almalé és kungfu Rólunk

Mire készül az Apple?

A Computerworld összeállított egy öt elemből álló listát, a lap szerint ha valami nagy áttörésre számítunk a közeljövőben a cupertinói cégnél, az jó eséllyel ezek közül fog kikerülni. Nézzük, mire számítanak ezek a furfangos fickók:

1: iPad Pro/iOS iMac

Mivel a tablet operációs rendszere olyan kényelmes, gyors és szép, alapja lehet a jövő számítógépének, ami nemcsak érintésérzékeny lesz, de követi a retinamozgást, sőt, a beszédet és a kézmozgást is.

2: iPod touch

Ez a jóslat egy kiszivárogtatásnak és a józan észnek hála inkább már tény: az mp3-lejátszó is olyan lesz, mint az iPhone 4, mínusz a telefon. Öt megapixeles kamera, előlapi kamera, FaceTime, vaku, nagy felbontású kijelző.

3: Az iTunes a felhőkbe költözik

Mostanában minden a cloud-computingről szól, miért ne történhetne meg ez az iTunes-szal is? A Computerworld szerint az iTunes továbbra is a meghatározó online áruház marad, viszont lehetőséget biztosít majd arra is, hogy online tárolt tartalmakat hallgathassunk meg, megszületik végre a wireless szinkronizáció, meg úgy általában tárolhatunk minden cuccot a neten. Én még mindig nem annyira értem ezt a cloud-koncepciót, de ha a Computerworldnek tetszik, akkor joga van azt betenni az öttételes jóslatlistába.

4: a MobileMe méltó lesz a nevéhez

A szolgáltatás egyre jobb, de lehetne még jobb. Az egyik jelentős áttörés az lehetne, ha az iAdsnek hála az Apple bevezetné a MobileMe ingyenes változatát. Kapnád a reklámokat, használnád a szolgáltatást. A fizetős verzióban nem lennének hirdetések, ráadásul többet is tudna az ingyenesnél. Például lenne egy Home-könyvtár a cloudban, amit bárhonnan el lehet érni. Zenék, képek, videók, minden egy helyen, aztán ha iPadről vagy iPhone-ról akarom elérni őket, akkor is csak egy gombnyomás az egész. Egyébként erre már részben ma is van lehetőség.

5: iTunes az Androidhoz

Egyre többen vannak ezek az androidos fickók, miért ne használná ki őket az Apple, és árulna nekik is haszonnal alkalmazásokat?

Összességében annyit tennék hozzá, hogy még jó, hogy nem a ezek a computerworldös fickók határozzák meg az Apple jövőjét. 



Reggeli, hírek, Apple: hírek a csarnokban

Újabb rovatbontó reggeli következik, bizonyítva azt a sejtést, hogy minden lény máshogy étkezik a kék bolygón. Kivéve persze a vízidisznókat. De hát a vízidisznók hülyék.

Megátalkodott Gáborunk nem otthon, hírolvasás közben táplákozik kekszet kávéval, hanem bemegy a vásárcsarnokba, kér egy jó zsíros kalbászt kólával, a hírek meg - mint mondja - ott történnek a szeme előtt. Elég egy iPod, ha esetleg ráunna a bulvárra.

Kortárs magyar Apple User reggelije a Fővám téri Vásárcsarnokban. Sajnálnám, ha csak a legújabb Apple-termékek jelennének meg a reggeliző asztalon. Ez itt egy igazi klasszikus hétköznapi társ.

Bon appétit.



Az iPad teszi nagy számítógépgyártóvá az Apple-t

Ugyanaz lesz, mint az iPhone-nál: az Apple elsőként állt elő egy koncepcióval, amit a konkurencia eleinte kinevetett, aztán a növekvő eladásokat látva elkezdett tanulmányozni, egy meglévő termék jelentéktelen átszabásával próbált reagálni, majd a csúfos kudarc után visszament fejleszteni, és több éves lemaradással bírt majd csak előállni a megfelelő válaszcsapással.

Az iPhone piacra kerülése után a 2-es Androidig nem nagyon volt komolyan vehető konkurenciája az Apple-nek a saját kategóriájában, és most hasonló a helyzet az iPaddel. Eleinte senki sem értette, mire jó, most, több millió darab eladása után a piac kezdi megérteni, hogy egy okosan kialakított tabletben bizony óriási potenciál van, de az erőteljes konkurencia megjelenéséig még jóideig kell várnunk.

A piackutatók szerint legalábbis az Apple-nek még 2011-ben sem lesz nagyon mitől tartania, és a 28 milliósra duzzadó tabletpiac 75 százalékát is megkaparinthatja.

Mivel pedig a tablet, ha valahova muszáj sorolni, sokkal inkább számítógép, mint bármi más, látható, hogy a termékkategória elég erőteljes löketet adhat az Apple világpiaci részesedésének. Egészen pontosan tíz százalék közelébe juttathatja a netbookok ellen iPadekkel harcoló, jelenleg öt százalék körül található céget. Ezzel a negyedik legnagyobb pc-gyártóvá vállna a világon. Másfél év múlva kiderül, mennyire volt igaza a Barclays Capitalnak.



Utazó iPhone: A Kilimandzsáró olvadó hava

Róbert cimborám most nem a lemenő nap, hanem a Kilimandzsáró csúcsának nyomába eredt. Vitte magával Utazónkat, aki vele együtt próbálta átvészelni az oxigénhiányos állapotokat.

Számomra óriási dolognak tűnik, hogy az egyébként gimnasztikában és hasonlókban az utóbbi tíz évben erős kihívásokkal küzdő Róbert minden felkészülés nélkül nekivágott, és felmászott a csúcsra. Még jobb, hogy vele volt a Canon 5D-je is két akksival, amit biztosan a 25 serpa valamelyike cipelt, és le tudta fotózni a trópusiból gyorsan sivataggá és tundrává alakuló tájat. Itt egy videó erről:



Budapesti útvonaltervező iPhone-ra

Tegnap megjelent az Okosan Utazom nevű alkalmazás az AppStore-ban, ami egy BKV és MÁV útvonaltervező budapestieknek. Tartalmazza a már megismert BpMenetrendes részt, kiegészítve azt a Google Mapson bemutatott útvonallal, várakozási időkkel, szöveges leírással. Kiindulópontnak beolvassa a GPS koordinátánkat, a végcélre elég rábökni, és kész.

Lehet mondani, hogy megszületésünk óta erre vártunk, bár én még mindig annak örülnék, ha az általam gyakran használt buszok is benne lennének a listában, nekem nagyjából ugyanazok hiányoznak, mint a BpMenetrendnél. Viszont mióta a BKV úgy gondolja, jó ötlet 56 oldalas pdf-ekbe lementeni egy-egy buszjárat menetrendjét, addig úgy kell ez a program, mint egy falat kenyér.




süti beállítások módosítása