almalé és kungfu Rólunk

Akkumulátorcsere ilyen hatékony reklámot még soha nem kapott

Az Apple 2018-ban a szokásos 1-2 millió helyett 11 millió akksit cserélt ki iPhone-okban.

Eddig csak tippeltünk, milyen hatása volt annak, hogy a cég kevesebb mint féláron adta a korábbihoz képest az új akksit régi telefonokba. Most már tudjuk, ezt a mondatot fent állítólag Tim Cook mondta szűk körben.

iphone-6s-battery_2.jpg

Amikor Tim Cook nemrég arról beszélt, hogy ez a 40 dolláros kedvezmény is felelőssé tehető - három másik ok mellett - az iPhone-ok csekélyebb fogyásáért, sokan nevetségesnek érezték a dolgot. Na nem azért, mert lehetetlennek tűnik, hogy emberek 40 dollár spórolás miatt nem ruháznak be egy 700 dolláros telefonra - ennyiért adnak most egy Xs-et, ha beviszed a régi iPhone-odat -, az emberek általában nem döntenek racionálisan. Azért érezték nevetségesnek, mert úgy tűnt, a vezér mégiscsak egy racionális döntést támad meg a logikai következtetésével.

Pedig a tények felismerése azért nem támadás. Ahogy a kutatók sem támadták a relativitáselméletet azzal, hogy az állításaihoz hasonlították a valóságot, úgy Tim Cook állításban sincs semmi különös: 11 millió akksicsere 1-2 millió helyett TÉNYLEG befolyásolja az eladásokat, és ez egy puszta ténymegállapítás.

Mi történt? A vásárlók legnagyobb részének, akik sosem gondoltak bele abba, hogy kicseréljék az akksijukat (vagy azért, mert drágának gondolták, vagy azért, mert inkább meggyőzték magukat egy új, jobb telefon vásárlásáról), az arcába tolták a lapok az árat, a helyet és a csere hatását. El lett mondva, hogy sokkal olcsóbb, maga az Apple végzi, a gyári alkatrésszel, és sokan ezt választják majd a frissítés helyett. Csodálkozunk, hogy megtörtént?

Valójában, nem szándékosan, egy dollármilliókat érő globális víruskampány zajlott, aminek az eredménye 9-10 millió akkumulátorcsere. Bármelyik magánszerviz a világon dollármilliókat adna azért, hogy egy ilyet kapjon.

Az Apple-nél ez bukó volt, negatív kampány, basszuskulcs és arohadtéletbe.Így publikálhatsz könyveket Pagesből közvetlenül Apple Booksba

Egy nem is olyan régi Pages frissítés tette lehetővé, hogyaszongya

publikálhatsz közvetlenül könyveket az Apple online áruházába.

Érted, írogatsz, tetszik, rányomsz egy gombra, amivel az írásod azonnal megjelenik az Apple saját üzletében, oszthatod a linket. Ez azért felkeltette az érdeklődésemet, úgyhogy publikáltam is egyet.

Na azért ne örüljünk, ahhoz, hogy ezzel pénzt is keressünk, vagyis a könyvünket ne ingyen adjuk, egy USA adószámmal rendelkező jogi személyiségre van szükség. Magánszemélyként ingyenes írásokat tehetünk közzé itt, viszont minden eddiginél gyorsabb és egyszerűbb módon.

A publikálás előfeltétele, hogy beregisztráljunk iTunes Connectbe. Ezt itt tehetjük meg, Apple ID-val, vagy más azonosítóval. Odabent elég vegyes a dizájnfelhozatal, egyes helyeken sok évvel ezelőtti site elemekkel is összefuthatunk. Ha beregisztrálunk, menjünk az Agreements… menüpontba, és fogadjuk el az ingyenes publikálás szerződését. Amíg ezt nem tesszük meg, a Pages-ből való publikálás is leáll hibaüzenettel.

ke_pernyo_foto_2019-01-14_22_55_32_1.png

ke_pernyo_foto_2019-01-14_22_56_16_1.png

 

