Vannak összetett rendszerek, mint például az operációs rendszerek. Akik ilyeneket használnak, szinte biztosan fel tudnak sorolni néhány dolgot, amit ki nem állhatnak, amit teljesen máshogy oldanának meg, vagy amik egyszerűen bosszantják őket. Ez nem Mac vagy iOS probléma, ez mindenhol van. Aki annak idején Windows-ról váltottak Mac-re, azért tették, mert kevesebb és más jellegű szarok jöttek ott szembe, mint a korábbi rendszerben.

És most hagyjuk az olyan dolgokat, mint a nem működő billentyűzetek, az ilyen evidens bosszantásokat fel sem vesszük már (egyébként is másnapra már cserélik a rossz billentyűket az Apple Store-okban, van még probléma?).

Az igazán bosszantó dolgok sokszor az apróságokban rejtőznek.

Én most leírok négyet, tuti ki tudod bővíteni. Kommentben folytassuk a sort, kíváncsi vagyok, hol tart most a nagy Basszus Már Csináljátok Meg Ezt A Szart lista.

Fotókból kirakni a hangot AirPlay hangszóróra

A Bluetooth egyszerű, ami a telefonon szólna, a hangszórón szól. Na de az AirPlay! Az válogatós.

Például ha az iOS-en a Fotókba mentesz le egy videót, amit történetesen a készüléken néznél meg, de a hangot kitennéd egy HomePodra vagy más AirPlay hangszóróra, akkor szembesülsz vele, hogy nem lehet.

A Fotók csak az Apple TV-dre hajlandó kitenni a tartalmat, mert úgy veszi, hogy aki a Fotók appban AirPlay-t keres, az nyilván nem akar csak hangot átlőni. Hiszen az app neve: Fotók.

Hiánytalanul exportálni képeket és fotókat a felhőből

Oké, lássuk be, hogy az iCloud baromi jó, de azért joggal félünk attól, hogy simán elhagyja egyszer csak az adataink egy részét. Kedvencem, mikor a macOS-ben a Fotókból exportálnék egy rakás adatot, és csak a felét hajlandó, mert:

ke_pernyo_foto_2019-04-16_7_15_11.png

ke_pernyo_foto_2019-04-16_7_12_45.png

ke_pernyo_foto_2019-04-16_7_18_17.png

Igen, kikapcsoltam a tűzfalat, akkor is. És igen, volt internetkapcsolat. Nem tudok exportálni normálisan felhőből.

iMessage-ben jött képet lementeni

Kisebb fejtörést okoz, ha az Üzenetek appból akarunk lementeni egy képet macOS-en. Ott a kép az üzenetfolyamban, meg tudjuk nyitni, de valahogy a legevidensebb mentési mód, a fogd-és-húzd a mappába vagy az asztalra, nem működik. Húzod, de nem történik semmi.

Oké, B terv. Jobb kilkk vagy Force Touch.

ke_pernyo_foto_2019-04-24_21_49_45.png

Nálam a Gyors nézet megnyitja, de mentést nem kínál fel, a Megnyitás parancsnál hangyafoci ugrik elő a máskor remekül működő Xee-vel.

ke_pernyo_foto_2019-04-24_21_30_02.pngA Gyors nézetnél a Továbbítás gombra nyomva van lehetőség, hogy mondjuk emailben nyissuk meg a képet, és innen már tudjuk fogni-húzni (én kínomban ezt a megoldást találtam ki fél perc alatt), de nem tűnt ergonomikusnak. főleg hogy előtte azért itt is lyukra futottam pár appal, valamiért.

ke_pernyo_foto_2019-04-23_21_32_32.png

ke_pernyo_foto_2019-04-23_21_32_44.png

ke_pernyo_foto_2019-04-23_21_33_19.png

A Másolás - Paint vagy hasonló program - Beillesztés a Windows-os időket idézte fel. Elvetettem.

Végül találtam olyat, hogy jobbklikk — Szolgáltatások — Megjelenítés Finderben. Ekkor látjuk a fizikai fájlt a lemezen, oda tesszük, ahová akarjuk.

ke_pernyo_foto_2019-04-24_21_28_12.png

Illetve a Részletekre kattintva az adott kontakt összes küldött képét látjuk, itt már működik a fogd-és-húzd.

ke_pernyo_foto_2019-04-24_21_28_52.png

De azért egyszerűbb lenne, ha mindenhol menne.

update: mint kiderült, csak akkor nem engedi kihúzni a képet, ha valamiért a képre kattintasz. Ha előtte nem nyúlsz hozzá, működik.

Hívja fel a 06 előhívó nélküli telefonszámokat

Nagy kérés lenne, ha egy felismert telefonszámra kattintva, amiből kimaradt a 06 vagy a +36, az iOS mégiscsak felhívná az adott számot? Lehetséges, hogy a telefonban lévő neurális háló észreveszi, hogy mennyien vagyunk kénytelenek ilyenkor kopipésztelni, meg elé írni egy az esetek 99%-ban evidens hazai előhívót? Aztán ha nem azt akartam, majd jól lenyomom.

Nektek mi cseszi a csőrt?