almalé és kungfu Rólunk

A Qualcomm-Apple barátság hátterében az Intel csendben sunnyog, pedig…

Még sosem volt, hogy egy peren kívüli egyezség után nem az egyezség részletei, hanem annak okainak találatása a legérdekesebb. Pedig a Qualcomm ügyben épp ez a helyzet, és az izgalmak okozója épp az Intel.

Hogy miért? Mert ugyanazon a napon, amikor az Apple és a Qualcomm hivatalosan is megállapodott, az Intel hivatalosan kiszállt az 5G modemek gyártásának bizniszéből, végleg. Akkor mindenki előtt világos volt a sztori: az Apple a belső iparági infók szerint eleinte az Inteltől rendelte a 2020-as iPhone-okba az 5G modemet, aztán látva az eredményeiket úgy döntött, hogy mást keres inkább. Csakhogy senki más nem felelt meg a célra, csak az aktuális pertársa, a Qualcomm. Dobta az Intelt, barátságra kelt az ellenséggel.

int.jpg

Az pedig, hogy egy napon jelentették be a két eseményt, nem véletlen. Ez egy megállapodás lehetett: az Intel hallgatott arról, hogy az Apple-lel felbontják a szerződést, és hogy nem tudnak megfelelő chipeket gyártani, egészen  addig, amíg a Qualcommal meg nem állapodott az Apple, nyilván így jobb tárgyalási pozícióban. Az Apple meg most kussol arról, hogy ők mondták fel az egész bulit, meg hogy az Intel nem tudott volna szállítani, és hagyják, hogy arcvesztés nélkül szálljanak ki.

Most azonban újabb részlet is napvilágot látott: kiderült, hogy már februárban átcsábította magához az Apple az Intel vezető 5G-s mérnökét, hogy házon belüli 5G chipeket fejlesszen. Vagyis az Apple már akkor megpecsételte az Intel sorsát, akik már akkor látták nagyjából, mi lesz ennek a vége. A férfi alkalmazása pedig arra mutat rá, hogy nyilván nem szeretne az Apple még egyszer ilyen helyzetbe kerülni, ennyire másoktól függeni pont akkor, amikor az egyetlen kiutat egy indulásként dollármilliárdokal elnyelő partner jelenti. Filmet 399 forintért az iTunes Store-ban

Néhány film 399 forintért vásárolható meg a magyar iTunes Store-ban. Nem tudom, minek köszönhettük ezt a kedvességet, mindenesetre Péter (köszi!) nevű olvasónk eddig az alábbi filmeknél vette észre a durva akciót:

  • Felhőatlasz
  • A király beszéde
  • Paddington
  • Machete
  • Machete Gyilkol

ke_pernyo_foto_2019-04-29_15_23_23.png

Lehet, hogy van még egy rakás ilyen film olcsón, keresgéljetek, és szóljatok, ha még találtok.Így nézhet majd ki az idei iPhone

Közeleg a szeptember, szivárognak az infók. Az idei iPhone-okról is érkezett pár belső jeletés. Állítólag az iPhone XI vagy mittudomén

143.9 x 71.4 x 7.8 mm-es lesz, kicsit vaskosabb, mint az XS

143.6 x 70.9 x 7.7-es méretei.

Az új XS MaXI vagy micsoda méretei

157.6 x 77.5 x 8.1 mm-re várhatóak. A mostani XS Max mérete

157,5 - 77,4 x 7,7.

Itt már komolyabb vastagodás várható. A keret és a notch mérete is csökken egyúttal. Plusz 18 Wattos töltők jönnek mellé, az 5 helyett, hurray.

Új és egyedi hátlapi üvegdizájnról is beszélnek, amiről sejtelmünk sincs, mit jelet, de állítólag az egész egyben lesz, tehát a kamerakitüremkedés is szerves része lesz a hátlapnak, így kevésbé tűnik majd fel. Új Mute gombot is jósolnak.

