Oké, nem ebben az értelemben:

apple-quicktake-200-digital-camera.jpg

Hanem ebben:

iphone-6-plus-front-hand.jpg

Legalábbis a Flick statisztikái szerint a Canon után az Apple a legnépszerűbb hardvergyártó a százmillió felhasználó tízmilliárd feltöltött fotóját elemezve. Nem teljes a minta, de azért eléggé reprezentatív.

A statisztikákat megnézve kiderül, hogy a cupertinóiak a Nikont előzték, de érdekessége a listának, hogy bár átrendeződés történt, mindegyik szereplő erősödött tavalyhoz képest. A Sony például úgy esett vissza a negyedikről az ötödik helyre, hogy közben hatvan százalékkal növelte piaci részesedését, és a Nikon gyengülése mögött is erősödés áll valójában. Nézzétek csak:

screenshot-103.png

Nem látom a teljes listát, de ez valószínűleg úgy jöhetett ki, hogy szignifikánsan gyengült az “other” mappa, egyszerűen sokkal kevesebben vettek olyan gyártótól gépet, ami nincs benne a fenti ötösben. Viszont a toplista szereplői megizmosodtak, hiszen tavaly még 2,4 százalékos piaci részesedés is elég volt ahhoz, hogy a legjobbak közé kerülj, most már 4,3 százalékos share-hez van ugyanehhez szükség.

Megjelent egyébként típusokra bontva is az élmezőny összes gyártója, a lenti számok a mobiltelefonba épített kamerákra vonatkoznak, de őszintén fogalmam sincs, hogy miért nem bukkan fel rajta az iPhone 5s, aminek pedig masszívan az első helyen kéne állnia az eladások alapján.

screenshot-104.png