almalé és kungfu Rólunk

Ez az eddigi legérdekesebb pletyka: trackpades billentyű készülhet az iPadhez

A The Information értesülései szerint az Apple idén trackpades billentyűzetet adna ki az iPadekhez, jelenleg a tömeggyártás előkészítése zajlik. Ennyit tudunk. Óriási hír lenne, ha igaz lenne, és egyáltalán nem kizárt, hogy igaz.

photo-1542345307-d87fd97e0ed5.jpeg

Nagy tévedés lenne ezt a pletykát csak úgy venni, mint hogy “mit vagyunk úgy oda, az iOS 13-mal már egérrel is lehetett használni a tabletet, idén meg trackpaddel, na és?”. A tavaly bemutatott egeres használat nem véletlenül a kisegítő lehetőségek beállításai között volt: az egérkurzor baromi nagy, és valójában inkább egy ujjat imitál, semmint egy nyilat, amivel precízen lehet kattintgatni. Azoknak találták ki, akik egy egeret még elmozgatnak kézügyben, de egy kijelzőn már nem képesek navigálni, felemelt kézzel. Igen, a Kisegítő lehetőségek között egy rakás olyan képesség van, amit szinte kötelező bekapcsolni (én vezetés közben a felolvasóval hallgatom a híreket például, akit érdekel, annak leírom egy külön posztban), de az egeres használat nem ilyen. Speciális feladatra készült.

A trackpad támogatásra is mondhatnánk, hogy akkor biztos az is. Csakhogy itt most arról van szó, hogy az Apple maga gyárt trackpades billentyűzetet, méghozzá tömeggyártásban. Ami azt jelenti, hogy ez nem kisegítő lehetőség lenne, hanem általános képesség (a néhány százezres piacok ellátását az Apple simán elintézné MFi keretében, külső gyártókkal).

Vagyis megjelenne a kurzor iPadOS-en, méghozzá valószínűsíthető, hogy ezúttal valódi kurzor, nem ujjimitálás.

És hogy miért érdekes ez? Azért, mert ez egy egészen újféle felhasználói interakciót hozna létre. Egy precíz kurzor, amit a trackpaden mozgatunk, sok olyan dologra jó, amit iPaddel jelenleg nem lehet megtenni. Mire használjuk laptopon a trackpadet? Szövegeknél pozicionálásra, ablakok mozgatására és kiválasztására, méretezésére, gesztusokra, ikonok, gombok kattintására. A legtöbbre ugyanolyan jó, vagy még jobb a sima ujjvezérlés. Aminél jobb a trackpad, az az első kettő: szövegeknél pozicionálásra (az Apple ezen a téren ujjal is javulást ért el a közelmúltban, de nem az igazi), ablakok mozgatására és kiválasztására, méretezésére.

Jönnek a szabad ablakok?

Egyelőre nem hiszem, hogy erről lesz szó, hosszú távon azonban lehetőséget ad ebbe az irányba is elmenni. Inkább arról lehet most szó, hogy az Adobe elkezdte a saját szoftvereinek fullos portolását a tabletre, és valószínűleg nehezen megy. Nehezen lehet ilyen sok beállítást, csúszkát, gombot, izét besűríteni egy ekkora kijelzőbe úgy, hogy minden ott legyen, el is férjen, és használni is gyorsan lehessen. Ujjal. Ide egy pontszerű, 1 x 1 pixeles kattintható pozíció kell, különben az egész komolytalan lesz, lite, nem pedig pro verzió.

Persze nem mondom, hogy csak ezért. Valóban közeledik egymáshoz az iOS és a macOS, és a pletykák is mind ez irányba haladnak. Vajon egy ARM MacBook és egy trackpad billentyű iPad Pro mennyire hasonlítana egymásra? Egy szabadablakos, kurzoros iOS és egy Launchpadet indított macOS mennyiben lenne más, már ami a felhasználói élményt illeti? Erről itt írtam bővebben korábban.

Ha a fentiek nem lennének elegek, az alkalmazások könnyű portolása, az egyidejű fejlesztés a két platformra egyszerre már mutatja, mi az irány. Aláhúzza a pendrive-ok használatának lehetősége iPaden, meg az összes, sorban érkező falledöntés, amit Tim Cookék döngetnek, hogy áttörjék az iOS és macOS közti kerítést, amit valamit gyanítva nézegetünk már sok-sok éve.