Így néz majd ki a mostani tudásunk szerint:

ke_pernyo_foto_2019-04-29_11_15_28.png

ke_pernyo_foto_2019-04-29_11_15_21.png

 

Én csak ezt tenném hozzá, saját concept:

ke_pernyo_foto_2019-01-14_13_41_22_1.pngMiért írja a böngészőm, hogy a Weboldal nem biztonságos?

Az iOS 12.2 és macOS 10.14.4 óta a Safari új szabály szerint, kifejezetten és világosan felhívja a figyelmet arra, ha egy weboldalt nem biztonságosnak ítél meg: kiírja a fenyegetőnek tűnő információt a címsorba.

bizt.png

Hogyan kell ezt értelmezni? Félni kell a weboldaltól, ami “nem biztonságos”?

Valójában jelenleg a figyelmeztetés csak azt mutatja, hogy egy oldal a biztonságos, vagyis titkosított HTTPS szabvány szerint kommunikál-e velünk, vagy nem. A HTTPS korábban csak a netes banki oldalak, fizetést is lehetővé tévő áruházak sajátja volt, hiszen itt a legfontosabb, hogy az elküldött adataink, a “bankszámlánkról fizetni képes karakterek” titkosítva menjenek át.

Ha nem HTTPS-sel kommunikálsz, akkor minden, amit teszel, látható lehet a támadók számára egy közbenső ponton. Lehallgathatják a netezésed, hogy szépen, magyarul fejezzük ki magunkat.

Ma azonban, hogy a privacy és a biztonság is elsődleges kérdéssé vált, és csak önként, szerződésben vállalva adjuk oda ingyen az adatainkat a multicégeknek, egyre több oldal használja a HTTPS-t. Valójában ez már elvárás, és inkább csak olyan oldalak nem használják ezt, ahol elmaradt a fejlesztés az elmúlt években, vagy nincs pénzük ilyen úri huncutságokra. Persze kit érdekel, ha látja valaki, milyen marhasérvvel foglalkozó cikket olvastál el nemrég (úgyis látja mindenki a sütikből, meg hát nyilván a Facebook tolta eléd az írást, így ők külön értékesíték ezt az információt rólad, mielőtt a Google is rátalálna), ez inkább akkor fontos, ha meg is adsz érzékeny információkat.

Ha megadsz egy oldalnak ilyet, vagy olyan oldalt látogatsz, ahol fontos titokban tartanod a tevékenységed, és a felső sorban látod a figyelmeztetést, zárd be az oldalt. Szóval parázni nem kell, nem lett kevésbé biztonságos a net, csak jobban informálnak minket.

Nemrég váltottál Mac-re? Nem ismered még ki magad a környezetben, és szeretnéd, ha valaki megmutatná neked, hogyan érdemes használni a géped alapvető feladatokra? Személyes tanácsadással, valakivel, aki csak veled foglalkozik sokkal hatékonyabban haladsz, mint a netet bújva, tréner rendeléséhez itt tudsz tőlünk ajánlatot kérni.Dolgok, amiket nagyon megtennél, de nem tudsz megtenni az almás cuccokkal

Vannak összetett rendszerek, mint például az operációs rendszerek. Akik ilyeneket használnak, szinte biztosan fel tudnak sorolni néhány dolgot, amit ki nem állhatnak, amit teljesen máshogy oldanának meg, vagy amik egyszerűen bosszantják őket. Ez nem Mac vagy iOS probléma, ez mindenhol van. Aki annak idején Windows-ról váltottak Mac-re, azért tették, mert kevesebb és más jellegű szarok jöttek ott szembe, mint a korábbi rendszerben.

És most hagyjuk az olyan dolgokat, mint a nem működő billentyűzetek, az ilyen evidens bosszantásokat fel sem vesszük már (egyébként is másnapra már cserélik a rossz billentyűket az Apple Store-okban, van még probléma?).

Az igazán bosszantó dolgok sokszor az apróságokban rejtőznek.

Én most leírok négyet, tuti ki tudod bővíteni. Kommentben folytassuk a sort, kíváncsi vagyok, hol tart most a nagy Basszus Már Csináljátok Meg Ezt A Szart lista.

