almalé és kungfu Rólunk

Saját magával is képes adatot megosztani az iOS 8 új bétája

Nem egy nagy varázslat, de tök jól mutatja, hogyan finomodnak a funkciók bétáról bétára: az Apple Maps-en eddig is voltak mindenféle bizniszadatok, bár sajnos közel sem annyi, mint a Google Maps-en. de bővül a lista. Szóval megtalálsz egy éttermet mondjuk Budapesten, a Gerlóczy ott van az adatbázisban, induljunk ki abból. Ráböksz a telefonszámra, felhívod, hogy asztalt foglalj.

10129-2191-140809-Maps_Import-l.png

Eddig a telefon appban az előzményekbe lépve csak a hely telefonszámát láthattad, ami nem túl nagy támpont, főleg ha sok ismeretlen számot hívtál egy időben: néhány órával később fogalmad sincs, melyik tartozott az étteremhez és melyik az urológushoz. És nagyon nem mindegy, melyiket hívod vissza egy jó beöntésért.

Szóval mostantól, ha a Mapsben talált adatlapból intézed a hívást, a hely névjegye átkerül a híváselőzményekbe. Már nemcsak egy telefonszámot látsz, hanem a hely nevét, és az információs gombra bökve bejön az összes fontos adat, például a pontos cím is, hogy könnyen odatalálj, amikor menni kell.

Ilyesmi.



Renóban is építkezik az Apple

Még bőven az iCloudos idők előtt, amikor megindult az Apple-nél az adatközpont-építési láz, azon tanakodtunk itt az Appleblogon, hogy egyáltalán mi szükség lehet ekkora létesítményekre.

2009-ben még mindenki arra tippelt, hogy az iTunest és az App Store-t szolgálják majd ki a szerverek, aztán 2011 környékén, amikor már tisztán látszott az űrből az első észak-karolinai létesítmény, tudtuk már, hogy az iCloudhoz fog kelleni az adatközpont, csak azt nem sejtettük, mi lesz az az iCloud.

Most viszont már tisztán látszik, hogy miként mosta el a határvonalat az Apple a fizikai és a felhőalapú adattárolás között, vesztette el jelentőségét, hogy a kép, dokumentum vagy zene a gépemen van, vagy Észak-Karolinában, és a sztori másik tanulsága az, hogy a most megvalósuló folyamatokat már legalább 6-7 éve kitalálták Cupertinóban.

A munka nem állt meg, most épp a Renóban található adatközpontot fejlesztik. Az építkezéssel együtt már kilencre nő a telepen található létesítmények, és nyolcra az adatközpontok száma (van egy adminisztrációs iroda is). Most egyébként épp két új épületet húznak fel Renóban.

apple_nc_datacenter_2.png

Ja, és ezek a telepek jellemzően annyira zöldek, hogy szinte alig fogyasztanak hagyományos energiát.



A Verge szerint még mindig az iPad a legjobb tablet a piacon

Két napja jelent meg egy alapos teszt az oldalon, amiben tíz tablet képességeit hasonlították össze, és nem túl nagy meglepetésre az iPad Air lett az egyértelmű győztes, ami 9,3 pontot ért el a maximális 10-ből. Könnyű, gyors, jó a minősége, rengeteg app kapható hozzá, bírja az akksija.

hero_3.jpg

A második szintén 9,3 ponttal az iPad mini retina lett, aminek hasonlóak a jó tulajdonságai, csak kisebb, könnyebb, ezért egyszerűbb magaddal vinni, de valamivel nehezebb vele gépelni, mint a nagytesóval, ezért csúszott a mini a második helyre.

A vicc a dologban az, hogy a két iPad tavaly ősszel mutatkozott be és a Verge szerint nem kétséges, hogy továbbra is ezek a legjobb tabletek a piacon. És amiket a tavalyi tesztvideókban elmondtam, ma is ugyanúgy érvényesek.

