almalé és kungfu Rólunk

Az Apple olyat művel a fákkal, amire nem gyakran van példa

Az Apple új központjának építése szépen halad:

Amit nem nagyon látunk még, az a növényzet, ami ezt az egész területet körbeöleli majd. Pedig a terveken több mint 8000 fa szerepel, az épületek között, egyfajta erdőt létrehozva a területen. És mint kiderült, ellenben a megszokott látványtervekkel, az Apple nem akar 10-20 évet várni, amíg az ültetett fák megnőnek akkorára, hogy passzoljanak a tervekhez. Ez a kép a legelső év látványa, háttérben a főépülettel.

homesteadroadyr1.jpg

Egy botanikus, aki képben van az Apple terveivel, elárulta a Venture Beatnek: nagyon ambiciózus terv. A legtöbb építkezés során ugyanis általában sokkot kapnak az építtetők az áttelepített nagyméretű fák árától, a szállítás és telepítés költségétől. Az Apple nem: és nem is akart spórolni ezen egy centet sem.

Az Apple felvette a Palo Alto-i faszakértő Dave Mufflyt, hogy segítsen neki a legjobb döntéseket meghozni. Most már évek óta ő vezeti azt a csoportot, ami az Apple fastratégiájáért felel. Mert van olyanjuk is: fastratégia.

davemuffly-768x576.jpg

Az építkezési területen 3616 fa volt, mielőtt a földmunkagépek megjelentek volna. Ebből Muffly kiválasztotta a 800 legegészségesebbet, és ezeket arrébb szállították, hogy a munka végeztével visszakerülhessenek. Viszont még így is kellett további 7200 fa.

apple-boxed-tree.png

Az East Bay-i facsemete-gondozóban az Apple számára további 4600 fát különítettek el, hatalmas fa dobozokban. De máshol is megrendelte már az Apple a szükséges mennyiségeket, de előírásként kikötötte, hogy a tárolt fáknak legyen saját mozgásterük, de zsúfolják össze őket egymás mellé - amit sokszor látni az ilyen helyeken a szakértő szerint.

valleycrestsunol-800x478.jpg

960 fa kicsi lesz, amiknek lesz idejük nőni, és dúsítani az erdőt.

Mindez önmagában nem olcsó mulatság, különösen nem több ezer fa esetében. De az igazi szívás az lesz, amikor át kell majd szállítani a fákat a helyükre, egyenként több mint 160 kilométeres kanyarral. Sok kanyarral: egy teherautóra csak néhány fér fel egyszerre, ráadásul a növények ki vannak ilyenkor téve a szélnek, a mozgatás káros hatásainak, amik egy részüket károsíthatják, sőt el is pusztulhatnak ettől. Egy szakértő úgy nyilatkozott, ő még nem hallott olyan esetről sem, hogy valaki akár néhány száz fát szállított volna ilyen módon egyszerre. Több ezer pedig példa nélküli lehet arrafelé.

És hogy miért ez a nagy igyekezet, hogy építsenek egy kész erdőt az új központ köré? Persze, hogy erősítsék a kreatív szellemet, és hogy még vonzóbbá tegyék az Apple-nél a munkát. Ez a hivatalos. De a központ még Steve Jobs álma volt, még ő vett részt a tervezésben. Ő pedig a környéken nőtt fel, akkor, amikor nem borított el mindent az irodaházak hada, hanem tele volt nyitott, nagy terekkel, ahol gyümölcsösök húzódtak végig, ameddig a szem ellátott. Talán azt az érzést akarta visszaidézni, azoknak, akik a szigorú biztonsági ellenőrzés után bejutnak a területre.



Mi várható a június 13-i WWDC-n? iMessage fizetés?!?!?

Semmi hardver - erre utalnak a legutóbbi pletykák. Tehát nem lesz új Apple Display bemutatás, helyette kizárólag a szoftverekre koncentrálnak. De azért lesz itt is jó pár újdonság.

Mark Gurman, a 9to5Mac újságírója, akit nemrég a Bloomberg alkalmazott saját Apple-kémnek, egy podcastban foglalta össze, milyen pletykák keringtek eddig. Az esemény közelsége miatt pedig ezek megvalósulási valószínűsége a tapasztalatok szerint közelít a 99 százalékhoz.

gur.jpg

A MacOS ugye megkapja a Sirit, és a Photos appban is lesznek változások. Erről egyelőre ennyit tudunk.