Fotókból kirakni a hangot AirPlay hangszóróra

A Bluetooth egyszerű, ami a telefonon szólna, a hangszórón szól. Na de az AirPlay! Az válogatós.

Például ha az iOS-en a Fotókba mentesz le egy videót, amit történetesen a készüléken néznél meg, de a hangot kitennéd egy HomePodra vagy más AirPlay hangszóróra, akkor szembesülsz vele, hogy nem lehet.

A Fotók csak az Apple TV-dre hajlandó kitenni a tartalmat, mert úgy veszi, hogy aki a Fotók appban AirPlay-t keres, az nyilván nem akar csak hangot átlőni. Hiszen az app neve: Fotók.

Hiánytalanul exportálni képeket és fotókat a felhőből

Oké, lássuk be, hogy az iCloud baromi jó, de azért joggal félünk attól, hogy simán elhagyja egyszer csak az adataink egy részét. Kedvencem, mikor a macOS-ben a Fotókból exportálnék egy rakás adatot, és csak a felét hajlandó, mert:

ke_pernyo_foto_2019-04-16_7_15_11.png

ke_pernyo_foto_2019-04-16_7_12_45.png

ke_pernyo_foto_2019-04-16_7_18_17.png

Igen, kikapcsoltam a tűzfalat, akkor is. És igen, volt internetkapcsolat. Nem tudok exportálni normálisan felhőből.

iMessage-ben jött képet lementeni

Kisebb fejtörést okoz, ha az Üzenetek appból akarunk lementeni egy képet macOS-en. Ott a kép az üzenetfolyamban, meg tudjuk nyitni, de valahogy a legevidensebb mentési mód, a fogd-és-húzd a mappába vagy az asztalra, nem működik. Húzod, de nem történik semmi.

Oké, B terv. Jobb kilkk vagy Force Touch.

ke_pernyo_foto_2019-04-24_21_49_45.png

Nálam a Gyors nézet megnyitja, de mentést nem kínál fel, a Megnyitás parancsnál hangyafoci ugrik elő a máskor remekül működő Xee-vel.

ke_pernyo_foto_2019-04-24_21_30_02.pngA Gyors nézetnél a Továbbítás gombra nyomva van lehetőség, hogy mondjuk emailben nyissuk meg a képet, és innen már tudjuk fogni-húzni (én kínomban ezt a megoldást találtam ki fél perc alatt), de nem tűnt ergonomikusnak. főleg hogy előtte azért itt is lyukra futottam pár appal, valamiért.

ke_pernyo_foto_2019-04-23_21_32_32.png

ke_pernyo_foto_2019-04-23_21_32_44.png

ke_pernyo_foto_2019-04-23_21_33_19.png

A Másolás - Paint vagy hasonló program - Beillesztés a Windows-os időket idézte fel. Elvetettem.

Végül találtam olyat, hogy jobbklikk — Szolgáltatások — Megjelenítés Finderben. Ekkor látjuk a fizikai fájlt a lemezen, oda tesszük, ahová akarjuk.

ke_pernyo_foto_2019-04-24_21_28_12.png

Illetve a Részletekre kattintva az adott kontakt összes küldött képét látjuk, itt már működik a fogd-és-húzd.

ke_pernyo_foto_2019-04-24_21_28_52.png

De azért egyszerűbb lenne, ha mindenhol menne.

update: mint kiderült, csak akkor nem engedi kihúzni a képet, ha valamiért a képre kattintasz. Ha előtte nem nyúlsz hozzá, működik.

Hívja fel a 06 előhívó nélküli telefonszámokat

Nagy kérés lenne, ha egy felismert telefonszámra kattintva, amiből kimaradt a 06 vagy a +36, az iOS mégiscsak felhívná az adott számot? Lehetséges, hogy a telefonban lévő neurális háló észreveszi, hogy mennyien vagyunk kénytelenek ilyenkor kopipésztelni, meg elé írni egy az esetek 99%-ban evidens hazai előhívót? Aztán ha nem azt akartam, majd jól lenyomom.

Nektek mi cseszi a csőrt?