Szokás szerint a hónap fő hírével kezdem: szeptember 9.-én, a Let's Rock Event-en az Apple bemutatta az új iPod nanót és iPod touch-ot, valamint az iTunes új szolgáltatását, a Geniust. Az új nano nagyon szépre sikeredett, de erről tényleg csak akkor tudtam meggyőződni, amikor kezembe vettem a kütyüt. A 2.1-es szoftver egyértelműen karcsú lett, igazából csak hibajavításra korlátozódott az update, de legalább végre stabil lett az iPhone. A rendezvény egyébként abból a szempontból csalódás volt, hogy többet vártunk, de mint kiderült, az Apple az idei nagy dobását még tartogatja.

Egy másik izgalmas hír érkezett még ebben a hónapban: a zenei piac egyre nagyobb gyorsasággal alakul át az iTunes töretlen sikereinek köszönhetően, és itt most nem a National Music Publishers’ Association visszautasított indítványára gondolok: a médiaóriások összeálltak, és megalapították a The Digital Entertainment Content Ecosystem-et, a piacvezető kiadók mellett olyan nevek szálltak be a hajóba, mint a Microsoft, a HP és az Intel. Kíváncsi vagyok, mennyire lesz mocskos az újfajta film-, és zeneháború, amit az óriások egymással vívnak majd.

És ha már háború, a Microsoft és az Apple marketingesei abból is adtak nekünk ízelítőt. A redmondiak az Apple-reklámok szlogenjét próbálták meg más kontextusba helyezve a maguk szolgálatába állítani, de a hónapokig előkészített első csapásra az Apple gyorsan és frappánsan válaszolt. A harc persze folytatódik, mi a youtube-on kísérhetjük figyelemmel a nyilvános élcelődéseket.

És akkor a számok. Százmillió: ennyi alkalmazást töltöttek le ötven nap alatt az AppStore-ból a felhasználók. Tízmillió: a becslések szerint az eladott iPhone-ok száma már megközelítette az idei évre tervezett tízmilliós értéket. Az Apple mindenesetre úgy nyilatkozott, hogy az eladási mutatók jobbak, mint azt várták. Negyvenkettő: nem Douglas Adams Bölcs Elméjének válaszára gondolok, hanem az Apple részvények zuhanására, ugyanis ennyi százalékkal esett az AAPL részvény értéke szeptember elseje óta. A tőzsde egyébként sincs a legjobb formájában, a hitelválság is gyűrűzik, és az elemzők sem jósoltak túl szép jövőt a nemrég még száznyolcvan dolláron álló papírnak. Volt, aki nemrég kilencven dolcsi alatt szabadult meg tőle.

Második: az iPhone a RIM mögé került az okostelefon-készítők versenyében az amerikai piacon. Húsz: júliusban és augusztusban az Egyesült Államokban értékesített laptopok ennyi százaléka volt Mac. Öt: Steve Ballmer szerint ennyi év kell ahhoz, hogy az iPhone és a Nokia kiürüljön az emberek emlékeiből, és mindenki a Windows Mobile-t dicsőítse. Mi pedig őszintén kívánunk neki ehhez sok-sok innovációt, és használhatóvá fejlesztett rendszereket, főleg, hogy most már a Google is a nyakukon van.

Ami a működésképtelen dolgokat illeti, azért az Apple-nek sem kellett a szomszédba menni: az iPhone még mindig nem tökéletes (sőt), a fejlesztők arról panaszkodtak, hogy a frissítések későn érkeznek meg az AppStore-ba, a push notification nem működik, és két alkalmazást is rejtélyes okokból távolítottak el az online üzletből: az egyik egy gmail-es kliens, a másik pedig egy podcaster alkalmazás volt, a fejlesztők szerint mind a kettő kínált plusz szolgáltatást az Apple-alkalmazásokhoz képest. És habár a fejlesztőkkel továbbra sem nagyon áll szóba az Apple, az NDA korlátozásait megszüntette, így legalább arra lehetőség nyílt, hogy a programozók egymással szóba álljanak, ha valahol elakadnak. Meg ha épp nem a másik lejáratásával foglalkoznak.

Azért az Apple-fejlesztések is haladtak a maguk útján, megjelent a Leopard 10.5.5, és jónak ígérkezik az új Safari is. A VMware Fusion2 mellett hamarosan bemutatkozik a Parallels Desktop 4 is, hogy a Mac OS X is egyre büszkébben tudja elmondani magáról: "I'm a PC, too".