Újabb részleteket tudtunk meg az Apple új operációs rendszeréről, és minden jel arra utal, hogy a beharangozott no-more-feature csak a csalódástól akart megkímélni minket. Lesz itt újdonság bőven. Az Appleinsider összeszedte a legújabbakat:

Soványabb alkalmazások

Az alábbi táblázat érzékelteti, hogy a beépített OS X alkalmazások mérete mennyire lecsökken majd: a 287 megás Mail a harmadára, a 111 megás iChat mérete a felére zsugorodik, csak hogy a legterjedelmesebbeket említsem.



Multi-touch framework

Elvégzik az utolsó simításokat is a multitouch trackpad frameworkjén, így a fejlesztők kihasználhatják az Apple laptopok nyújtotta többujjas őrületet.

Új szövegszerkesztő ficsörök

Azaz hogy nem teljesen újak, az Apple a Microsoft Word képességeiből csemegézik majd. Többek között automatikus szójavítás, smart dash insertion, és a szóhelyettesítő szolgáltatás fejlesztése várható.

Új, biztonságosabb fájlrendszer

A Snow Leopard már állítólag teljes mértékben a Sun által kifejlesztett ZFS technológiát használja majd az adattárolásban (erről egyébként egyszer azt mondta nekem egy sunos kolléga, hogy azért Z, mert ez az utolsó betű az abc-ben, ennél már nincs jobb, hivatalosan viszont Zettabyte filesystem), ez hivatott leváltani a mostani HFS+ fájlrendszert. Biztonságosabb adattárolás, elvileg nulla adatvesztés, gyors RAID, egyszerű kezelés több merevlemez esetén is.

Grafikus mag másodállásban

Aztán persze ott van az OpenCL, ami abban segít majd, hogy a grafikus magok erejét nem grafikus feladatok során is hasznosítani tudjuk: jó tudni, hogy a Radeonok és a Geforce-ok ereje brutális, persze célhardverekről beszélünk, de ha be tudnak segíteni egyéb feladatok során is, az mindenképp a munkavégzés gyorsulásához fog vezetni.

Gördülékeny elosztás

És akkor még nem is beszéltünk a Grand Centralról, ami egyrészt csodálatos névválasztás, mert New York egyik szívére, a mindig nyüzsgő központi pályaudvarra utal, másrészt jelentősen gyorsítja majd a párhuzamos adatfeldolgozást a többprocesszoros rendszereken. Csodás, nem?