 

 

A harmadik egyébként az Asus Nexus 7 lett, ami szintén tavalyi modell, 9 ponttal, aztán jött a Microsoft Surface Pro 8-cal, a Samsung Galaxy Tab S 8,4 7,8-cal, majd az Amazon Kindle Fire HDX 7,6-tal.

A boltunkból egyébként tök jó áron tudjátok megvásárolni a világ legjobb tabletjeit, a 16-os retina minit már 104,9 ezer forintért elvihetitek, a 32-os Airt meg 154,9 ezerért, 15-20 ezer forinttal olcsóbban, mint egyébként.



Az Apple már dúskál a luxusmárkáktól átcsábított szakemberekben

Újabb divatmárka-nagyhalat sikerült fogni: a napokban igazolt az Apple-höz az Yves Saint Laurent európai vezetője és értékesítési csomolungmája, Catherin Monier. A források szerint a nő nyár elején hagyta ott a luxuscég párizsi központját és az elmúlt egy-két hétben kezdett el dolgozni az Apple-nél. Állítólag Paul Deneve kezdeményezte az átcsábítását, ő egyébként korábban az Yves Saint Laurent CEO-ja volt, és tavaly csatlakozott az Apple-höz.

apple-to-hire-former-yves-saint-laurent-ceo-paul-deneve-for-special-projects-64723-1.jpg

A források szerint az Apple Store-okat kell úgy átalakítania, hogy azok alkalmasabbak legyenek divatcikkek és hordható eszközök értékesítésére. Szóval itt is az iWatch irányába mutatnak a jelek.

Ahogy már korábbi átigazolásoknál is: nemrég érkezett a céghez a Burberry volt CEO-ja, Angela Ahrendts és ugyanettől a cégtől Musa Tariq. Ezek után nehéz lenne tagadni, hogy az Apple valamiféle hordható divateszköz piacra dobására készül, ami megjelenésében valószínűleg sokkal inkább fog egy luxustermékre, mint valami sportos bóvlira hasonlítani. Ahogy azt már rég mondjuk.



Állítólag óriási akku lesz az iPhone 6-ban

Ma meg mindenki arról ír, hogy a 4,7 colos kijelző mögé egy 2100mAh-s telepet raknak, ami majdnem másfélszeres növekedést jelent az iPhone 5s-ben használt 1560mAh-s akkuhoz képest. Erre a nagyobb kijelző miatt lehet szükség, illetve talán azért, mert egy másik forrás szerint az A8-as csip 2 gigahertzen fut majd az A7-es 1,3 gigahertzéhez képest, ami elképzelhető, hogy a fogyasztás megugrásával is jár majd.

9040-496-mockups-140423-l.png

Azért a fentiekkel kapcsolatban vannak kétségeim. Az Apple jól láthatóan nem növeli a teljesítményt öncélúan, és az iPhone 5s hardvere egyáltalán nem olyan elavult, hogy akár a fogyasztás drasztikus növelése árán is, de növelni kelljen a teljesítményét. Sokkal inkább életszerű az, hogy a csip az üzemidőt nem veszélyeztetve gyorsul majd. Persze a nagyobb kijelző akár energiaéhesebb is lehet, csakhogy amikor az Apple az iPhone 5-nél átállt a 4 colos kijelzőre, akkor is megoldotta valahogy a feladatot: az új mobilnak ugyanakkora maradt az akkumulátora, mint az elődjének.

Arról nem is beszélve, hogy ha csak nem sikerül valami varázslattal sokkal hatékonyabb telepeket készíteni, akkor egy másfélszer nagyobb akksi majdnem másfélszer olyan nehéz is lenne, ami jelentős hatással lenne a készülék súlyára.

Persze ha az Apple előáll valami forradalmi újítással, és az akkumulátor kapacitása súlyproblémák nélkül is növelhető, akkor elképzelhető a 2100mAh-s elem érkezése.




süti beállítások módosítása