Most kezdhetném azzal, hogy nyaralni volt az Appleblog, de sajnos nyilván volt ennél sokkal inkább közérdekű hír az elmúlt hetekben. A hónap legfontosabb eseménye egyértelműen az Apple WWDC 2008-as konferenciája volt, a fejlesztők találkozójára már hetekkel az esemény előtt elkelt az összes jegy - ilyen pedig még nem volt a konferencia történelmében. Az Appleblog élőben közvetítette a megnyitó Keynote-on bemutatott újdonságokat: a sok-sok iPhone alkalmazást, a MobileMe szolgáltatást, az új Safari böngészőt, az új operációs rendszert és természetesen az iPhone 3G-t.

Szóval volt hír bőven. Sorra szivárogtak az információk mindenfelől, a konferencia résztvevői a Snow Leopardról és a Safari 4-ről jelentettek, míg a telefontársaságokhoz közeli emberek az új telefon áráról küldték meg az aktuális találgatásaikat. Most már biztos: a július 11.-én, reggel 8 órakor érkező telefon az AT&T gondozásában két éves szerződéssel 199 (8 gigabájt) és 299 (16 gigabájt) dollár lesz, és lesz szerződéskötés nélkül elvihető modell, ezeket 599 és 699 dollárért lehet majd elvinni. Ráadásul az előfizetések ára sem horror: tízezer forint körüli a legolcsóbb, emellé 450 perc beszélgetés jár, plusz 5000 perc hétvégén és éjszaka.

Új sorozatszámú szoftverek is érkeztek: iPhone SDK beta 8 az iTunes 7.7 tesztverziójával, ami az iPhone és iPod Touch kütyüknek is kínál letölthető alkalmazásokat, és a jelek szerint ebben a verzióban már képes lesz a felhasználó a fenti eszközöket távirányítóként is használni a médiaközpont irányítására. Kijött a Mac OS X 10.5.4, a frissítés szükséges lesz a MobileMe használatához. Egy hónapon belül két OS update, ezek a fiúk nem ismernek tréfát. Ezzel együtt az Apple kiadta a 2008-004-es Security Updatjét is, meg a Safari 3.1.2-t a Tigerre, a biztonsági update megegyezik a korábban már kiadott Windowsos, és a most kiadott Mac OS 10.5.4 Safari update-jével. Meg itt van még persze a Final Cut Server 1.1 és a Pro App 2008-02 update-je is.

Magyar vonatkozású hírekből sem volt hiány. Mindjárt a hónap elején érkezett meg a Mac Os X Leopard magyar verziója, sokan csalódással vették tudomásul az update hibáit. Én mindenesetre úgy gondolom, első lépésnek ez is elég: az operációs rendszer hazai fekvésén mindenképpen javít, ha elmondhatja magáról, hogy magyarul is tud. Nagyon sok helyen ez elsődleges kritérium. A másik hírt már nem is kell mondanom: a WWDC Keynote-on mindannyiunknak felcsillant a szeme, amikor látta, hogy a telefon hamarosan magyarföldre is megérkezik.