerítve eltérő telefonokat gyártani, hogy egy ilyen per többé ne ismétlődhessen meg, akár az Apple, akár más cég kezdeményezésében. A különbözőség, a "nulláról való" újragondolás pedig a vásárlóknak jó.

Ettől függetlenül valószínű, hogy az Apple vérszemet kap, és a többi androidos telefon gyártóját is elkapja, még valószínűbb, hogy peren kívül egyeznek majd meg. A tegnapi ítélet sok mindent eldöntött, a piacot mindenképpen megváltoztatja valamennyire. Gyógyítja. Aki kreatív munkát végez, pontosan tudja, mekkora a különbség van a tiszta, fehér lappal elkezdett munka, és a bevált példákból kiindulva alkotott, a korábbiakra hasonló termék között. Az alkotó szempontjából érezhető a legnagyobb különbség: az utóbbi elkészítője nem dolgozik megszállottan, és nem büszke arra, amit csinál.

Legyen mindenki büszke, én azt mondom.



Az Apple nyerte a Samsung-pert

Pár napja tévedésből már a per végét emlegettem, tévedtem. A két cég közötti megegyezés nem a teljes perre, csak egy kisebb ügyre vonatkozott. A pernek most van vége, az esküdtek meghozták a döntést. Ezek alapján a Samsung bűnös a szerzői jog megsértésében, a büntetés pedig 1.5 1,05 milliárd dollár.

A döntés részleteit itt olvashatjátok, én csak a kérdéses szabadalmakkal kapcsolatos döntéseket másolom be ide:

  • '381 "rubber-banding" patent: Yes for all devices.
  • '915 "pinch-to-zoom" patent: Yes for all devices except for Intercept and Replenish smartphones.
  • '163 "tap-to-zoom" patent: Yes for Droid Charge, Epic 4G, Exhibit 4G, Fascinate, Ace, Prevail, Galaxy S, Galaxy S 4G, S II AT&T, i9100, S II T-Mobile, Galaxy Tab, Tab 10.1, Infuse 4G, Mesmerize and Replenish.
    No for Captivate, Continuum, Gem, Indulge, Intercept, Nexus S 4G, Transform, and Vibrant.
  • D'667 iPhone design patent: Yes for SEC's Fascinate, Galaxy S, Galaxy S 4G, Galaxy S II for AT&T, Galaxy S II i9100, Galaxy S II for T-Mobile, Galaxy S II Epic 4G Touch, Skyrocket, Showcase, Infuse 4G, Mesmerize and Vibrant.
    No for Ace.
    Yes for STA's Galaxy S 4G, Galaxy S II for T-Mobile, Galaxy S II Epic 4G Touch, Skyrocket, Showcase, Infuse 4G, Mesmerize, and Vibrant.
  • D'087 iPhone design patent: Yes for SEC's S i9000, Galaxy S 4G, and Vibrant.
    No for Galaxy S II ATT, S II i9100, Epic 4G Touch, Skyrocket and Infuse 4G.
    Yes for STA's S 4G and Vibrant only.
  • D'305 iPhone home screen design patent: Yes for SEC's Captivate, Continuum, Droid Charge, Epic 4G, Fascinate, Galaxy S i9000, Galaxy S 4G, Showcase, Gem, Indulge, Infuse 4G, Mesmerize and Vibrant.
    Yes for STA's Captivate, Continuum, Chrarge, Epic 4G, Fascinate, Galaxy S 4G, Gem, Indulge, Infuse 4G, Mesmerize and Vibrant.
  • D'889 iPad design patent: No for all devices



Egy éve vezeti az Apple-t Tim Cook

Tavaly ezen a napon jelentette be Steve Jobs, hogy lemond az Apple vezetéséről, és átadja a stafétát Tim Cooknak, aki már korábban is vitte az Apple operatív irányítását. Repül az idő, a rohadt életbe, mi?

Apple_1799355b.jpg

A Cnet egy cikket szentelt Tim Cook eddigi munkásságának. A nevezetes pillanatok közül én néhányat kiemeltem, másokat hozzátettem vagy kihúztam, hogy ha nekem kellene értékelni ezt az évet, milyen főbb pontokat említenék meg. Lássuk ezeket kettészedve: mikor tapsoltak a rajongók azt új vezérnek, és mikor fújoltak - vagy legalábbis értetlenkedtek egy-egy döntésén?

