Az Apple egyik legkevésbé sikeres terméke, ha hihetünk a pletykáknak, a HomePod. Ennek ellenére személyes kedvencem, mert megtestesíti azt, amiben az Apple mindig is jó volt, és amit sokszor már nehéz követni az új fejlesztéseknél. A HomePod egy ízig-vérig Apple-cucc, miközben abszolút ott van benne a jövő.

Miközben mindenki a minél nagyobb kijelzővel van elfoglalva, a mellékvonalon elindult egy iOS termék, amiknek nincs már nincs kijelzője, mert nem kell. Rá sem kell nézni, akárhová rakhatod.

dsc04528.JPG

Nehéz ezt definiálni, nehéz zászlóra tűzni, hogy nézd, erre van szükséged. Pedig erre van: amióta a lakásban van egy HomePod, amivel mindenféle rákészülés, figyelemvonás nélkül lehet kommunikálni, megváltoztak a zenehallgatási szokásaink. Azelőtt a Bluetooth-os hangfalra csatlakoztunk, először sokat, aztán egyre kevesebbet. A nagy kapkodások, otthonról meló közbeni, megszakított negyed órákban valahogy nem azzal töltöttük az időt, hogy

  • hol a telefon?
  • á megvan, indítsuk a Zene appot
  • mi is legyen? Könyvtár, vagy Önnek vagy Böngészés?
  • Kiválasztom a számot, vagy playlistet
  • és ha utána máshoz lesz kedvem, vagy inkább mégsem hallgatom ezt, vagy halkítani akarok, akkor megint előveszem a telefont, megnyomom, vagy feloldom, keresek

Biztosan fontos, ha megspórolják nekünk a napi 1-2-szeri töltőre csatlakozást egy vezeték nélküli töltési lehetőséggel, ez kényelmes, de nem változtatja meg az életünket. De mi van, ha megspórolják az egész fenti sort? Például az történik, hogy többet hallgatsz zenét. És ha hallgatsz, és eszedbe jut egy szám, hogy jaj de meghallgatnám, azonnal indíthatod, nincs várakozás, nincs telefonkeresés. Hé Sziri pléj ezmegaz.

img_0195.jpg

A hangomat mindig meghallja a cucc, akármennyire hangos, csak felé kell fordulnom, és középerősen megszólalnom (itt találtok egy belsős dokumentumot arról, hogyan hall meg téged a nagy zajban is, elképesztő algoritmusok dolgoznak a háttérben, vannak hallgatható részek is, nézzétek meg). Akármennyire hunglish-ül mondom, többé-kevésbé megérti, néha nem. Túlélem, ilyenkor lehet cselhez folyamodni, például nem a szám címét mondom, hanem az albumét, és az album utolsó számát kérem, “Hey Siri play the last song from the album Skeleton Tree”. Itt azért kellett a csel, mert valamiért mindig az albumot kezdte el, a névadó dalt nem. Egyébként dalszövegre is kereshetsz, vagy ha csak a dobos nevére emlékszel egy zenekarból, ezt is ismerheti a HomePod. Ilyenekre egyszer sem használtam eddig.

Egy idő után pedig megszokod, hogy angolul beszélsz a hangszóróval, ráadásul felgyorsul a kapcsolatotok. Eleinte így volt:

  • Hey Siri
  • Hm?
  • Turn down the volume by 20%
  • I’m on it.

Aztán rájössz, hogy ismeri azt a varázslatos szót is a Siri, hogy “quieter”, és hogy nem kell megvárni, míg lehalkítja a zenét, és visszakérdez. Szóval a “Hey Siri, quieter!” felszólítás azonnal és visszapofázás nélkül halkít, kábé 10%-kal.

Alapvetően a HomePod logikájára rá kell érezni. Ez a logika pedig a következő:

  1. Ha a hangszórótól kérsz zenét, akkor a "benne található" iOS éri el az Apple Musicot vagy a felhőben tárolt zenéidet, és így játszik le.
  2. Rá lehet csatlakozni Apple TV-vel vagy iPhone-nal is, ekkor az Airplay-en kapja az okosságot, passzív marad, és mehet a Youtube vagy más alkalmazás hallgatása. Figyelemreméltó, hogy ekkor a külső iOS eszközön képes play/pause funkciókra, tehát egy "Hey Siri, pause" kérésre a telefonunkon állítja meg mondjuk a Youtube-lejátszást.
  3. Nem kell ki-bekapcsolni a hangszórót, így ha az Apple TV-nek a hangját kilövöd rá, huzamosabb ideig is hajlandó összekapcsolni magát, vagyis egy Apple TV-vel simán megoldható, hogy a HomePod a tévéd külső hangfala legyen. Ha az Apple TV játssza a tartalmat, megy a play/pause, sőt, ha egyébként nincsenek így összekapcsolva, a "pause on my Apple TV" parancsot szintén megoldja a HomePod. Ha erre a célra vennél egyet-kettőt, simán megoldható, a Hey Siri kikapcsolható a hangfalon, és így örök időkre így funkcionálhat. Csak így lehet, hogy felesleges HomePod-ot venni, hiába baromi jól szól.

Ennyit a zenehallgatásról, amire tulajdonképp az eszköz leginkább alkalmas. Remek a hangzása, gyönyörűek a közepek, a magasok, a mély pedig nem telepszik rá az egészre, kiegyensúlyozott, elegáns.

Mire jó még?

Lehet beállítani időzítőt, akár különböző dolgokra. Tehát ha főzünk, beállítunk egy 15 perces időzítőt az egyik, egy 25 percest a másik ételre, természetesen szóban, nem kell megszakítani a konyhai tevékenységet. “Hey Siri set a steak timer for 15 minutes”. Vissza lehet kérdezni, mennyi idő van az egyes időzítőkből, "Hey Siri, how much time is left on the steak timer?”.

Lehet bevásárlólistát készíteni és ahhoz adni dolgokat. Nálunk például az én iPhone-oma ismeri a rendszer, ezért ha Évi otthon hozzáír egy tételt a bevásárlólistához szóban, “Hey Siri add apples to the shopping list” (amennyiben van már egy Shopping list elnevezésű lista a Remindersben, ha nincs “create…”) , én a másik oldalon rögtön látom a frissítést. A boltban majd megnyitom.

Lehet átváltani mértékegységeket. Ez még jól jöhet a konyhában például.

És persze lehet vezérelni a HomeKit kompatibilis eszközöket, illetve lefuttatni Shortcutban létrehozott parancsokat. Ez utóbbi rengeteg lehetőséget ad még pluszban.

A többit, a navigációs lehetőségeket, sporteredményeket egyáltalán nem használom.

A Shortcutoknál egy érdekes hülyeség, hogy azokat a csatlakozott iPhone-on indítja el, és azon hajtja végre. Tehát ha van egy shortcutom, amivel egy album lejátszását kérem (mert mondjuk az album címe magyar nyelvű, ezért nem tudom bekérni a HomePodtól, így egyedi szóbeli kérést állítok be hozzá), akkor az adott albumot a telefonon kezdi el játszani, hiába a HomePoddal dumáltam le a lejátszást.

Ez, tehát a shortcutok értelemszerű futtatása, valamint az eszközökkel való könnyebb összekapcsolás fontos lenne. Jó lenne, ha az Apple TV, ha van a hálózaton HomePod, egy felugró ablakban rákérdezne, csatlakozzon-e. Meg hogy még annyira sem tud magyarul, mint egy iPhone. Egyébként tökéletes.

Másrészt a HomePod baromi jó behúzóermék. Egyrészt a hangminőség eleinte nagyon kellemes, de érezni fogod, hogy két hangszóróval lenne az igazi. És amellett, hogy második HomePod vásárlására ösztönöz, a lakás androidos telefonjait is cserére sarkallja, egy AirPlay-t jobban támogató rendszer felé, amilyen mondjuk az iOS. Mondjuk azt a szemétséget, hogy az androidos Apple Music nem támogatja az AirPlay-t…

Az egyetlen baja a HomePodnak, hogy együtt jött ki a konkurensek hasonló cuccaival, így óhatatlanul azokhoz hasonlítják. Egy okoshangfalnál pedig valamiért a hangminőség csak egy szempont lett a sok közül, az asszisztens sokoldalúsága például fontosabb a legtöbb megítélésben. Azoknak, mint én, akiknek a legfontosabb a hang, és a zenék lekérésének könnyűsége, a többi másodlagos, azoknak ez a legjobb választás. És még a privacy miatt sem kell annyira aggódni, mint mondjuk a többi gyártó esetében tennénk, az Apple e téren mindenképp bizalmi piacvezető.