A The Verge foglalta össze a legszabatosabban, milyen következményei lehetnek az Apple kontra Samsung per ítéletének. Mert ez a döntés csak látszólag korlátozódik két cég harcára, valójában többet jelent. Azt, hogy mostantól mindenki fenyegetve érezheti magát, aki nem a nulláról indítja a tervezést, hanem egy sikerterméket megvizsgálva készít dizájnt. De akár UI-t is - az Apple mindhárom szoftver szabadalmával kapcsolatban kimondták ugyanis a Samsung bűnét. A logikát ebben valahogy úgy kell keresni, hogy a Samsung döntött a Google operációs rendszerének használatáról, és az Android készítőjén sokkal nehezebb fogást találni a bíróság előtt, mivel nem a szoftvereladásokból származik a bevétele.

A döntés elég egyértelmű volt, nem nagyon lehet félremagyarázni. Nemcsak az Apple számtalan szabadalmát sértette meg a Samsung egy rakás készülékével az ítélet szerint, de ezek a szabadalomsértések az esetek jelentős részében szándékosak voltak. A Samsung ellenben egyetlen esetben sem tudta meggyőzni a bíróságot, hogy az ő szabadalmait az Apple ugyanúgy lenyúlta volna. Az egyetlen döntés, ami a Samsung javára született, hogy a koreaiak tabletjei nem lopták az iPad dizájnját.

Screen Shot 2012-08-25 at 12.24.05 PM.png

Az Apple érvelése egyetlen irányba haladt a tárgyalás egésze során: azt állították, hogy az Apple telefonja forradalmi volt, és ennek a kifejlesztésébe a cég rengeteg pénzt, időt és kreatív energiát tett. A Samsung ellenben három hónap fejlesztésével gyakorlatilag lemásolta a készüléket anélkül, hogy kockáztatott volna bármit is. A bíróság egyetértett. Lehet okosabbnak lenni, lehet nem egyetérteni annak ellenére, hogy a hetekig tartó folyamatos tanúmeghallgatáson nem voltunk ott, a több száz oldalnyi beadott dokumentumot nem olvastuk végig és a két cég órákig tartó érvelését nem hallgattuk meg. Lehet ilyet csinálni, csak nem érdemes. Az egyetlen dolog, ami nekünk szólhat, mint hasznos információ, az az ítélet.

Az eredmény: az Apple megkapja a milliárd dolláros kártérítést, és betiltatja a forgalomban lévő, a bíróság ítélete szerint szabadalmat sértő készülékek forgalmazását. Valószínű, hogy a döntés az Androidra is hatással lesz majd. Apró dizájnelemekben már most is lehet látni, hogy visszakoznak a cégek, a "rugós scrollozást" például egyértelműen az Apple-nek tulajdonították, az ilyenek pont olyan UI-elemek, amikről könnyű bizonyítani a szabadalomlopást. Másokkal nehezebb, úgyhogy apró győzelmekkel lehet itt változást elérni.

A másik következmény, hogy a cégek rá lesznek kényszerítve eltérő telefonokat gyártani, hogy egy ilyen per többé ne ismétlődhessen meg, akár az Apple, akár más cég kezdeményezésében. A különbözőség, a "nulláról való" újragondolás pedig a vásárlóknak jó.

Ettől függetlenül valószínű, hogy az Apple vérszemet kap, és a többi androidos telefon gyártóját is elkapja, még valószínűbb, hogy peren kívül egyeznek majd meg. A tegnapi ítélet sok mindent eldöntött, a piacot mindenképpen megváltoztatja valamennyire. Gyógyítja. Aki kreatív munkát végez, pontosan tudja, mekkora a különbség van a tiszta, fehér lappal elkezdett munka, és a bevált példákból kiindulva alkotott, a korábbiakra hasonló termék között. Az alkotó szempontjából érezhető a legnagyobb különbség: az utóbbi elkészítője nem dolgozik megszállottan, és nem büszke arra, amit csinál.

Legyen mindenki büszke, én azt mondom.