Nem mondom, van pár tartozása már az Apple-nek, mert miközben mindenki sztártermékekre figyel, a Mac család és kiegészítői sokszor olyan frissítési ciklusokba kerülnek, hogy még frissülniük is szégyen néha.

Az egyik ilyen termék a Thunderbolt Display. Az Apple külső monitora.

mc914_av7.jpg

Jelenleg a termék mind a 27 colnyi képátmérője 379 990 forintba kerül. Kábé ennyi a pici, belépő iMac, és csak 300 000 forinttal kerül többe a szintén 27 colos 5K-s iMac. És itt most nem csak arra az apró különbségre hívnám fel a figyelmet, hogy az iMacben egy csomó nyomtatott áramkör, úgynevezett számítógép is akad a kijelző mögött. Hanem arra, hogy míg a Thunderbolt Displayt úgy hirdetik, hogy 

impozáns, 2560 x 1440 képpontos felbontása lenyűgöző,

addig az 5 K- iMac felbontása egyszerűen csak

5120 x 2880

De talán még ennél is rosszabb, hogy a Thunderbolt Display nem kompatibilis az új 12-es MacBookkal. Ugyanis egy Thunderbolttal és egy MagSafe-fel csatlakozik a gépekre, és az új MacBooknak egyik sincs. Sőt, a hírek szerint a következő generációs MacBook Próknak sem lesz. És akkor miért hagynák ki az Air-eket is, nem igaz?

A boltokban a készleteket kiürítik, ez pedig a termékcsere előtt esedékes. Valószínűleg most már megvárják a június 13-at, a WWDC keynote-ot, de még az is lehet, hogy csendben kiadják az újat. A 9to5Mac azt is tudni véli, hogy az új kijelző szintén 5K-s lesz, és saját dedikált videókártyát is tesznek bele.

Ennek a különös extrának az oka, hogy minél több gép ki tudja használni a monitor felbontását, és a dedikált hardverrel könnyedén meg tudják hajtani mind a 14,7 millió pixelt. Szoftveresen megoldják, hogy a csatlakoztatott gép eldöntse, el tudja-e látni a feladatát a laptopba szerelt GPU-val,vagy szüksége van segítségre. Így nem kell többé arra figyelniük, hogy a jövő laptopjainak grafikus magjai képesek legyenek ellátni egy ekkora külső monitort.

Cseles.