almalé és kungfu Rólunk

Kézzel is lehet váltani az új MacBook Prók grafikus gyorsítói között

Elég hülye helyzetbe került az Apple, mert az új Core i5-ös, Core i7-es processzorokkal megkapta az azokba integált Intel HD grafikus gyorsítókat is, a korábban használt Geforce 9400-asok, és a kisebb gépekben most bevezetett Geforce 320M-ek tehát mehettek a kukába. Persze a laptopokba raktak Geforce 330M gyorsítókat is, amik rendelkezésre állnak, ha nagyobb teljesítményre van szükség, ezek azonban sokat fogyasztanak, így gyorsan lemerítik az akkumulátort.

A probléma egyértelmű: ha lehetne még használni az Intel HD-nél jóval erősebb integrált 9400M-et vagy 320M-et, a rendszernek sokkal ritkábban kéne az akkuzabáló 330M-hez nyúlnia, ez az opció viszont nem áll rendelkezésre, marad tehát a trükközés.

A megoldást a gfxCardStatus jelenti, amivel kikapcsolhatjuk az automatikus váltást, irányításunk alá vonhatjuk a gépet. Elvileg csak egy kattintás kérdése az egész, és választhatunk az energiatakarékos vagy a kraftos grafikus gyorsító között, gyakorlatilag azonban a helyzet nem ennyire egyszerű, mert az Engadget szerint a szoftver egyelőre kicsit bugos.

Egy-két frissítés múlva azonban valószínűleg hasznos kis program lesz ez.



A Terminator lövi szitává az Apple-t

Elég sokan elküldték nekem az elmúlt néhány napban ezt a videót, szóval kénytelen vagyok meghajolni a többség akarata előtt, és közzéteszem azt. Van néhány kimondottan ötletes elem a videóban, és a technikai megvalósítás is elsőosztályú, annál szomorúbb, hogy a poén a végén nem különösebben eget rengető. De Vasárnap délután nyugodtan szánjunk rá 3,54 percet az életünkből, annyit megér.



Az Apple a harmadik legnagyobb okostelefon-gyártó

Az IDC legújabb statisztikája szerint az iPhone-ok forgalma 132 százalékkal nőtt világszerte 2010 első negyedévében az előző év hasonló időszakához képest Konkrét számokban kifejezve ez 8,8 milliós forgalmat jelent a tavalyi 3,8 milliós után, a piaci részesedés meg 16,1 százalékosra nőtt 10,9 százalékról.

Első továbbra is a Nokia 39,3 százalékkal, második a Blackberry-t gyártó RIM 19,4 százalékkal.

A Nokia leső helyét a jelek szerint nem veszélyezteti semmi, hiszen a vállalat nem vesztett piacot, ahogy a RIM is őrzi pozícióját, míg az Apple megkezdte felzárkózását egyetlen modelljével a vezető márkákhoz.

A TOP3-as után azonban behozhatatlannak tűnő szakadék következik, a stabilan 3-4 százalékos részesedéssel játszó HTC és Motorola nem nagyon tud beleszólni a nagyok versenyébe, az összes többi vállalat meg az Others kategóriába esett 16,3 százalékos részesedéssel - annyival, amennyit a harmadik Apple egymaga hoz.

Az okostelefonok piaca egyébként a válság ellenére hasít, a darabszám 34,9 millióról 54,7 millióra nőtt, persze az is igaz, hogy lassan alig lehet olyan mobilt venni, ami valamilyen módon ne lenne okos.

Azon mindenesetre érdemes elgondolkoznunk, hogy az egyetlen mobillal versenyző, ezért erős szezonális hatásokkal számoló Apple piaci részesedése hogyan alakul majd az új iPhone bemutatása után. A második hely összehozása egyetlen negyedévre mindenesetre elég valószínűnek tűnik már az idén.



A netbookok piacát zabálja fel az iPad

 A tablet bejelentése előtti másfél évben újra és újra felröppent az a pletyka, hogy az Apple egy saját netbookkal lép piacra. Megírták ezt külföldi lapok, itthon is többen értekeztek róla, én azonban minden alkalommal elmondtam, hogy a felvetés hülyeség: az a fajta felhasználói minőség, amit egy netbook testesít meg, egyszerűen elfogadhatatlan Steve Jobs, vagy az Apple számára. 2008 decemberében egy hosszabb elemzést is írtam arról, hogy a kaliforniai cég miért nem dobhat piacra netbookot: mert az túl lassú lenne, ráadásul az Apple képtelen lenne komoly eredményeket elérni ezen az árérzékeny piacon.

