almalé és kungfu Rólunk

Hasznosat. Ingyen. Magyarországon.

Szeptemberben jelent meg az UTV alkalmazás az AppStore-ban, ami a budapesti forgalmi kamerák képét jeleníti meg iPhone-on. Én augusztusban már beszéltem a fejlesztővel, aki lelkes Appleblog-olvasó és kommentelő, és megtudtam néhány műhelytitkot a készítéssel kapcsolatban.

Például azt, hogy eleve lehetetlen volt elérni egy univerzális megoldást arra, hogy a magyar kamerákat egyetlen helyen láthassuk: az autópálya-kamerákat kezelő cég nem is válaszolt a megkeresésre. Így aztán csak az UTV kamerái kerültek be a programba, így a neve is ez lett: UTV. A fejlesztők ezt a programot inkább csak referenciának készítették más, kamerákat kezelő programokhoz, de örültek, hogy hasznosat tudnak nyújtani a közösségnek.

Aki nem ismerné: térképen láthatjuk a pozíciónkat, és választhatjuk ki egy-egy budapesti kamera élő képét, hogy megtudjuk, micsoda dugók jönnek szembe velünk. Egyszerre több kamerát is kipakolhatunk a kijelzőre, vagyis akár az egész hazautunkat is gyorsan áttekinthetjük. Remek kis app, hasznos, ingyenes. Még.

A tesztidőszak után ugyanis fizetős lesz az dolog, és a tesztidőszaknak lassan vége. A működést jelenleg a fejlesztők finanszírozzák, mivel az UTV már pénzt kér a streamekért (amik egyébként ingyen elérhetőek az utv.hu flashes, desktop gépekre optimalizált oldalán). A fizetési konstrukcióban egyelőre nem sikerült konszenzusra jutni. A reklámok szervezése nem nagyon megy, úgyhogy az UTV-nek járó pénzt nemsokára a felhasználóknak kell megfizetni.

A program egyébként tök jól megy. A szeptemberi indulás óta 14.000 fölött jár a letöltések száma, és nagyjából ennyien el is indították legalább egyszer. Naponta átlagosan 500-600 különböző készülékről néznek összesen 2500-3000 streamet, vagyis egy készülékről kb. 5 különböző kameraképet néznek meg naponta. Majdnem minden működő kamerát megnéznek minden nap legalább egyszer, nincs, vagy csak egyszer-egyszer akad olyan, amit nem néznek meg egy nap.

A fejlesztésről: azóta háromszor is megpróbálták felvenni a kapcsolatot az autópálya-kezelővel, bízva abban, hogy ezzel a referenciával már van tárgyalási alap. A leveleikre csak egy-egy egysoros válasz jött, hogy köszönik a megkeresést, és továbbították a megfelelő személynek. Senki nem jelentkezett azóta sem.

A hozzászóláshoz a főoldalról kattints a posztra›››››



Utazó iPhone: New England

Nem is nagyon tudok mit hozzáfűzni Braverobin leírásához és fotóihoz, csak megköszönöm, hogy elkísérte a kis ribancot az Egyesült Államok északkeleti csücskébe, és ilyen szép képeket küldött nekünk.

A léha életű úrinő ezúttal New Englandban, a Red Sox és a Homár őshazájában, látta vendégül magyar rokonait. Végigbumlizták a nyugati partot Bostontól Portlandig. Végigmentek a Hampton Beachen, megálltak Cape Neddick-nél lefotóztatni magukat a "Nubble" Light előtt. Sétáltak a Long Beach-en Yorknál ahol Mark Twain is szívesen nyaralt (és ironizált az időjárásról), majd tovább krúzoltak az 1-es úton végig fel északnak egész Cape Elizabeth-ig, ahol újra pózoltak egyet az Edward Hopper által is megfestett világítótorony előtt. Ettek homárt és hatalmas steakeket majd levezetésképpen megmászták autóval a Mount Washingtont. Ez az a hely ahol a világon a legrosszabb az időjárás. 1934-ben 372km/h szelet mértek, ami világrekord. Szegényekbe még a térerő is beléjük fagyott. Hazafelé megálltak még a Mount Washington hotelnél Bretton Woodsban nosztalgiázni kicsit a régi szép időkön, amikor még a dollár árfolyama az aranyhoz volt rögzítve. Azóta is ezen méláznak.. :)

Ráadás:

Na ez ám a tyű.

A hozzászóláshoz a főoldalról kattints a posztra›››››



iTunes Match - indul a második próbálkozás

Elsőre nem sikerült tartani a határidőt, az iTunes Match-et nem sikerült októberben beindítani. Most úgy tűnik, másodjára is nekifut az Apple: a tesztelőket kiértesítette emailben, hogy ma, vagyis november 12-én ismét törlik a felhasználói könyvtárakat, hogy nulláról indítsák be a szolgáltatást.

