Korábban már írtam arról, hogy az Apple új operációs rendszere drámai csökkenéseket ér el az alkalmazások méretében, így az operációs rendszerrel szállított programok terpeszkedése töredékére csökkent a merevlemezen. A valódi okokat sejtettük mi is: az új operációs rendszer nem támogatja a PowerPC rendszereket, így ezek kódjai kikerültek az új alkalmazásokból. A lokalizációs fájlok ésszerűbb elrendezéséből is adódik csökkenés, az új operációs rendszerben igyekeznek kiszűrni a felesleges ismétlődéseket.




És ha ez nem lenne elég, még mindig ott vannak a .nib fájlok, amiket minden program könyvtárában megtalálunk, és a programablak bizonyos megjelenítési információit tárolják. Nevüket anyjukról, a NeXTSTEP Interface Builderről kapták. Ezek XML formátumban terpeszkednek, tehát tömörítetlenül várakoznak, így a felhasználó számára sima szövegszerkesztővel módosíthatók. Ez megnyugtató.

A Mail alkalmazás nib fájljai például a program méretének mintegy háromnegyedét teszik ki. Az egy dolog, hogy a tömörítés hiánya itt óriási pazarlásnak tűnik, de az Appleinsider egy fejlesztői hibáról is beszámol. A neve elhallgatását kérő programozó megerősítette, hogy a nib fájlok góliátjainak, a designable.nib-eknek egyáltalán nem is kellene ott lenniük. A fejlesztés során használták a programozók, de a végleges verziókba már nem kellett volna bekerülnie.

Érdekes postot találunk itt, írója eltávolította a designable.nib fájlokat, és a nyelvi fájlokat, és megnézte, mekkora helyet szabadított fel. Sokat. A nib-óriások eltávolítása után a programok mérete kísértetiesen hasonlít a Snow Leopardban megcélzott értékekhez. Szóval szó sincs itt slankításról. Ez inkább egy Norbi-féle ultra-ducifogyás.