Innentől fogva, ha a Pagesben írtuk meg a könyvet, vagy kisebb írást, tényleg egy gombnyomással elindíthatjuk a folyamatot:

ke_pernyo_foto_2019-01-16_8_16_31.png

A program, ha a dokumentum eddig nem volt felhőben, feltölti, majd a háttérben konvertálja azt a megfelelő EPUB formátumra. Meg kell adni a könyvünk szükséges adatait, rövid leírást, szerzőt, kategóriát, és borítót (ez lehet a könyvünk első odlala is, ha azt választjuk, de lehet egy képfájl is). Innentől csak várni kell, 24 órán belül a könyvünk megjelenhet az üzletben.

ke_pernyo_foto_2019-01-14_22_58_19.png

Később is módosíthatjuk a könyvünket. Az iTunes Connect oldalon a My Books menüpont alatt a metaadatokat szerkeszthetjük, valamint ugyanitt, a Rights and Pricing alatt kiválaszthatjuk, milyen országokban jelenjen meg a könyv. A Contact Us is hasznos lehetőség, 24 órán belül emberi választ kapunk a kérdéseinkre.

Ha a borítót cserélnénk le, arra is van lehetőség, bár nem ennyire egyszerű. Ehhez le kell tölteni az iTunes Producer nevű programot innen. Belépni nem annyira könnyű: mivel ez partner app, a saját Apple ID jelszavunkkal nem tudunk belépni, generálnunk kell egy alkalmazásspecifikus jelszót, az itt leírt módon.

Itt, ha beírjuk a keresőbe a könyvünk azonosító számát, megnyithatjuk azt további szerkesztésre.

ke_pernyo_foto_2019-01-15_20_36_37.png

Az egész fenti hacacáréról itt egy hosszabb és részletesebb leírás.

Ha pedig a leadott három oldalas, tesztként benyújtott írásom érdekelne, megosztom veletek a linkjét. Remélem, feleannyira élvezitek majd az olvasását, mint én a megírását.

ke_pernyo_foto_2019-01-16_7_57_27.pngA Qualcomm szerint nem lett volna iPhone, ha ők nincsenek

A Qualcomm és az Apple harca randább, mint minden korábbi per. Egyrészt két USA-beli cégről van szó, ennek ellenére a Qualcomm rendre külső piacokon támadja az Apple-t, mert az állításuk szerint nem fizette meg a kellő licencdíjat. Kínában és Németországban is nyertek, mire a sikerek után újabb pert indítottak utóbbi országban, amit aztán a bíróság elutasított. Miközben saját országukban a Qualcomm ellen trösztellenes törvény megsértése miatt folyik nyomozás. A folyó ügyek miatt a Qualcomm állítólag megtagadta, hogy 4G chipeket adjon el az Apple-nek.

Az antitröszt-ügyben most a Qualcomm előadhatta a védekezését. Ez nagyjából arról szólt, hogy a cég rengeteget fektetett innovációba, azért veszik az ő chipjeiket, mert azok a legjobbak, és mindenki számára nyitva volt a lehetőség, hogy csak licencdíjat fizessenek, és saját chipeket gyártsanak. Mégis inkább a chipjeiket vették. Az iPhone nem is létezett volna, ha ők nem fejlesztik ezeket a chipeket - állítják.

Ezzel az állítással, aminek a logikájával egyébként fájdalmasan sokszor találkozhatunk, két baj van. És fontos lenne, hogy ezt a két logikai bukfencet jól belevéssük a fejünkbe, hogy csípőből észrevegyük.

Az egyik, hogy oké, A Qualcomm nélkül nem létezne. De nem létezne még negyven másik cég nélkül sem, és főleg nem létezne az Apple nélkül, akik úgy berobbantották az okostelefonozást, hogy több chipet adhattak el a Qualcomm-nál, mint amennyiről álmodtatok akkoriban. Minden világos: amit megteszek, az nem létezne, ha nem tettem volna meg.

