almalé és kungfu Rólunk

Újabb fórum nyílt az anyázó Apple-programozóknak

Pontos számokat nem tudok azzal kapcsolatban, mennyire hatékony az Apple-cenzúra, hány alkalmazást dobnak vissza naponta, de a jelenség mindennapos voltát mi sem jelzi jobban, mint hogy a visszautasítás rövidítéssé lett.

ARM. Apple Rejected Me.

Ilyen címmel nyílt egy fórum, ahol mindenki kisírhatja, kitweetelheti, kifacebookozhatja magából a bánatát, hogy a csúnya Apple miért, hogyan és milyen aljas szándékkal dobta vissza a dédelgetett alkalmazását.

Az oldalt ellepték a hihetőbbnél hihetőbb, tanulságos esetek, csak néhányat a jobbak közül:

I made an app that helps you insult Chuck Norris…unfortunately during the test runs, a reviewer was murdered…by Chuck Norris. ARM (Készítettem egy programot, ami Chuck Norrist inzultálja. A teszt alatt sajnos meghalt a tesztelő…Chuck volt az.)

I made an app that has a picture of a penis and a picture of an iPhone. Guess which one Apple used as their excuse for removal? ARM (Készítettem egy programot, ami egy pénisz és egy iPhone képét mutatta. Szerintetek melyik miatt utasított el az Apple?)

I made an app which gave a choice to user to call up Steve Jobs or Phil Schiller, and robot saying Fuck You! ARM (Készítettem egy programot, ami felhívja Phil Shillert és Steve Jobsot, a géphang pedig bemondja, hogy basszátok meg! Visszautasítottak)

I made an app that froze the touch screen whenever you activated safari. they said it was “duplicating functionality” ARM (Készítettem egy programot, amitől lefagy a képernyő, amikor megnyitom a Safarit, azt mondták, ez a funkció már megvan, duplázni nem lehet)

I made an Apple Rejected Me app. ARM. (Készítettem egy Apple Rejected Me programot. Apple Rejected Me)

I made an app that allows you to kill people over the internet. ARM (Készítettem egy programot, amivel embereket ölhetsz az interneten keresztül. Elutasítottak.)



Elveszítettem a humorérzékemet a Snow Leoparddal kapcsolatban

Lassan tényleg tele lesz a tököm a finely tuned best evör operációs rendszerrel. És nemcsak azzal, az engem körülvevő valamennyi kütyü összeesküdött ellenem, az egyetlen stabil társ a Mac minim Tigerrel, de azon meg Ancsa dolgozik napi tíz órát AutoCaddel.

Azt ugye leírtam, hogy nemrég egy 10.6 clean installt nyomtam, merthogy ez állítólag minden bajra orvosság, minden sebre kenőcs. Hát nem az. Új helyen repedt el a kapcsolatunk hártyává vékonyodott oszlódó membránja.

A tegnapi mélypont az volt, hogy már filmet nézni sem tudtam. Szaggatott. Nem volt leterhelve a rendszer, nagyjából ez volt az egyetlen feladat, amit kértem tőle. Újraindítottam, megjavult. Oké, ezentúl újraindítom filmnézés előtt, nem nagy ügy. Nem is emlékszem, utoljára mikor indítottam újra a gépet problémamegoldás miatt.

Na de folytatom: a Firefox, miután az első telepítés után kérdőjellel leállt (micsoda tájékoztatás, persze dizájnos volt a kérdőjel, szó se róla), most mindent tökéletesen megjelenít, kivéve a google-t. Azt csak minden másodikra hozza be. Safarin működik. Tudom, váltsak Safarira.

Következő vádpont: a clean install óta nem megy a tethering USB-s kapcsolaton keresztül, azt mutatja a rendszer, hogy csatlakoztatva, csak épp egyáltalán nem. Bluetooth-tal legalább megy, nem szólhatok egy szót sem. Igaz, akadozik, de az is jobb, mint a semmi.

Ha ez nem lenne elég, alig néhány óra netezés után a router teljesen kiakad, és újra kell indítani, Reseteltem, mindent próbáltam, nem megy. Tudom, ez a router hibája, de akkor is.

Morcos vagyok.

