almalé és kungfu Rólunk

Az Apple elismerte: ha elállítod az időt az iPhone-on, leállhat az akksi kijelzés

Különös összefüggésre bukkant az Apple saját szoftverében, miután egy csomó panaszos jelezte, hogy a 20-30 százalékos töltöttség esetén is simán csutra merül a telefonjuk.

Rájöttek, hogy a probléma oka a felhasználók egy szokatlan tettéhez köthető: akik elállítják manuálisan az órát, vagy épp időzónát váltanak - akár automatikusan, utazás közben -, észlelhetik, hogy az akksikijelzés egy időre leáll. Vagyis egy ideig nem update-eli a kiírt százalékot, így aztán a telefon sokkal hamarabb merül le ezek után, mint a gazdája arra számítana.

batt.jpg

Egyébként nem értem az embereket, minek manuálisan állítani időt, miközben a telefon atomórákkal szinkronizál? Meg hát a francért kell annyit utazni? Nem jó otthon? 

Na mindegy, az Apple szerencsére gondol az ilyen elmeháborodottakra is. Nemsokára megoldja a problémát távolról, szoftveresen, addig meg akit zavar, a Beállítások -- Általános -- Dátum és Idő -- Automatikus beállítást kapcsolják be. 

Ja, most látom, hogy ez nekem sem volt bekapcsolva. A rohadt életbe, hogy az Apple az ilyen evidens igényekkel rendelkező júzereket sem látja el rendesen, mint én! Miért ne kapcsolhatnám ki az automatikus órabeállítás, ha én úgy akarom? Felháborító.



Az új Steve Jobs film: ami tetszett benne, és ami nem

A héten elkezdték vetíteni a magyar mozik is azt a Steve Jobs-filmet, ami a legtöbb lehetőséggel kecsegtetett, amióta csak filmeket készítenek Steve Jobsról. A szilikonvölgy kalózai óta, mondjuk.

Én is megnéztem, szándékosan nem olvastam el előtte egy kritikát sem. Csak azt tudtam, amit már korábban hallottunk: az Apple vezetősége utálta a filmet, mert szerintük hamis képet fest Steve Jobsról, mégpedig azért, mert egy olyan könyv alapján készült, ami szintén. Ez a tény, mármint az Apple-vezérkar ellenszenve sokaknál már elég ahhoz, hogy negatív prekoncepciókkal üljön be a filmre, de én tényleg kíváncsi voltam: sikerült megtalálni végre Jobs összetett személyiségét? Tudták ábrázolni minden dicsőségével és gyalázatával együtt? Ezért voltak rá dühösek?

sj2.jpg

Csak az a film nevezheti magát Steve Jobsnak, ami képes erre. Ami megmutatja, sőt, megmagyarázza a sötét oldalt, miközben megmutatja, és megmagyarázza, hogy ugyanez az ember, ugyanez a képesség- és érzelemcsomag mit volt képes elérni. Mire volt képes rávenni más embereket.

Aaron Sorkin kezében nagy lehetőségek voltak, és - a maga módján - élt is velük. Nem szeretném nagyon egy irányba terelni a posztot, hiszen volt jó is, rossz is a moziban. Kezdjük a jóval.

Tovább olvasom


A Flux nem bánja, hogy az Apple lenyúlta az ötletüket, csak egyvalamit kér

Sokan hasonlóságot véltek felfedezni az iOS 9.3 Night Shiftje és a Flux nevű, korábban iOS-re is elérhető alkalmazás között. És tényleg, lényegében ugyanarra jó mind a kettő.

img_00151.jpg

A Fluxot azonban az Apple leszedette a készítők weboldaláról, mert szerintük megszegték a fejlesztői szerződésben vállaltakat. Valóban, nem a megszokott utat választották, mert az App Store-ba nem is engedték volna be az appot, ehelyett egy bétát tettek elérhetővé a saját szerverükről, amit egy maces Xcode-dal lehetett feltenni az iOS-készülékekre.

Az eset nagyjából így történhetett egy késő délután, egy cupertinói tárgyalóban.

- Miről is kell ma beszélnünk?

- Erről a Fluxról. Xcode-ot használnak, hogy terjesszék az appjukat, de nem tették ki az alkalmazást az App Store-ba.

- Szerintem ez tök illegáis. Vagy nem?

- Nem tudom, szerintem is. Melyik rész foglalkozik ezzel a szerződésünkben?

- Nem tudom. Hol van a jogászunk?

- Szabin.

- Akkor mindegy, illegális. Felszólítjuk, hogy törölje.

- Rendben. Egyébként mire jó az app?

