almalé és kungfu Rólunk

Apple, ahol végképp nem számítanál rá

Megszokhattuk már Magyarországon is, hogy egyre több helyen bukkannak fel az Apple termékei vagy ezekkel kapcsolatos őrületek, várókban az iPadek, iPhone-ok, nyílt mezőkön és pusztahelyt a MacBookok, a böngészőnkben pedig az Appleblog. De vannak olyan részei a világnak, ahol még mindig meglepő dolog találkozni az almalogós termékekkel.

Például a 2008-as GTA 4-ben különös látni egy iPhone 4-est (vagy valami hasonlót). TB küldte nekünk a képet, aki megírta, hogy az Apple valószínűleg innen lopta a dizájnt:

A másik különös hely István szobája lenne, saját szavai szerint egy iSzoba, fél órányi szabadidővel és egy kis kreativitással ezt érheti el egy igazi Apple-rajongó:

Aki pedig már a következő generációt is szeretné rávezetni a nyitott szívcsakrára, vehet a kölöknek egy Apple Store-os legóPlaymobil-készletet:



8 megapixeles kamera lehet az iPhone 5-ben

Amikor egy április 1-i hír úgy kezdődik, hogy itt ülünk a Carnegie Hallban egy konferencián, az első dolgunk legyen az évnek ebben a szakaszában, hogy megnézzük, van-e konferencia arrafelé egyáltalán. Persze a 9to5Mac nem szokott beszállni a vicces srácok közé (persze a nagyoktól is láttuk, hogy lehet ezt stílusosan csinálni), azért én mégis megnéztem: tényleg beszélt Walt Mossberggel a Sony vezetője.

Nemcsak beszélt, mondott is. Azt állította, hogy a legjobb szenzoraikat Japánban készítik, és a japán katasztrófában ez a gyár is érintett. "Ezek a szenzorok mennének az iPhone-ba... vagy iPadbe" - egy kis elszólást is hallhattak a résztvevők.

Csakhogy az iPad 2-be az Omnivision gyártja a kamerát, mint ahogy az iPhone 4-be és az iPhone 3GS-be is ők szállítottak 5 és 3,2 megapixeles szenzorokat. Így a mostani elszólás egyrészt megerősíti a korábbi pletykát, miszerint az Apple leváltja az Omnivisiont a Sonyra, másrészt azt jelentheti, hogy 8 megapixeles fotókat készíthetünk az iPhone 5-tel. A korábbi hírek szerint ugyanis ez volt a váltás oka, az Omnivision nem tudott szállítani az Apple-nek ilyen szenzorokat.

Viszont vegyük észre Sir Howard Stringer szavainak egyértelműbb jelentését is: valóban bajban lehet az Apple, ha a gyárak nem tudnak egy megfelelő induló készletet gyártani, az iPhone 5 érkezése nagyban függ az üzemek talpra állásától és attól, hogy tud-e az Apple megfelelő másodvonalas beszállítókat találni.



Utazó iPhone: síelünk

Tudom, azt gondoljátok, hogy tavasszal, amikor a fák virágai mindenféle illatokat árasztanak, a nők egyre rövidebb ruhákat hordanak és a gázszámla is egyre elviselhetőbb, ki a franc megy síelni? Hát Utazónk sosem volt egy konformista típus, szembe megy az árral, és Európa egyik legnagyobb síparadicsomát látogatta meg a képek tanúsága szerint.

A La Plagne síterepen járt DanZi társaságában, a Mont Blanc közelében, azon a környéken az 1200 és 3250 méteres magasságok között 425 kilométernyi pálya várja a felfedezést, vagyis ideális egy megszállott utazónak.

Újabb bizonyíték arra, hogy a finnek tévednek: az iPhone nemcsak bírja a hideget, de kifejezetten rászokott a dologra.



BlackBerrykkel beszélget az iPhone

Érdekes összefonódás indult meg, úgy tűnik, a BlackBerryk egyik exkluzív szolgáltatása megjelenik iPhone-ra is (meg iPadre és iPod touch-ra). A Berryblog szerint a BlackBerry Messenger iOS-re kifejlesztett változata már kész van, és április 26-án debütál az AppStore-ban.

Az infó Jim Balsillie vezérigazgató szájából hangzott el egy konferencián, ha hihetünk a híreknek, a BlackBerry saját hálózatán, BlackBerryk közötti ingyenes kommunikációra kifejlesztett szolgáltatását több platformra is kiterjesztik.

A korlátlan hosszúságú szöveges üzeneteken kívül ezeket tudja még a BB Messenger a Wikipedia szerint:

• Send and receive messages with unlimited length.
• Choose a personal BBM display picture and status.
• Real-time confirmations when messages are delivered and read.
• Share photos, videos and more with multiple contacts at once.
• Add contacts by scanning barcodes or sharing PINs.
• Reveal the music that’s playing on your smartphone.
• Send music files to your friends

Örülünk?

update: A RIM hivatalos válasza, hogy nem mondtak ilyet. "RIM did not hold a conference in Toronto this week, and Jim Balsillie did not speak at any event in Toronto this week."

Én nem annyira szeretem az április elsejét.



Hogyan legyünk iPhone-fejlesztők?

A poszt nem szól tanulásról, kitartásról, egyedi ötletekről, egyszerűen azt írjuk le, milyen gyakorlati teendői vannak ma egy magyar programozónak - attól a pillanattól, hogy elhatározza, iPhone-ra fejleszt addig, amíg megjelenik egy alkalmazása az AppStore-ban. Sokan kérdeztetek erről levélben, hát most itt van, a leírást köszönjük Lovas Endrének, a Parkoló nevű alkalmazás fejlesztőjének.

Az Apple Developer programjába belépni, egy alkalmazást kifejleszteni és aztán jóváhagyatni egy kicsit macerás dolog. Mindenféle kósza hírek terjednek jogos, vagy vélt sérelmekről, hogy milyen csúnya az Apple, milyen nehézkesen állnak mindenhez és hogy valójában nehezebb, mint egy túlélőtúra a dzsungelben.

Nálunk korábban kezdő, tapasztalt motorosokkal beszélgetve mi is tudjuk, hogy ez igaz volt két évvel ezelőtt (hetekig tartó frissítések, valódi ok nélküli elutasítások). Ma már egyáltalán nem az. Személyes tapasztalataimat szeretném leírni, hogy hogyan működött az egész, amíg eljutottunk az Parkoló alkalmazásunk kiadásáig és annak frissítéséig. Akit kicsit is érdekel az iPhone fejlesztés, az nyugodtan vágjon bele, sok mindent kap az ember a pénzért, amit erre kiad.

Regisztráció

Kezdjük talán azzal, hogy miként válhatsz Apple Developer program tagjává, és mit is kapsz ezért. Elindítani viszonylag egyszerű, csak papírmunkát igényel. Mi cégként regisztráltunk, aminek szerencsére egyedüli aláírója voltam. A regisztráció kb. 2 hetet vett igénybe. Kellett hozzá aláírási címpéldány, cégkivonat és egy dombornyomott bankkártya, no meg egy faxkészülék.

Tovább olvasom



süti beállítások módosítása