Aztán utólag kiderült, hogy ti még nálam is jobb elemzők vagytok, a kommentekben ugyanis a következő mondatok bukkantak fel:

Nem szeretné szerinted SJ bebizonyítani, hogy itt is képes forradalmasítani, és esetleg kétkezes tapi netbookot főznek?

vagy például:

Már van Apple netbook, úgy hívják, hogy iphone. Csak sajnos nagyon pici a kijelzője és nincs billentyűzet hozzá :-)

Igazunk lett, Steve Jobs végül nem egy mindenre, de igazán semmire sem jó netbookot dobott piacra, hanem a pc-ipart némiképp személyre szabva egy érintésérzékeny, óriási iPhone-t.

Amikor először próbáltam ki az iPadet, biztos voltam benne, hogy azt az eszközt fogom a kezembe, ami a netbook szeretett volna lenni. Persze tudom én, hogy akadnak olyanok, akik normális munkára használják az apró, harmatgyenge gépeket, de azokon a piacokon, amiken a legtöbb netbook megy el, ezek csak második, harmadik gépek. A gyártók sem tagadják, hogy egy netbook nem tud kiváltani egy hagyományos rendszert, így a legtöbben nem is akarnak ilyesmit helyettesíteni vele: inkább csak arra használják, amire az iPadet sokkal jobban lehet. Netezésre, levelezésre, képek mutogatására, éppen ezért csak idő kérdése volt, hogy az Apple tablet elkezdje felzabálni a netbookok piacát.

Eljött az idő: egy kutatás szerint az iPad megjelenése óta drasztikusan csökkent a netbookok forgalmának növekedése, sőt, szinte megállt: míg tavaly nyáron még 641 százalékos volt az erősödés az elmúlt év azonos időszakához képest, addig az iPad megjelenése után ez a szám 5 százalékosra csökkent.

Ebből persze még nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, hiszen a csökkenés folyamatos volt az iPad megjelenése előtt is, ráadásul valószínűleg nincs másról szó, mint a piac telítődéséről: 641 százalékos növekedés után nem lehet megint három számjegyű a bővülés.

Sokkal látványosabb viszont az a grafikon, ami a vásárlói szokások változását mutatja be: hogy milyen eszköz helyett választják az iPadet a júzerek. A grafikont átnézve kiderül, hogy a netbookok piaca az Apple-vásárlói és a pc-s felhasználók oldaláról is sérül, mindkét táborban 20 százalék körül van a váltók aránya.

Természetesen a legnagyobb szívást az iPad Touch szenvedi el, hiszen az apró gép nem sokkal olcsóbb, mint az iPad, ráadásul ugyanarra használható, csak kevésbé jól. Érdekes módon azonban kezd beigazolódni az az állításom is, hogy számos júzernél még az első számú számítógépet is kiválthatja az iPad, hiszen a vásárlók 13-14 százaléka asztali rendszer helyett választja a tabletet. Természetesen kell, hogy legyen otthon egy olyan gép, amivel szinkronizálni tudjuk az iPadet, a bővítés azonban elmaradhat, késhet.

Öt éven belül kiderül, hogy igazam volt-e, és az iPad tényleg átalakítja-e az otthoni számítástechnikát. Az első jelek mindenesetre biztatók.



Utazó iPhone: Critical Mass

Megint nagyon aktuális az Utazó iPhone, ennél már csak akkor lehetne aktuálisabb, ha ez a post két hete került volna ki. Akkor volt ugyanis a Critical Mass, amit személy szerint az emberi együttélés próbájának tartok, egy jó kis játéknak, amikor átalakulnak a szerepek, és ha valaki ennek nem tud örülni, azt sajnálom.

Utazónk pedig tartott előző nap egy kis bejárást becherpiggel, aki másnap ugyanitt fotózta le azt a hőst, aki feltartotta a magasba a bicaját, mint rettenthetetlen Mel Gibson a kardját, hogy megadja az alaphangulatot, és ellenség helyet kereket mutasson.




süti beállítások módosítása