Az iOS esetében viszont már felsorolás következik:

  • A rendszer kap egy dizájnfrissítést. Színesebb lesz. Vagy mi.
  • Az értesítéseket megváltoztatják.
  • A Photos nagy frissítést kap. Fejlettebb szerkesztő opciók. És valami rendszerszintű ficsör, ami a Mail Markuphoz hasonlít. Tudjátok, amit sosem használtatok, és a forwardolt levelek mellékletét tudtátok vele összefirkálni meg nyilazni meg jegyzetelni. Lehet, hogy lesz beépített face swap?
  • Spotifyra hasonlító Apple Music app. Sötét dizájn. Több borító. Az UI-t is átalakítják, de nem alacsony szinten, nagy változás nem várható tehát. A főmenü is megújul.
  • Siri SDK, erről külön lesz egy saját rész a keynote-ban. Azt mondják majd, a privacy miatt tartott ilyen sokáig ez a folyamat.
  • Új pletyka, hogy az iMessage és Apple Pay használók egymás között pénzt küldözgethetnek az üzenetküldő szolgáltatással. Khm, Google. De erről azt mondta Gurman, hogy egyáltalán nem biztos.
  • Új titkosítás a szoftverben
  • Gurman a podcastben azért szólt néhány szót a WWDC után várható hardverekről is. Szerinte is kap OLED felső gombsort a MacBook Pro, valamint Touch ID-t is.
  • Az új iPhone-ok nem három éves ciklusban, hanem egy éves ciklusban újulnak majd meg. Tehát vége lesz a n / n+S hagyománynak. Helyette jöhet az n / n+1!
  • Vízálló lesz az iPhone, és természetesen nem lesz jack aljzat.
  • A 2017-es iPhone-nak nagyobb lesz a kijelzője (istennek hála, ez mennyire hiányzott!), amit a keret eltávolításával érnek el. Khm Edge. Az iPhone Touch ID-ja a kijelző mögött lesz.


Hogyan hallgass zenét, ha a szolgáltató rádszól, hogy nincs több adat a csomagodban?

Az Apple Music használata közben az első pofont akkor kapjuk, amikor rájövünk: a iCloud zenekönyvtár használatával egyáltalán nem biztos, hogy az ősrégi, általunk grabbelt dal, amit épp hallgatunk, a készüléken van egyáltalán. Lehet, hogy már tizedszer streameljük, mondjuk 4G-n, jó nagy adatforgalmat generálva. Az információ, hogy a fájl hol van, egyáltalán nincs az arcunkba tolva:

img_0371.PNG 

Persze, otthon egyenként nekiállhatunk, és megnyomogathatjuk a felhő ikont azok mellett a dalok mellett, amiket offline is hallgatni szeretnénk. Itt találjuk, meg ne kérdezzétek, hogy végül melyik (...) gombra kell nyomni a kettő közül, a listában vagy az egyedi dal lejátszó oldalán, de csak az egyikre jön elő (rém idegesítő):

img_0376.PNG

De hogy a fenébe tudjuk CSAK az offline elérhető dalokat hallgatni, ha épp elfogyott az adatnafta?

Az Apple, az intuitív user interface-ek egykori nagymestere, mára a zenelejátszóval a következetlen és átláthatatlan, csúnya gombhalmazok megalkotója, kicsit eldugta a megoldást. A Saját Zenék menüpont alatt, a Legutóbb hozzáadott és az ABC elrendezésű dalsor között van egy gombnak aligha kinéző gomb. Dalok. Nyomd meg.

img_0361.PNG

Itt lehet a zenéink listáját adott kategóriák szerint szűrni. És a lista alján, mint akinek nem volt jobb helye, és hatodik césként beültették az ötödik bések közé, ott van a Csak letöltött zene elnevezésű KÉTÁLLÁSÚ KAPCSOLÓ.

img_0362.PNG

Többet sem kell mondanom. Ezután csak az offline zenéinket látjuk, ha bekapcsoljuk.

Egyébként nincs könnyű dolgunk, ha szeretnénk a 6428 online dalunkból 254-et offline hallgatásra bírni. A fent látható ömlesztett listán lehetne ugyan egy felhő ikon azok mellett a dalok mellett, amelyiket onnan hallgatjuk, és lehetne, hogy végignyomogathatunk 254 dalt mondjuk tíz perc alatt, de hát nincs ott ilyen. Két kattintásra van a lehetőség a (...) menüpont alatt.

Van viszont az inverze: az ikon, ami megmutatja, melyik dal van már eleve a telefonunkon (ez is lehetett volna a válasz a poszt kérdésére, csak a fene akar kézzel navigálni a dalok között).

img_0372.PNG

Ja, tudom, mit rinyál, akinek még mindig Audio Track című számai vannak? Béna!

Joggal érezzük, és jól is érezzük, hogy a hagyományos, "használd amit birtokolsz" szemléletet előcsalni ebben az új, felhő alapú korban egyre nehezebb és körülményesebb lesz. Kezdjük ott, hogy egy 16 gigabájtos telefon, amit azért vetted, hogy pénzt spórolj, simán betelik, így a full felbontású képeidet és zenéidet többnyire felhőben tárolod. Amiért megint fizetsz, ha nem akarod, hogy gyorsan elfogyjon, úgyhogy megintcsak kiadásba vered magad. 