“A macOS sosem lesz iOS, teljesen különböző dolgok” - valami ilyesmit nyilatkoztak annak idején, sok éve, amikor találgattuk, hogyan érhet össze sok év múlva a két rendszer. Az lehet, csak akkor még senki nem beszélt iPadOS-ről. Pedig ennek különválasztásával az Apple kivett egy részt az iOS-ből, amit külön pofozgat egy irányba, miközben a macOS-t a másikból közelíti. Össze sosem ér a kettő, én inkább egy váratlan új termékre számítok, hardver és szoftver egy új egységére, ami egyik mostanival sem egyezik majd meg, de mindegyikre hasonlít majd.Az iPhone XR lehetett a legnépszerűbb okostelefon tavaly, de nem is ez a lényeg

Az Omdia készítette el a világ legjobban fogyó telefonjainak top 10-es listáját. Ezek alapján az iPhone XR modellt vették legjobban 2019-ben, összesen 46,3 millió darabot. A második helyezett az XR babérjaira törő 11-es volt szerintük, jóval kevesebb, de még így is baromi nagy eladott darabszámmal. Őket követi három Samsung.

image-3.png

A top 10-ben további három iPhone is szerepel. Mivel fogalmam sem volt elsőre, hogy az egyes márkák egyes típusjelei milyen árkategóriájú készülékre utalnak (az Apple-nél is csak azért tudom, mert rendszeresen követem, egyébként kit érdekel, hogy a marketing csapat épp milyen betűszám kombót talál erre a feladatra megfelelőnek), utánanéztem. Megnéztem a top 10-es mobilokat, és megnéztem azt is, hogy mennyiért adják-veszik őket, vagyis inkább mennyiért adták-vették tavaly.

Az egyből látszott, hogy a Samsungnak ezek nem a csúcsmobiljai, de hogy mennyire nem, az ekkor derült ki nekem. A lista összes telefonja, ami nem iPhone, egy kifejezetten olcsó készülék. A legdrágább a Redmi Note 7, de hát az is csak 139 dollár, itthon 60 ezer forint körül kapni.

A legtöbb telefont inkább felődő országok piacára tervezték. Van köztük olyan, pont a Redmi Note 7, amiből külön indiai verzió is készült. Ha a Samsungokra keresünk, a Google első oldalán jelentős az indiai oldalak aránya, egyáltalán, úgy tűnik, hogy eléggé kettészakadt a mezőny. De mi mentén? Lássuk az egyes telefonokhoz rendelt egységárakat, ez nem egy tudományos munka, az iPhone-ok ára a bejelentett amerikai nettó dollár a legkisebb modellre, a többieknél indiai vagy dél-afrikai árakat is betettem, hiszen, mint mondtam, szerintem oda szánták őket. Mindjárt látjátok, miért tök mindegy, miért nem változtatna az arányon bármilyen más ország betétele:

ke_pernyo_foto_2020-02-26_21_10_06.png

Olyan, mintha a fejlett - fejlődő országok választóvonalát látnánk: egyik oldalon csak iPhone-ok, másik oldalon olcsó androidosok. Persze ez nem országfüggő, Indiában, Kínában is fogy iPhone, de a tömegek mást vesznek. És nagyon nagy a szakadék: a legolcsóbb iPhone 449 dollár, a legdrágább egyéb mobil 139.

Hogy akarja az Apple átugrani ezt a szakadékot? Mert át akarja, Tim Cook tegnap megerősítette, hogy 2021-ben nyitják az első Apple Store-t Indiában. Az idén várható 400 dolláros iPhone SE 2 vagy 9 nem megoldás: azoknak a millióknak, akik a fenti csoport másik felén vannak, elérhetetlen. Azoknak az indiaiaknak, akik meg vehetnek, és eddig is vettek iPhone-t, ficsörgyenge a cucc. A kettő között lehet egy vékony sáv, akikre lőhetnek, talán. A vékony sáv indiában vajon elég vastag?

De hogy erre miért van szükség, nem látom egyelőre. Íme, a fenti 10-es listában az öt darab Apple-telefon összárbevétele, szemben az öt darab másik telefon összárbevételével, tehát darabszám szorozva egységárral:

ke_pernyo_foto_2020-02-26_21_12_41.pngTöbb fenyegetést azonosítottak tavaly egy átlagos Mac-en, mint egy átlagos PC-n

Ha nem lenne elég a COVID19, íme egy friss tanulmány: a Malwarebytes statisztikái szerint tavaly igencsak meglódultak a maces fenyegetések. A csapat összességében 400%-kal több fenyegetésnek azonosított programot talált a felhasználók gépein, de, kapaszkodjunk meg:

az egy gépre vetített azonosított program is magasabb lett, mint a Windows-os gépek esetében!