Sokan ilyenkor azzal jönnek, hogy ne sírjak, van a problémára megoldás, csak időt kell rá szánni, és megoldani. Ez biztosan így is van. Csak nekem nincs időm. Főleg nem ilyen szarakodásokra. Ezért váltottam Macre annak idején, mert nagyjából semennyi időt sem akarok fordítani arra, hogy a rendszerem stabil és használható legyen. Könyörgöm: zene, film, szövegszerkesztés, képvágás, web. Sokat akarok?

A mostani operációs rendszerig megkaptam, amit akartam, kinyitottam, használtam, lecsuktam. A Snow Leopard hülyeségei viszont eddig kábé hat órámba voltak (és még mennyibe lesznek), ami pontosan öt és féllel több, mint szeretném.

Kérem vissza a régi Mac-életérzést.



Valaki már használta az új iPhone-t

Ezt pedig egy fejlesztő állítja, aki a Pinch Media jelentésében talált egy érdekes tételt. A könnyen kezelhető integrált statisztikai alkalmazásokat kínáló cég rendszeresen elküldi az előfizetőinek, melyik alkalmazást mekkora kedvvel használják, beleértve azt is, hogy milyen készülékről nyomogatták azt.

Egy Pandav nevű fejlesztő a listában egy "iPhone 3,1" elnevezésű készüléket pillantott meg, ezzel a sorszámmal pedig az Apple még nem adott ki telefont (a 3GS fedőneve iPhone 2,1 volt). A San Francisco-i tömegközlekedést segítő iBART programot próbálgatták rajta.

Érdemes tehát arrafelé mindenkit leütni a metrókon, a buszokon, és átkutatni a zsebeit, hátha.



Kineveti az iMacet a jövő Mac Prója?

A legutóbbi frissítés óta nem különösebben éri meg az Apple legnagyobb gépét venni. A Mac Pro 2,66 gigahertzes Core i7-essel és Nvidia GT 120-as grafikus gyorsítóval kerül 670 ezer forintba, míg az iMac 2,8-as procival és a jóval erősebb Radeon 4850-essel, nagyobb merevlemezzel és több memóriával is néhány tízezer forinttal olcsóbb. Ráadásul ebben a konfigurációban már a 27 colos kijelző ára is benne van. Azt kell tehát mondjam, hogy most őrültség Mac Prót venni, csak az választja az Apple asztali gépét, akit valamilyen furcsa perverzió köt a különálló gépházhoz.

Nem sokáig marad ez azonban így. A hírek szerint 2010 elején érezik az új rendszer, amibe már a Core i9-es processzor kerül, ami egy rakás újdonságot felvonultat a jelenlegi konfigurációval szemben. Először is 32 nanométeres gyártástechnológiával készül, ennek megfelelően kevesebbet fogyaszt, és több áramkört lehet bezsúfolni egységnyi helyre. Mi következik ebből? Hát hogy a csip négy helyett hatmagos lesz, és mivel egy Mac Próba két processzort lehet rakni, ráadásul a Core i9-es a HyperThreadingnek hála egy magot két magnak mutat a rendszer felé, összességében 24 magból tud gazdálkodni a Mac Pro tulajdonosa a jelenlegi 16-tal szemben.

Az eredmény? Az első tesztek szerint esetenként 50 százalékkal nagyobb teljesítmény, normál használat mellett akár 50 százalékkal alacsonyabb fogyasztás, de teljes terhelés mellett is tízszázalékos mínusz.

Na ezért volt annak idején jó ötlet Intelre váltani.



A tökéletes falat

Hétvége van, úgyhogy most egy kicsit távolabb evezünk az Apple vizeitől.

A héten ellátogattam a Chateau Viszbe. Ez a dél-balaton-parti kastélyszálló elsősorban konyhája miatt különleges: Erik Schröter, Michelin-csillagos chef csapatával az ország egyik legjobb éttermét üzemelteti az apró településen.

Schröter alapos ember, már fél évvel a szálloda megnyitása előtt Magyarországra jött, és elkezdett ismerkedni a hazai ízekkel, alapanyagokkal, borokkal, hogy az étlapot a helyi sajátosságok figyelembevételével állíthassa össze. Ahogy az Étterem és borkalauz írja, "a kezdeti turbulenciák után a konyha mára az ország egyik legjobbja" lett. 14,5 pontjával a könyv szerint egészen pontosan a második legjobb, a Costes és a Csalogány közt, és ezzel az értékeléssel már-már a Michelin-csillag magasságába járunk.

