almalé és kungfu Rólunk

Egy bohóc használta Steve Jobs iPadjét

A Jobs-ház betöréséről már volt szó, már mindenki tudja, hogy nemrég egy férfi egy rakás Apple-cuccot lovasított meg a cég egykori alapítójának házából. Most megint ehhez a témához nyúlunk, egyrészt mert nem állíthatnánk, hogy ömlenek ránk az érdekesebbnél érdekesebb Apple-hírek, másrészt hétvégén lazítunk a gyeplőn.

Szóval az esetben új fejlemény, hogy az egyik iPadet a betörő tartozása fejében egyik barátjának, Kenneth Kahnnak adta, akiről kiderült: hivatásos bohóc:

628x471.jpg

A 64 gigás iPadet Kahn (aka. Kenny the Clown) leginkább iPodként használta az előadásain, Michael Jacksont és a Rózsaszín Párduc zenéjét játszotta le rajta, nyilván a gyerekek legnagyobb örömére. 3-4 nap használat után azonban a rendőrség kopogtatott az ajtaján, és kérte vissza az eszközt.

"Még mindig nem fogtam fel teljesen. Ez Jobs iPadje volt - szó szerint. Ha nem volna ilyen szomorú a történet, azt mondatnánk, milyen vicces" - mondta a 47 éves bohóc, aki egyébként rajongója volt Jobsnak.



SMS-biztonsági probléma az iPhone-on

Egy újabb biztonsági résre bukkant az iOS-ben egy biztonsági szakértő. Ennek segítéségével egyszerűen lehet bárkinek "hamis" SMS-t küldeni, úgy, hogy a feladónak bármilyen telefonszámot feltüntethetünk.

Pod2g a blogján magyarázta el tegnap, hogyan működik az SMS és a PDU protokoll, azon belül is a UDH (User Data Header), egy olyan adatrész az SMS-en belül, amit csak opcionálisan tölthet ki a küldő fél. Viszont egy rakás lehetőséget kínál, ha a fogadó oldalon kompatibilis a befogadó készülék.

Az egyik ilyen lehetőség, hogy a küldő oldalon beállítsák a válasz-telefonszámot, így az SMS-t megkapó fél az automatikus válasz lehetőségre nyomva már egy másik címre küldi az üzenetét. Optimális esetben a fogadó oldalon a telefon feltünteti, hogy a reply-to szám eltér a küldőétől, de az iPhone nem így tesz. Az iOS a küldő számának a reply-to számot jelzi ki, vagyis nem azt, ahonnan az SMS jött, hanem azt, ahová válaszolhatunk az üzenetre.

1341136684744893.jpg

Így aztán a küldő oldalon szabadon beállíthatnak bármilyen számot, a fogadó oldalon úgy látják majd, hogy arról érkezett az üzenet. Egy haverunktól, egy banktól, de az átverések széles spektrumát teszi lehetővé ez a hiba.

A biztonsági rés a kezdetek óta létezik az iPhone-on, és az iOS 6 beta 4-ben is jelen van Pod2g szerint. Természetesen nem vonatkozik az iMessage szolgáltatásra, hiszen az nem SMS.

A fenti levélváltás nem a mostani problémát prezentálja, csak úgy betettem, mert tetszett.



Ezt elszúrtuk - mondta az Apple-vezető

Noha nálunk egyetlen hivatalos Apple Store sincs, mégis érdemes megismerkedni a nemrég kirobbant John Browett-sztorival, ami pont az Apple üzleteivel kapcsolatban keltett kisebb pánikot.

browett-120130.jpg

Ő a nemrég kinevezett retail elnök. Ron Johnson ugye nemrég hagyta el a hajót, maga után hagyva egy olyan üzlethálózatot, amivel kapcsolatban szintén az Apple zsenialitását szokás emlegetni. John Browett pedig nem sokkal érkezése után átnézte a számokat, és úgy látta, nem stimmel a dolog. Túl sokba kerülnek az üzletek.

Ezért kidolgozott egy új stratégiát, amivel kevesebb munkaórát dolgoznak az alkalmazottak, nincs túlóra, kevesebb a workshop, sőt a dolgozók számán is húzott volna, hogy lecsökkentse a költségeket, és növelje a profitot. Bárhol máshol ez egy ésszerű lépés lenne, és John Browett nevét a grafikon növekvő tendenciája miatt aranyba foglalnák. Ahogy Hofi mondta, alakulna a terv, elvtársak.