Taps:

  • Piacra dobták az iPhone 4S-t. Nem részletezném, miben hozott ez újítást, a legtöbbetek kezében úgyis ez van valószínűleg. Úgy tűnik, az Apple telefonjainak népszerűsége egyre nagyobb, az iPhone 4S iránti keresletet csak az idei iPhone haladja majd meg. Egyes elemzők szerint 250 millió darab fogy majd az új iPhone-ból életciklusa alatt, ami azért durva szám, hiszen nagyjából máig vásároltak ennyi iPhone-t a világon összesen.
  • Bemutatták a harmadik generációs iPadet. Az 1080p-s videórögzítéssel a tablet egyszerre lett a hipszterek kánaánja és a mainstream mekkája. Tyű, ezt de megmondtam.
  • Tim Cook elindított egy adományozási programot az Apple-ön belül. A céget már régóta kritizálták amiatt, hogy semmilyen jótékony célra nem költ, ennek az új vezér gyorsan véget vetett.
  • Az Apple piaci kapitalizációja soha nem látott magasságokba repült, a cég papírjainak összértéke a 600 milliárd dollár felett szárnyal. Az utóbbi egy évben pedig a lendület nem lassult, sőt.

cook3.jpg

Nemtaps:

  • Cook bírálata legtöbbször a Jobsszal való összehasonlítás részleteiben merül ki. Persze azért volt néhány olyan húzása is, ami megkérdőjelezhető. A The New iPad elnevezést például máig nem értem, főleg a logikáját nem.
  • Az Apple TV új menüje is sokaknál váltott ki értetlenkedést. Kicsit csúnyácska, nagyon úgy tűnt, hogy valaki elfelejtett az asztalra csapni a tervezőasztalnál.
  • Az olimpia alatt az Apple újfajta reklámokat kezdett el tolni. A fiatal Genius kalandjai szerintem egy jó irány lett volna, de annyi kritika érte, hogy a cég szép csendben törölte őket.
  • John Browett története friss, az új retail vezető nemrég sikítófrászt hozott az üzletek alkalmazottaira, mindezt azért, mert szerette volna csökkenteni a költségeket, látszólag nem törődve a minőségromlással. Az új igazgató kénytelen volt egy masszív bocsánatkéréssel kezdenie az Apple-karrierjét. Ron Johnson távozása után szerintem hiba volt felvenni John Browettet, még nagyobb hiba volt az eset után továbbra is megtartani.

Tim Cookra nagy teher hárul tehát, meg kell felelnie egy zseniális vezető által hátrahagyott örökségnek és a rajongók fejében elképzelt Apple-képnek, miközben azt az utasítást kapta Jobstól, hogy a saját útjait keresse. Szerintem az első év összességében jól telt, én igazából csak a Browett-mizéria miatt szisszentem fel, a többi belefért.

Cooktól van egy idézetem is, ami szintén nem vált be jóslatnak sajnos. Így szól:

Látom magam előtt Steve Jobsot, ahogy hetvenévesen, ősz hajjal vezeti az Apple-t, miután én már rég nyugdíjba mentem.



Apple Store-szerűséget nyitott a Samsung

A héten Sydney-ben nyílt egy "Samsung Experience Store", ami állítólag az első olyan üzlete a cégnek, ami kizárólag a Samsung mobiltermékeket mutatja be testközelből a vásárlóknak.

Az üzletről készült képeket, videókat nézve egyébként könnyen észre lehet venni a hasonlóságot az Apple üzleteinek dizájnjával. Üveg bejárati front, egyetlen hatalmas tér, rajta minimalista, fehér asztalokkal, amin az eszközök sorakoznak, várva a kipróbálásra. Az eladók egyenpólóban járnak körbe, és segítenek a tanácstalan érdeklődőknek.

Az üzlet egyébként egyetlen sarokra van egy Apple Store-tól, nem hagyva kétséget afelől, hogy a Samsung kiknek szeretne alternatívát kínálni. Tegyük azért hozzá, hogy a videóban a cég képviseletében Tyler McGee kissé leereszkedő mosollyal állította, hogy semmi köze az üzlet földrajzi helyének ahhoz, hogy a versenytársaknak hol van boltjuk. Ahhoz van csak köze, hogy Sydney-ben nehéz ingatlant szerezni, és amikor kínálkozott ez a lehetőség, lecsaptak rá. Természetesen nem akarnak úgy tűnni, mint aki lohol a konkurencia után.

Szerintem ez egy jó irány a Samsungnak, még akkor is, ha sokat nem kellett agyalni, hogy nézzen ki. Ami nem jó irány, és óriási kontrasztot mutat az előzőekkel, az mondjuk ez a "szerviz központ", amit pár hete fotóztam Győrben:

IMG_5872.jpg

A sydney-i üvegajtó nekem azt üzeni, hogy "isten hozott nálunk", ez utóbbi meg azt, hogy "mi a gondod öcsi, beszéld meg Igorral".




süti beállítások módosítása