Elérkezett a nagy nap. Az Appleblog megkísérli gyorsan lekövetni az eseményeket, és a helyszíni tudósítók közvetítéséből folyamatosan frissülő anyagot produkálni, szóval stay tuned.

Aki esetleg nem tudná, az esemény helyszíne és a kezdés időpontja:

Szóval helyi magyar idő szerint este 7 órakor kezdünk.

09:55
Zugó morajlás, kellemesen hideg, klimatizált csarnok, izgatott arcok. Erről számolnak be a helyszíni tudósítók, valamint egy előadótermi kép is elhagyta a Moscone Centert.

Az Apple Store mindenhol bezárt.

Letakart zászlókat lengetnek a szellőzőnyílások. Fokozhatalan izgalmak.



10:04
Elkezdődött. Miután mindenkit felkértek, hogy kapcsolja ki az iPhone-ját, a tömeg felállt, és elkezdett tapsolni. Csak az első sorban ülők tudják, mi történik.

10:08
Steve Jobs kezdi meg a beszédét. Beszéljünk az iPhone 2.0-ról, mondja. 95 nap alatt 250.000 SDK letöltés, és több, mint 25.000 regisztrált fejlesztő csatlakozott a programhoz.
Visszautalás a korábban, az iPhone SDK-nál már tárgyalt Enterprise megoldásokra. Steve Jobs az eredményeket sorolja, azokat az intézményeket, ahol az iPhone már sikeres.


10:15
Scott Forstall megy az emelvényre, és az SDK-ról kezd beszélni. Az OSX és az iPhone rendszere ugyanazt a kernelt használja. Következik néhány API: Core Location és Address Book.
Ezek segítségével lecsekkolhatjuk a közelben tartózkodó ismerőseinket, a név, telefonszám megjelenik a készüléken. Scott egy rövid bemutatót is tart. 

10:25
Fejlesztőket hívnak a színpadra, hogy bemutassák legújabb fejlsztésű alkalmazásaikat. Kezd a SEGA  az elmaradhatatlan Super Monkey Balljával. 10 dollárért már megveheted, hurrá.

10:30
Az eBay van terítéken. 84 millió aktív felhasználó, és az iPhone lesz a világelső okostelefon az eBay-felhasználók világában, a telefonra készített program segítségével. Egyszerű keresés, integrált WebKit.

10:33
Sam Altman érkezik a színpadra a Loopt-tól.  A Loopt segítségével a felhasználók látják egymás helyzetét egy térképen, és különféle mókás dolgokat csinálhatnak egymással a telefon segítségével. Az iPhone-ra írt verzió a valaha készített legfejlettebb alkalmazás, az Apple Store-ban ingyen lesz elérhető.

10:36
A TypePad programot mutatják be. Blogkészítéshez, képek feltöltéséhez készített alkalmazás, szintén ingyenes lesz.

10:38
Következő versenyző az Associated Press iPhone-ra készített alkalmazása, fejlett hírszolgáltató program. Képes források megbízhatósága alapján, vagy a felhasználó pozíciójához képest szűrni a híreket. Ingyenes.

10:41
Színpadon a Pangea Software, akik az Enigmo elnevezésű játékukat mutatják be, egy fizikai elemeket is felhasználó puzzle, természetesen kihasználva az érintőképernyő adta lehetőségeket. Egy komolyabb játékkal is előhozakodtak, a Cro-Mag Rally egy 3D-s autóverseny-szimulátor. Mindkét játék 10 dollárba fog kerülni.

10:45
Mark Terry mutatja be fejlesztését, a Cow Music-ot. Egy komplett zenekar munkáját lehet elvégezni a telefonon: két oktávos zongora, basszusgitár, dobkészlet, és ezek keveréke.

10:48
A következő program a baseball-rajongóknak készült, de én nem vagyok baseball-rajongó, úgyhogy nem írok róla semmi mást.