Óriási felháborodást váltott ki az ötlet, és nemcsak az eladók és a boltokban dolgozó személyzet körében. Mindenkinél kiverte a biztosítékot, hogy egy prémium termékeket árusító cégnél, ahol prémium árakat kérnek a termékekért, épp a prémium kiszolgálásból faragnak le a nagyobb profit miatt. Én is meglepődtem, ez a felfogás teljesen idegen az Apple-től, és nem véletlenül dolgozott egy időben annyi ember az üzletekben, amennyi.

Ez kicsit olyan, mint amikor az Auchan átvette a fóti Corát, és elkezdett a régivel megegyező árú és külsejű, csak épp szar ízű kakaós csigát árulni. Hátha nem veszik észre a barmok, hogy lefaragtunk tíz forintot az előállítási költségen.

Na, az ügynek gyorsan jó vége lett, valaki szólt Browettnek, hogy merre hány méter - vagy magától jött rá, nem tudom -, erre a vezető visszavonta az összes intézkedést. Minden marad a régiben. Ezenkívül megkérte az üzletek vezetőit, tolmácsolja az alkalmazottaknak a beismerést: "ezt elszúrtuk". Az állítás szerint csak próbálgattak egy új rendszert, ami nem vált be.

A bizalom viszont úgy megrendült, hogy Cory Moll, az Apple Retail Workers Union (szakszervezet) vezetője videóban kéri Browettől: személyesen írjon nekik, hogy eloszlassa a szükségtelen félelmet.

Rossz politika ez.



Kiakadt a bírónő az Apple ügyvédjére

Nem előzmény nélküli a mostani kirohanása az Apple kontra Samsung per bírónőjének, és érthető is az ingerültség. Először csak elmarasztalta a feleket, hogy semmiben nem tudnak megállapodni, és mindenről más a véleményük. Aztán színháznak nevezte a bíróságot, amiért a felek minden jogi manővert bevetnek, amit csak lehetséges. Most pedig odáig jutottunk, hogy ezt mondta az Apple ügyvédjének:

Ne már! 75 oldal! 75 oldal! Azt akarja, hogy határozzak 75 oldal alapján. (itt felemelte a hangját) Hacsak nem szívott cracket, akkor tudhatja, hogy ezeket a tanúkat nem idézheti be, ha már kevesebb mint négy órája van hátra.

12.06.21-Koh.jpg

A bírónő azért akadt ki, mert már nincs sok hátra a tárgyalásból, az Apple-nek négy, a Samsungnak egy órája maradt, és a cuperinói ügyvédek előrántottak még 22 tanút, akiket beidéznének a Samsung ellen. Emiatt adtak be pluszba egy 75 oldalas dokumentumot, Lucy Koh, a bíró viszont már nem akar olvasni.

Ha kiderül, hogy végigolvastam 75 oldalt olyan emberek miatt, akiket be sem tudnak hívni, meggondolom, mekkora díjat kérjek ezért.

Vagány, nekem tetszik a stílusa. Így kell ezt.



Kivégezték az egyik leghasznosabb appot

Budapesten napközben közlekedve két életmentő appot használtam rendszeresen: az egyik a Google forgalomfigyelő szolgáltatása, ami azonban sokszor baromságokat mutat. Piros csíkokat, dugókat olyan helyeken, ahol odaérve kiderül, hogy semmi probléma nincs.

Emiatt kellett a második app. Az UTV-s kamerák képeit térképen vagy egymás mellett megjelenítő remek kis programról tavaly a megjelenése előtt írtam, azóta is lelkesen használtam.

fénykép 2.PNG

Aztán nemrég észrevettem, hogy nem jönnek be a kameraképek. Legyintettem, tudtam, hogy az UTV korábban sem tudta biztosítani a 100 százalékos működést. Aztán leesett, hogy az app már egyáltalán nincs az App Store-ban.

Az appot fejlesztő Nyirfa Laci tegnap megerősített a félelmemben:

Az UTV nem tudja a képeket szolgáltatni a rendszerünk felé, mivel szerverei meghibásodtak, és javításukat anyagi okokból nem tudja kivitelezni. Szomorú, de sajnos tipikusan magyar történet. Jó ideig reménykedtünk benne, hogy megoldódik, és csak hibaüzenetet írtunk a felhasználók felé, de már tuti hogy végleges.

Időnként még reflexből előrántom a telefonom az első sarkon az irodából elindulva, hogy megnézzem érdemes-e kikanyarodni a Hungáriára, és csak akkor esik le, hogy annak már vége... A szervereinket már leállítottuk, de a hostingot még szeptemberig fizethetjük, mivel egy éves szerződésünk van a GTS-szel.




süti beállítások módosítása