És én mindezt tökre megértem, és oké is lenne, ha nem fejne meg még egyszer a mobilszolgáltató, amiért letöltöm ezeket a fájlokat a gépemre újra, meg újra. Hanem mondjuk lennének a mai kornak, az egyre nagyobb méretű zene- és képfájl-méreteknek, valamint a mai mobilkultúra wifi-zónákon kívüli adatfogyasztási szokásainak megfelelő adatcsomagok, és ezekért nem kellene csillagászati árakat, meg sms-rendelgetést meg hasonlókat pötyögtetni befele. Azt ki sem merem mondani, hogy korlátlan, vagy de. Ki merem. Korlátlan.



Átaludtunk egy masszív iCloud-szerverparát

Ezt már szeretem. Úgy értem, jó arra ébredni, hogy nemrég egy horrorfilm elevenedett meg körülöttünk, de már minden rendben. Lehet visszafeküdni.

Mi volt a horrorfilm? Egy rakás iCloud szolgáltatás nem vagy megbízhatatlanul működött.

screenshot-2016-06-02-at-21_49_19-1200x1113.png

Ha elindítottad az iOS Music appot Apple Music előfizetőként, a program üdvözölt új felhasználóként, és nem tudott arról, hogy neked valaha lementett zenéid voltak a készüléken, meg egyáltalán. Ami megintcsak rávilágít arra a bizonytalanságra, amiről ebben a posztban írtam.

De nem volt megbízható a Game Center, az áruházi szolgáltatások sem, egy csomó sárga jelzés volt az Apple System Status oldalán, ahol mindig real time nyomon követhetjük a problémás területeket, és azok kijavítását.

screen_shot_2016-06-03_at_07_28_55.png

Az oldalon vissza is lehet nézni a múltbeli hibákat, látható, hogy tegnap 22 órakor kezdődött a para, és éjszaka fél négyre végeztek a javítással. Szóval ha fent voltál, és ekkortájt rád jött a szívroham: már vége.

screen_shot_2016-06-03_at_07_30_07.png

Szarjunk bele Töki. Menjünk bowlingozni.



Az Apple végre frissíti: jöhet az 5K-s monitor, saját videókártyával

Nem mondom, van pár tartozása már az Apple-nek, mert miközben mindenki sztártermékekre figyel, a Mac család és kiegészítői sokszor olyan frissítési ciklusokba kerülnek, hogy még frissülniük is szégyen néha.

Az egyik ilyen termék a Thunderbolt Display. Az Apple külső monitora.

mc914_av7.jpg

Jelenleg a termék mind a 27 colnyi képátmérője 379 990 forintba kerül. Kábé ennyi a pici, belépő iMac, és csak 300 000 forinttal kerül többe a szintén 27 colos 5K-s iMac. És itt most nem csak arra az apró különbségre hívnám fel a figyelmet, hogy az iMacben egy csomó nyomtatott áramkör, úgynevezett számítógép is akad a kijelző mögött. Hanem arra, hogy míg a Thunderbolt Displayt úgy hirdetik, hogy 

impozáns, 2560 x 1440 képpontos felbontása lenyűgöző,

addig az 5 K- iMac felbontása egyszerűen csak

5120 x 2880

De talán még ennél is rosszabb, hogy a Thunderbolt Display nem kompatibilis az új 12-es MacBookkal. Ugyanis egy Thunderbolttal és egy MagSafe-fel csatlakozik a gépekre, és az új MacBooknak egyik sincs. Sőt, a hírek szerint a következő generációs MacBook Próknak sem lesz. És akkor miért hagynák ki az Air-eket is, nem igaz?

A boltokban a készleteket kiürítik, ez pedig a termékcsere előtt esedékes. Valószínűleg most már megvárják a június 13-at, a WWDC keynote-ot, de még az is lehet, hogy csendben kiadják az újat. A 9to5Mac azt is tudni véli, hogy az új kijelző szintén 5K-s lesz, és saját dedikált videókártyát is tesznek bele.

Ennek a különös extrának az oka, hogy minél több gép ki tudja használni a monitor felbontását, és a dedikált hardverrel könnyedén meg tudják hajtani mind a 14,7 millió pixelt. Szoftveresen megoldják, hogy a csatlakoztatott gép eldöntse, el tudja-e látni a feladatát a laptopba szerelt GPU-val,vagy szüksége van segítségre. Így nem kell többé arra figyelniük, hogy a jövő laptopjainak grafikus magjai képesek legyenek ellátni egy ekkora külső monitort.

Cseles.




süti beállítások módosítása