10:54
Két orvosi alkalmazást is bemutatnak. Az egyik orvosok által használt képeket jelenít meg. A képeket lehet nagyítani, az egyes részekről bővebb információt kérni, szóval hasznos, ha történetesen orvos az ember. Állítólag a betegségeket is ki tudják radírozni.

10:57
A Digital Legends fejlsztésében egy minden eddiginél nagyobb élményt nyújtó kalandjátékot mutatnak be, a neve Krull, és szeptemberben lesz kész.

11:00
Megköszönték a fejlsztők fáradságos munkáját, ennyi volt a demó mára.

11:02
Scott a háttéralkalmazások futtatásának nehézségéről beszél. Két dologgal indokolja, hogy nem támogatják a sokak által felvetett kérést: a telefon teljesítményének korlátja, és az akksi élettartama.
A megoldás a problémára: push-notification. Amikor a felhasználó kilép a programból, az  értesítéseket küld a telefonra. Szeptemberben készül el, a fejlesztők előbb is hozzáférnek.

11:04
Steve Jobs visszatér az emelvényre. Tovább sorolja az iPhone 2.0 újdonságait: névjegyzék valós idejű keresése, iWork és MS Office dokumentumok kezelése. Parental Control, új számológép, nyelvek közti valós idejű választás, ázsiai nyelvek.

Az iPhone 2.0 frissítés júliusban lesz elérhető az iPhone és iPod Touch tulajdonosoknak 10 dollár ellenében.

11:13
Következik a MobileMe bemutatása, ami nem más, mit a várva várt Exchange támogatás az iPhone-ra. Megígérték, itt van. Email push-t is tud.
Természetesen egy bemutatót is rögtönöznek. Safarin keresztük belépnek Me.com-ra, és üzenetet váltanak Wall-E-vel. Bemutatják a kapcsolatok használatát, a naptár funkciót,  a kapcsolatok címének eléréséhez beépített Google mapot használhatunk.


11:28
Steve Jobs az iPhone közelgő születésnapjáról beszél. A telefon, ami megváltoztatta az okostelefonok generációját. Az emberek szeretik a telefonjukat. Ezt egy számmal is alátámasztja: 90%-os vevői elégedettség.

11:30
Itt a 3G iPhone. Vékonyabb, műanyag hátlap, pont mint a legutóbbi pletykapostban megírtam. Ugyanaz a kijelző, fém nyomógombok.
Mennyivel gyorsabb a 3G iPhone? Egy teszttel mutatják be, a National Geographic oldalát töltik be, az új telefonnak ez 21 másodperc alatt sikerül, szemben az előző generációs készülék 51 másodpercével.
Összehasonlították két másik 3G-s telefonnal is (Nokia N95 és Treo 750), az eredmény: 36%-kal gyorsabb. Ráadásul olyan oldalt töltöttek be, ahol a másik két versenyző nem tudta a teljes weblapot megjeleníteni, míg az iPhone-nak sikerült a feladat.

11:37
Az akkumulátor tovább bírja. 300 óra standby, 10 óra 2G beszélgetési idő, és 5 óra beszélgetési idő 3G mellett. 5-6 óra böngészés és 7 óra videólejátszás.

11:38
GPS is van a kicsikében.
Tadáámmm.

11:41
Összefoglalják az új ficsöröket. Majd egy kis térképelemzés: 70 országban lesz kapható az iPhone. Oroszország és Kína még várat magára.


 11:44
A 3G-s iPhone alsó ára 199 dollár lesz 8 gigabájt tárhellyel, a 16 gigás tesó 299 dollárba fog kerülni.

Nézzétek csak meg a képet:


Ez az új iPhone - mondja Steve. Sokkal jobb és feleannyiba kerül.
Még bemutatja a telefon új reklámját, majd elhagyja a színpadot.

11:50
Vége. Ez volt a WWDC 2008, az új iPhone, az új alkalmazások. Új magyar iPhone, legkésőbb néhány hónap múlva.