Még bőven az iCloudos idők előtt, amikor megindult az Apple-nél az adatközpont-építési láz, azon tanakodtunk itt az Appleblogon, hogy egyáltalán mi szükség lehet ekkora létesítményekre.

2009-ben még mindenki arra tippelt, hogy az iTunest és az App Store-t szolgálják majd ki a szerverek, aztán 2011 környékén, amikor már tisztán látszott az űrből az első észak-karolinai létesítmény, tudtuk már, hogy az iCloudhoz fog kelleni az adatközpont, csak azt nem sejtettük, mi lesz az az iCloud.

Most viszont már tisztán látszik, hogy miként mosta el a határvonalat az Apple a fizikai és a felhőalapú adattárolás között, vesztette el jelentőségét, hogy a kép, dokumentum vagy zene a gépemen van, vagy Észak-Karolinában, és a sztori másik tanulsága az, hogy a most megvalósuló folyamatokat már legalább 6-7 éve kitalálták Cupertinóban.

A munka nem állt meg, most épp a Renóban található adatközpontot fejlesztik. Az építkezéssel együtt már kilencre nő a telepen található létesítmények, és nyolcra az adatközpontok száma (van egy adminisztrációs iroda is). Most egyébként épp két új épületet húznak fel Renóban.

apple_nc_datacenter_2.png

Ja, és ezek a telepek jellemzően annyira zöldek, hogy szinte alig fogyasztanak hagyományos energiát.