Az eredeti terv úgy szólt, hogy az első körben az iTunes Match csak az Egyesült Államokban lesz elérhető, és hogy nagyon dolgoznak majd azon, hogy még év vége előtt más országokba is eljusson a szolgáltatás. Nyilván a nagyobb piacokkal kezdik, ahol van értelme belemenni egy véget nem érő tárgyalássorozatba.

Valamikor hozzánk is elér az iTunes Match, hiszen teljes jogú iTunes Store-felhasználók vagyunk, de nem biztos, hogy egyhamar lesz eredmény. A csomag 25 euróba, körülbelül nettó 7,5 ezer forintba fog kerülni. Segítségével az iTunes-ban található valamennyi, nem-iTunes-ban vásárolt zenénket kicseréli a program az Apple online üzletéből származó, 256 kbps AAC formátumú példányra.

A hozzászóláshoz a főoldalról kattints a posztra›››››



Aki eladta az Apple-nek a Sirit

Dag Kittlaus az amerikai álom megtestesítője, legalábbis Norvégiából így látszik. A 34 44 éves norvég származású vállalkozó ma Chicagóban él egy hatalmas házban, amit az Apple-től kapott pénzből vásárolt magának. 200 millió dollárt kapott ugyanis a cége által kitalált személyi asszisztens programért, minek neve Siri.

A norvég E24! magazin egy hosszú írást jelentetett meg róla, így kicsit mi is megismerhetjük. A korábban a Motorola vezetőjeként dolgozó Kittlaus volt a Sirit feljesztő cég egyik alapítója, ami 2007-ben indult, a Menlo Ventures és a Morgenthaler által finanszírozott 25 millió dollárból.

A cél, amiért a vállalkozás létrejött, így hangzott: létrehozni az első igazi, automatizált virtuális személyi asszisztenst a mobileszközökre. Nagy cél, és minden bizonnyal jól is haladtak felé - ezt ők is tudták, Kittlaus állítása szerint érezték, hogy áttörés jön, mert a kifejlesztett technológia ezért kiáltott.

Az áttörés Steve Jobs telefonhívása volt tavaly. Kittlaus szürreálisnak nevezte a pillanatot, és rögtön érezte: megvan, nagy dolog lesz a gyermekéből. 200 millió dollárt kapott a Siriért, amit szinte teljes egészében zsebre vágott, így kapásból gazdag ember lett. Ezután beköltözött Cupertinóba, hogy együtt dolgozzon az Apple-lel a fejlesztésen, csak nemrég, pontosabban októberben szűnt meg a 18 hónapig tartó együttműködés. Átadta a gyermekét. Most egy regényen dolgozik. Ha kapnék 200 millió dollárt, én is azt tenném.

További érdekesség, hogy a Kittlausszal foglalkozó cikk tényként jelenti ki, hogy 2013-ra az Apple által fejlesztett tévék is a Sirit alkalmazzák majd, úgy, ahogy azt megjósoltam februárban. Hogy hogyan valósítják meg a mozifilmek zajában a hangvezérlést, nem tudom, de ha sikerül akár csak félmegoldást találni, nagy áttörés lesz.

update: a forrás helyesbítette az eredeti cikket Kittlaus hozzászólása alapján, ezek szerint a férfi 44 éves, és egyáltalán nem tartotta meg a pénz nagy részét. Kösz, Lackó.

A hozzászóláshoz kattints a posztra›››››



Négyszeresére hízhat a kínai Apple-piac

A kaliforniai cég egyre több energiát fektet az ázsiai országba, korábban már a vállalatvezetés is tett utalást arra, hogy bár brutális növekedésen vannak túl, ez semmi ahhoz képest, amire a következő években Kínában lehet számítani.

Lássuk a mostani helyzetet: a szeptemberrel záródó negyedévben minden hatodik dollár már a kínaiaktól érkezett. A Hong-Kong-i iPhone 4S-készletek tíz perc alatt fogytak el erőrendelésben. Az iPad messze a legnépszerűbb tablet az országban. A közeljövőben 25 új Apple Store nyílik. És az 1553 kínai megkérdezésével végzett felmérés alapján ezek a boltok tele lesznek vásárlókkal.

A Fortune kutatásából ugyanis kiderült, hogy az ázsiai ország fizetőképes rétege mindennél jobban vágyik az Apple termékekre. Jelenleg öt százalékos a Mac piaci részesedése, ez azonban pillanatokon belül 21 százalékosra nőhet a felmérés szerint, amivel már majdnem pariban lenne a népi hős Lenovóval. Asztali gépek közt most egy százalékon álla a márka, ebből lehet 9 százalék. Az eladásokat azonban sokkal inkább a hordozható gépek határozzák meg, ezen a piacon az Apple súlya 5-ről 22 százalékosra nőhet.

Az iPad meg megmarad a legnépszerűbb tabletnek, a jelenlegi 65 százalékos részesedésből 68 százalékra nőve, elsősorban a Lenovo rovására.

Figyeljük meg: ha a számok valóban így alakulnak, a kínai lesz a legfontosabb piac az Apple-nek az amerikai mellett, a stagnáló Európa harmadik helyre szorul vissza.




süti beállítások módosítása