mac-repair.jpg

Ha egy üzlet beindul: ahhoz már hozzászoktunk, hogy az iPhone a legsikeresebb okosmobil, hogy az iPad a legsikeresebb tablet, és volt idő, amikor minden az iPodról szólt, a Macre viszont nem elsősorban a hihetetlen darabszámok miatt volt büszke az Apple. Mérhető eladásokat produkáltak, de fel sem merült, hogy világviszonylatban komoly tényezővé váljon a termékcsoport.

Mostanáig.

Az IDC 2014. utolsó negyedévére vonatkozó táblázata alapján ugyanis jelenleg az Apple az ötödik legsikeresebb pc-gyártó a világon.

A világon.

Azért fontos ezt hangsúlyozni, mert Amerikában mindig is a toplista közelében ólálkodott a gyártó, de a külföldi piacokon nem tudott komoly eredményt elérni. Ennek most vége, egy év alatt közel 20 százalékot nőttek az eladások, miközben a szegmens egészében 2,4 százalékkal csökkentek, ezzel, valamint az 5,75 milliós darabszámmal és a 7,1 százalékos piaci részesedéssel már ott van a toplistában az Apple.

11558-4604-150112-idc-l.jpg

És ezek csak a darabszámok. El lehet képzelni, hogy bevételben és profitban mennyivel többet vitt haza a cupertinói cég, mint a jóval olcsóbb kategóriákra specializálódott Acer, vagy akár a kétszer nagyobb piaci részesedéssel bíró Dell.

Ebben a táblázatban egyébként ugyanazt a folyamat látszik, mint a tegnapiban, amiben Flickr-re feltöltött képek metaadatai alapján számolták ki a legnagyobb fényképezőgyártók piaci részesedését: a vásárlók elkezdtek a márkás, nagy gyártókhoz húzni, a toplista szereplői úgy erősödnek, hogy a piac egésze akár gyengülhetett is.

És ebben a környezetben az erős és népszerű branddel bíró Apple-nek rendszerint kétszer osztanak lapot.

Nem is csoda, hogy az Egyesült Államokban még jobban áll a cég, ott a világpiacon mérthez hasonló, 18 százalékos növekedés után 2,245 millió gépet adtak el, ez 12,7 százalékos piaci részesedéshez és a harmadik hely megcsípéséhez volt elég az IDC szerint.

11558-4606-150112-idc-2-l.jpg