Tudom, hogy unalmas, de az Apple megint a valaha volt legerősebb negyedéves eredményéről számolt be. Erre egyrészt lehetett számítani, mert egy karácsonyi időszakon vagyunk túl, másrészt meg nem lehetett számítani, mert az idei karácsony vásárlói kedvben nem volt túl erős.

Az Apple december 31-gyel záruló pénzügyi negyedévre vonatkozó negyedéves profitja 1,61 milliárd dollár, emellé 10,17 milliárd dolláros forgalomról számolt be a cég.

Az Apple 2,52 millió Macintosht adott el három hónap alatt, 9 százalékkal többet, mint egy éve, az iPod pedig ismét a csúcsra jutott, mert 22,72 milliós darabszáma három százalékkal több, mint tavaly ilyenkor, és több mint két és félszerese az előző negyedév eredményének. Ezekből az eredményekből tehát egyértelműen kiderül, hogy a Morgan Stanley-nél csupa léhűtő idióta ül. Az iPhone3G-ből a negyedéves jelentés szerint 4,36 milliót adtak el, ami egyrészt 88 százalékos növekedés az egy évvel ezelőtti eredményhez képest, másrészt csaknem negyven százalékos visszaesés az előző negyedév 6,89 milliójához viszonyítva.

Bár az Apple gépeit sokkal olcsóbban lehetett megvásárolni fekete pénteken, a nyereségen ez nem hagyott nagyon mély nyomot. Az iPhone-ok eladási mutatója viszont elkezdett ereszkedni, a görbe meredeksége pedig nem igazán illik egy karácsonyi időszakhoz. Az iPodok eladási mutatói viszont elképesztőek, ezek szerint még mindig slágertermék az Apple zenelejátszója.

A délutáni konferenciahíváson - amit ezúttal élőben lehetett hallgatni - Tim Cook bejelentette, hogy az Apple nem tervez belépni a low-end mobilok piacára, az Apple a legjobb megoldásra törekszik, és nem akar a legtöbb eladott mobiltelefon címével büszkélkedni. Nem lesz netbook sem, bár a vezér elmondása szerint az Apple kacsingat ebbe az irányba, a megfelelő hardver azonban még hiányzik ahhoz, hogy a felhasználói élmény ne csorbuljon. Szóval a nano és a netbook kapcsán ma kiderült az is, hogy több eszem van, mint a Morgan Stanley elemzőinek.