A Windows-on csak 5,8, míg egy Macen 11 olyan találat van, amit a Malwarebytes fenyegetésként azonosít.

Most akkor essünk pánikba? Azért annyira ne.

Az a tény, hogy a Macen kevesebb a vírus vagy a hagyományos kártevő, sokáig inkább annak volt betudható, hogy egy pici piacról volt szó. Ha a világ számítógépeinek 95%-a Windows, akkor nem éri meg a maradék 5%-ra fejleszteni bármit, mert nem éri meg a strapát. Mint ahogy nem éri meg fejleszteni sem nagyon semmit, mivel ha spamek milliárdjait küldjük szét, az adathalászat a szaúdi örökösökkel is hoz a konyhára.

Macen tovább nehezítette a dolgot, hogy megjelent a Mac App Store, vagyis az Apple által átnézett és azonostott programok tárháza, ahonnan lehet telepíteni sok szoftvert. Alapértelmezettként a gépünk csak az innen származó szoftvereket hajlandó telepíteni, és ha ezt bekapcsolva hagyjuk, gyakorlatilag ki is iktattuk a fő veszélyforrást. Mert, ahogy mindjárt látjuk a Malwarebytes riportjából, még mindig a user error, tehát a felhasználó viselkedése okozza a fenyegetést.

Sajnos azonban sokszor ki kell kapcsolni azt a bizonyos kapcsolót. Van néhány igazán jó szoftver, ami nem volt hajlandó a Mac App Store-ban megjelenni, így weboldalról töltjük le a dmg-t, és úgy futtatjuk, telepítjük. Azt pedig, hogy az adott weboldalt milyen védelemmel látták el, már nem nagyon van rálátásunk.

ke_pernyo_foto_2020-02-25_11_25_02.png

A Maceken megtalálható legnépszerűbb “fenyegetések” leginkább PUP-k és adware-ek sokasága. Az adware reklámok segítségével szerez hasznot, nagy kárt nem tesz a gépünkben, csak picit megdolgoztatja, a PUP rövidítés pedig a kéretlen alkalmazásokra utal, vagyis olyan programokra, amiket nem is nagyon akartunk telepíteni, mégis olyan erőszakos vagy megtévesztő volt, hogy megtettük. Én sokszor belefutottam már a MacKeeperbe, ami egy felugró ablakon értesít, hogy a gépem fertőzött, és kell egy tisztító/vedő program, és íme a legnépszerűbb a platformon. Egy kattintás, és már ott is van a dmg a Letöltések mappában. De ez még nem elég, telepíteni is kell, viszont sokan meg is teszik, félve a korábbi üzenettől (úristen, vírusom van), így tényleg a legnépszerűbb tisztító app lesz belőle. Csak épp ő maga a fenyegetés.

Ezek nem igazán tekinthetőek malware-nem a statisztikát készítők szerint sem, általában nem okoznak kárt, de potenciálisan jelenhetnek fenyegetést, mert nem tudni, melyik mit művel a gépünkön. Felugró ablakban nem bízunk meg, ez legyen alap.

A listavezető NewTab nevű adware csak 2018 decembere óta terjed, de elég gyors ütemben. Hamis tracking vagy térképes oldalakon ver át minket. A megtévesztő weboldal azt állítja, hogy a beírt adatok alapján ad nekünk információkat (hol jár a csomagom? - például), majd attól föggetlenül, hogy mit írunk be, letölt és telepítésre ajánl egy PackagesTracker appot például. Telepítés után sem ad infót, viszont beépül a Safariba, és onnantól átirányítja a kereséseinket affiliate oldalakon keresztül, így reklámokból származó bevételhez juttatja a készítőket.

A Genieo ennél sokkal idősebb, 2013-as, de népszerűsége töretlen. Ez is affiliate bevételre tesz szert a gépünk forgalma segítségével, és több száz különböző név alatt fut. Az adware akkor vált át agresszívbe, amikor megpróbálod törölni: itt már malware-re emlékeztető dolgokat tesz, és a telepítése során is kihasznál bizonyos rendszersérülékenységeket.