- Este melegebb fényűvé teszi a kijelzőt.

- Mi a rossebnek?

- Állítólag egészségesebb.

- Tényleg? És az?

- Nem tudom, ezt mondják. 

- Igaz, engem is zavar az erős, kék fény a kijelzőn esténként.

- Ja, engem is. 

- Kitaláltam valamit. Mi lenne, ha az iOS-ben betennénk egy ilyen automatizmust?

- Mire gondolsz?

- Hogy esténként a hideg árnyalatokat melegre váltsa. 

- Nem rossz ötlet. És miért tegyünk ilyet?

- Mert egészségesebb.

- Tényleg?

- Ezt mondják.

- Hát figyelj, én lefutok pár kört, megkérdezem a dokikat, aztán visszajelzek. Végül is nem akkora ügy.

- Szólj az ügyvédeknek, ha visszajönnek a szabiról, hogy gyorsan védessék le szabadalommal. 

- Nem lehet. A Flux foglalja.

- Ki az a Flux?

A Flux most reagált az Apple Night Shiftjének megjelenésére, eléggé elegáns stílusban. Először is örömület fejezték ki, hogy az Apple is rájött - valahonnan -, hogy káros a szemnek az éjszakai hideg fény. De azt is írták, hogy ők az eredeti felfedezői ennek a területnek, és övék az innováció.

Felszólítják az Apple-t, hogy engedje megjelenni az alkalmazásukat iOS-re. Szeretnék tovább fejleszteni a saját ötletüket, és látszólag azzal is kiegyeznek, hogy az Apple is becsúszott oldalról, páros lábbal.



Apró, de jelentős áttörések a magyar szövegfelismerésben Sirinél

Egyrészt diktálásnál most már megérti a "vessző" szót, és értelemszerűen vessző karaktert rak az adott szó után, ha indokolt. Persze nem mindig, ahol kell, ott meghagyja a karakteres formát.

img_1709.PNG

Amióta megjelent a diktálás magyar nyelven, ez volt a legkomolyabb probléma a szövegfelismeréssel, szerencsére a bejelentések - Időmilliomos Apuka szerint épp az övé - után végre észbe kaptak a fejlesztők. Másfél év kellett, kivártuk.

A többi fontosabb karakter magyar kiejtését itt találjátok. Akik vezetés közben írnak levelet, azoknak kötelező megtanulni.

A másik pozitív hír, ami nekem újdonság volt - nyilván már egy ideje így van -, hogy végre megérti a Siri a kérdést: "keress nekem egy éttermet a közelben".

find.jpg

Korábban írtam posztot arról, hogy noha a rendszer már alkalmas arra, hogy a közeli kávézókat, éttermeket megmutassa Sirin keresztül, mégiscsak az "éhes vagyok" és "szomjas vagyok" kifejezésekre volt hajlandó megmutatni ezeket. Már érti a választékosabb kérdéseket is.

 



Melyik iOS appal kerestek a készítők 18 MILLIÁRD forintnyi összeget egyetlen hónap alatt?

Az App Store-t figyelő Sensor Tower elemzői elkészítették 2015 decemberének toplistáját. Ilyenkor nemcsak bejgliből, de alkalmazásokból is több fogy, így a fejlesztők hatalmas pénzeket láthatnak belehullani a zsebbe.

A Sensor Tower szerint csak a játékokra közel egymilliárd dollárt költöttek az iOS használók.

screen-shot-2016-01-13-at-9-48-44-pm.png

A legtöbbször letöltött program a Piano Tiles 2 volt, a freemium játékot több mint 15 milliószor rántották le a szerverekről.

screen-shot-2016-01-13-at-9-48-50-pm.png

A legtöbb zsugát hozó játék pedig a display hirdetésekre is rengeteget költő Clash of Clans. Csak tavaly decemberben az USA-ban 59 millió, világszerte pedig 90 millió dollárt termelt a játék, ha pedig ezt elosztjuk az Apple-nél szokásos 70-30 százalékos arányban, láthatjuk, hogy a kiadó Supercell 63 millió dollárt, 18 milliárd forintot tett zsebre karácsonyra ezért a programért.

Persze ebből ment egy csomó fejlesztésre, meg Christoph Waltznak a hirdetésekben szereplésért, meg a Facebook-admin folyamatos fizetésemelésére is kellett jó sok, hiszen a "kérjük vissza a régi Clash of Clanst!" kommentek miatt így kell ellensúlyozni folyamatosan erősödő szuicid gondolatait.

Van még kérdés, miért nőtt ekkorára a mobiljáték-fejlesztési iparág?




süti beállítások módosítása