Elég hülye helyzetbe került az Apple, mert az új Core i5-ös, Core i7-es processzorokkal megkapta az azokba integált Intel HD grafikus gyorsítókat is, a korábban használt Geforce 9400-asok, és a kisebb gépekben most bevezetett Geforce 320M-ek tehát mehettek a kukába. Persze a laptopokba raktak Geforce 330M gyorsítókat is, amik rendelkezésre állnak, ha nagyobb teljesítményre van szükség, ezek azonban sokat fogyasztanak, így gyorsan lemerítik az akkumulátort.

A probléma egyértelmű: ha lehetne még használni az Intel HD-nél jóval erősebb integrált 9400M-et vagy 320M-et, a rendszernek sokkal ritkábban kéne az akkuzabáló 330M-hez nyúlnia, ez az opció viszont nem áll rendelkezésre, marad tehát a trükközés.

A megoldást a gfxCardStatus jelenti, amivel kikapcsolhatjuk az automatikus váltást, irányításunk alá vonhatjuk a gépet. Elvileg csak egy kattintás kérdése az egész, és választhatunk az energiatakarékos vagy a kraftos grafikus gyorsító között, gyakorlatilag azonban a helyzet nem ennyire egyszerű, mert az Engadget szerint a szoftver egyelőre kicsit bugos.

Egy-két frissítés múlva azonban valószínűleg hasznos kis program lesz ez.