A másik, hogy oké, A Qualcomm nélkül nem létezne. De ez nem jogosítja fel a céget, hogy ezek után, és erre hivatkozva olyan sápot húzzanak le az okostelefon-gyártókról - akiket így saját gyerekeiknek éreznek -, amennyit akarnak. Egy tizenegy évvel ezelőtti egyezség akkor is kizárólagosan érvényes, ha történetesen fontos esemény születésében segédkezett.

Ha kifizették az akkori pénzedet, ki vagy fizetve, örülj.

Az Apple állítása, hogy a Qualcomm licencdíjat számol fel azokra a chipekre, amiket tőlük vásároltak, így kétszer váltják pénzre ugyanazt a tudást. Másrészt nehezményezik, hogy a licenc mértéke a telefonok eladási árával együtt nő, így egyéb technológiák - meg nyilván marketing díjak - hozzájuk nem köthető részének értékére is ráteszik a kezüket.Akkumulátoros tokokat adott ki az Apple a legutóbbi iPhone-okhoz

A korábbi modellekhez már volt, most az új iPhone-okhoz is elkészültek a Smart Battery Case-ek. Így néznek ki:

ke_pernyo_foto_2019-01-16_8_44_54.png

A tokok Qi töltéssel adnak naftát a telefonoknak, állítólag plusz 33 órányi beszélgetési időt, 21 óra plusz internetes böngészést ígérve.

A tokok itt elérhetőek iPhone XS-re, iPhone XS Max-re és XR-re.

Ha a cuccok  az Aqua webshopban is megjelennek, azonnal értesítünk titeket.

 Többé nem lehet sima előfizetéssel a HomePodon más zenét játszani, mint iPhone-on

Amikor azt írtam, hogy az Apple idén a szolgáltatásokra helyezi a hangsúlyt, nem egészen erre gondoltam: mostantól a HomePod-os Apple Musicra szigorúbb megkötések vonatkoznak, mint eddig. Ugyanis eddig, ha egyéni Apple Music előfizetésed volt, és elmentél otthonról, az otthon maradt családtagok nyugodtan használhatták a hangszórót egyéni kérésekre az Apple Musicból. Te ugyanúgy használhattad a szolgáltatást a telefonodon keresztül, mondjuk az autóban, így egyszerre két helyen is streamelhettél.

dsc04528.JPG

Na, ennek most vége. Ha több helyen akarsz egyszerre lejátszani, Family Planre kell előfizetni, 1490 forint helyett 2290 forintért, egyébként jogos. A Family Plan lényege, hogy az Apple Musicot egyszerre akár hatan használhatják, külön fiókkal, egyébként egy főre szól csak. Az Apple a mostani változást is úgy kommentálta, hogy egész eddig működött hibásan a rendszer, most javították ki.

Nekem pár napja dobta fel az ablakot, miközben az utcán sétáltam, és zenét hallgattam, hogy egyszerre légyszi csak egy helyen hallgassak zenét. Ekkor gondoltam, hogy odahaza is bekapcsolták a HomePodot a többiek. Most kipróbáltam, és azt tapasztaltam, hogy az egyik eszközön elindítva a zenét a másik eszköz elnémul. Nem minden esetben: ha olyan zenét indítottam, ami tutira saját, és iCloudból indította el, akkor nincs tiltás. Olyan zenénél, ami saját volt, de Match-elte az Apple Music, ott érvényes a tiltás.

Nem tudom, érthető-e. Nekem lassan nem annyira.

Egyébként az Apple Music hajnalán még azt is meg lehetett tenni, hogy simán feltetted két telefonra az appot, és egyéni előfizetéssel több helyen streameltél. Így három év után kezdik szoftveresen is betartatni a saját játékszabályaikat, de én az ilyenfajta lazaságot szeretem.

Midnenesetre a HomePod-osoktól most leszedett pénz nem fogja nagyon gazdagítani a céget. Most jelentették be, hogy már Kínában is elkezdik árulni az okoshangszórót, így már 9 országban lesz elérhető a termék. Így 10 hónap után. Hogy félek-e, mikor kezdik el betartatni a területi korlátozást is szoftveresen, brick-elve a hangszórómat mondjuk? Kicsit. Kicsit mindentől félek.