Dag Kittlaus az amerikai álom megtestesítője, legalábbis Norvégiából így látszik. A 34 44 éves norvég származású vállalkozó ma Chicagóban él egy hatalmas házban, amit az Apple-től kapott pénzből vásárolt magának. 200 millió dollárt kapott ugyanis a cége által kitalált személyi asszisztens programért, minek neve Siri.

A norvég E24! magazin egy hosszú írást jelentetett meg róla, így kicsit mi is megismerhetjük. A korábban a Motorola vezetőjeként dolgozó Kittlaus volt a Sirit feljesztő cég egyik alapítója, ami 2007-ben indult, a Menlo Ventures és a Morgenthaler által finanszírozott 25 millió dollárból.

A cél, amiért a vállalkozás létrejött, így hangzott: létrehozni az első igazi, automatizált virtuális személyi asszisztenst a mobileszközökre. Nagy cél, és minden bizonnyal jól is haladtak felé - ezt ők is tudták, Kittlaus állítása szerint érezték, hogy áttörés jön, mert a kifejlesztett technológia ezért kiáltott.

Az áttörés Steve Jobs telefonhívása volt tavaly. Kittlaus szürreálisnak nevezte a pillanatot, és rögtön érezte: megvan, nagy dolog lesz a gyermekéből. 200 millió dollárt kapott a Siriért, amit szinte teljes egészében zsebre vágott, így kapásból gazdag ember lett. Ezután beköltözött Cupertinóba, hogy együtt dolgozzon az Apple-lel a fejlesztésen, csak nemrég, pontosabban októberben szűnt meg a 18 hónapig tartó együttműködés. Átadta a gyermekét. Most egy regényen dolgozik. Ha kapnék 200 millió dollárt, én is azt tenném.

További érdekesség, hogy a Kittlausszal foglalkozó cikk tényként jelenti ki, hogy 2013-ra az Apple által fejlesztett tévék is a Sirit alkalmazzák majd, úgy, ahogy azt megjósoltam februárban. Hogy hogyan valósítják meg a mozifilmek zajában a hangvezérlést, nem tudom, de ha sikerül akár csak félmegoldást találni, nagy áttörés lesz.

update: a forrás helyesbítette az eredeti cikket Kittlaus hozzászólása alapján, ezek szerint a férfi 44 éves, és egyáltalán nem tartotta meg a pénz nagy részét. Kösz, Lackó.

A hozzászóláshoz kattints a posztra›››››