Mindezt Magyarországon elérni nem viccparódia.

Maga a környezet egyébként kellemes, vidéki kúriás, bár az én ízlésemnek kissé túlságosan is újonnan épült kastély-hangulata van a Chateau Visznek (talán, mert az). Ettől függetlenül a hangulatos szivarszoba, illetve a világos étterem igazán kellemes környezetet biztosít mindenféle bűnös szenvedélyekhez, az meg remek ízlésre vall, hogy a szobák falait 20. századi festők képei díszítik, és az alkotók nevét viselik a lakosztályok is.

Na de a Michelin szakemberei sem a környezetre koncentrálnak, hanem kizárólag arra, ami a tányéron van. Persze én nem vagyok a Michelin szakembere, sem egy Bűvös Szakács, de még Angelday se, szóval nem kezdek a fogások aprólékos elemzésébe, nincs meg hozzá ugyanis a kellő tudásom.

A hétfogásos menü egyik szereplőjére viszont muszáj kitérnem. Már túl voltunk a csodás Amuse bouche-on, a remekül sikerült Gesztenyehablevesen és Zöldalma sorbeten, valamint a szerintem kevésbé emlékezetes Marhatatár & carpacción, és sült tengeri szemlingfilén, amikor megérkezett a főfogás, a Párolt marhalapocka, célkával, karottával, burgonyával, hosszúborsjussal.

Mielőtt rátérnék a fogásra, muszáj felidéznem életem egyetlen Michelin-csillagos, rögtön két Michelin-csillagos étkezését a modenai Osteria La Francescanában, ahol Massimo Bottura alkot csodát nap, mint nap. Jöttek egymás után a fogások, mígnem eljutottunk a marhahúsig. Egy apró szeletet levágtam belőle, a számhoz emeltem, majd elkezdtem rágni. Hirtelen más dimenzióba kerültem: olyan tökéletes ízorgia vette kezdetét a számban, amilyen korábban még sosem éltem át. Mintha hullámokban terült volna szét a nyelvemen, a szájpadlásomon a tökéletes falat, és ahogy a zenére érzékeny embert felzaklat egy jobban sikerült klasszikus mű, úgy kezdett el könny gyűlni a szememben a falat tökéletessége miatt. Akkor, ott, a döbbenettől némán falatozó többi vendég közt megértettem, hogy mit jelent a tökéletes konyhaművészet, és valami hasonlót sikerült átélnem a Chateau Viszben is.

A marhahús hibátlan volt, villával lehetett vágni, mégsem volt száraz, vagy túlsütött: a hosszú, alacsony hőmérsékletű sütésnek majd főzésnek hála az omlós szelet szaftos volt, középen egy kisebb zsíros résszel, ami tökéletes keretbe foglalta az ízt. Sírni ugyan most nem sikerült, de a falat lenyelése után előtört belőlem egy hangos "Jézusom", amit az étteremben többen is hallottak, ők aztán nagyon jól mulattak az eseten.

A főétel után a desszert, a 2006-os Konyári Sessióval kínált Lávacsokoládé okozott még egy kisebb sokkot, aztán kifelé menet még megsimogattuk az egyik szakács csak németül értő, Michelin-csillag közeli ételekkel etetett, maximálisan elégedettnek tűnő kutyáját, majd elindultunk Budapestre.

Visszafele azon gondolkoztam, hogy ilyen kulináris élményben nincs minden nap része az embernek, de nem is kell, hogy ez másként legyen. Remek volt a Chateau Viszben, és egy-egy jeles alkalomkor érdemes felkeresni egy csúcskonyhával működő éttermet, ugyanakkor a hétköznapokra nekem sokkal jobban megfelel egy jó alapanyagokat használó, ügyesen dolgozó konyha. Nem akarok ugyanis egyfolytában zokogni az evéstől, egyszer-egyszer azonban feltétlenül jól esik.




süti beállítások módosítása
Mobil