A valódi macOS malware-ek száma alacsonyabb:

ke_pernyo_foto_2020-02-25_11_41_44.png

A FakeFileOpener például, miután a user feltelepítette valamilyen programmal együtt (megintcsak itt van a kutya elásva), különös helyre épül be. Amikor egy ismeretlen kiterjesztésű fájlt akarunk megnyitni, a Mac általában végső esetben a Mac App Store-t ajánlja, hogy keressünk rá a megfelelő programra. A FakeFileOpener itt lendül támadásba, és inkább átirányít egy oldalra, ami közli, hogy a gépünk fertőzött.

Így lehet telepíteni:

amc-virus-scam-600x402.png

Így ver át minket ezután:

no-app-for-file-mfo.png

A fenti darabszámok nem a teljes Mac közösségre értendőek, csak a Malwarebytes által mért számok, azokon a gépeken, amik a Malwarebytes szoftverét futtatják, vagy amikről a Malwarebytesnak máshonnan van információja. A teljes riport elolvasása erősen ajánlott, hogy tudjuk, mi újság ezen a téren. De ha nem telepítünk semmit, csak amiről biztosan tudjuk, hogy micsoda, máris 99%-ban levédtük magunkat, úgy tűnik.Rövid hatótávú wifit is használhat majd az iPhone 12

A Macotakara forrásai szerint az idei iPhone-ok meglepően friss technológiát is implementálnak: a 802.11ay wifi-szabvány véglegesítését év végére ígérik csak, mégis megjelenhet az idei készülékekben.

wifi-evolution.png

Ez nem pont a wifi 6 néven is elhíresült 802.11 ax, ami a jelenlegi 802.11ac-t váltja. Az ay ugyanis nagyon magas frekvencián, 60 GHz-en működik majd, ennek megfelelően pedig a jelet egy fal is könnyedén megállítja (minél magasabb a frekvencia, annál kisebb a hatótáv, és annál nagyobb problémát okoznak a tereptárgyak). Így magától értetődik, hogy a 802.11ay szabvány nagyon rövid hatótávra jó, leginkább a Bluetooth helyett használható nagy fájlok átvitelére, valószínűleg Apple-cuccok között. Mert az bitos, hogy baromi gyors lesz.Kuo: Ez lesz az utolsó WWDC ARM-os Macek nélkül

A legmegbízhatóbb Apple-pletykaszállító, Ming-Chi Kuo azt állítja, hogy a következő 12-18 hónapban várhatóak az első ARM alapú Mac-ek. Az Apple állítólag nagyon agresszívan tolja előre a saját fejlesztésű, 5 nm-es technológián alapuló chipjeit, ami idén az iPhone-okba, jövőre a laptopokban is megjelenik majd. A 5 nanométer nagy ugrás lesz, az Apple már zsinórban a harmadik évben ugrik fel a TSMC fejlesztésére, és ad ki újabb technológián alapuló chipeket. Bővebben erről itt írtam.

wikichip-logic-tsmc-100827196-large.jpg

A pletykák az ARM Macről legalább öt éve tartanak, egyébként pont ennyi idő volt, amíg az Apple titokban minden OS verzióból készített egy Intelest is, mielőtt 2005-ben bejelentette a váltást. Ennyi kell, hogy egy komplett operációs rendszert, programokkal, ki lehessen adni egy új platformra. És az ARM még ennél is nagyobb feladat, hiszen teljesen kiugrik az x86-ról, és egy új bolygón találja magát.

Nem kérdés, hogy az ARM alapú chipek el tudnak-e futtatni egy asztali rendszert, alap feladatokra. Az idei sebességnövekedés az A14-et asztali rendszerekhez hasonlóan gyorssá teszi. Ez már rég nem a kérdés. A kérdés a szoftverek, a kompatibilitás, és minden nyűg, ami ilyenkor jön. Az Apple állítólag az idei WWDC-n a fejlesztők kezébe adja azokat a toolokat, amivel ARM Mac appokat fejleszthetnek, hogy egy év múlva, akár épp a 2021-es WWDC-n, már egy alap szoftvercsomaggal tudják adni a gépet. Az Apple a saját szoftvereivel nyilván szintén elkészül addigra.

Úgyhogy emberek. Itt az idő, amire eddig csak legyintettünk. Amiről tudtuk, hogy majd egyszer. Úgy tűnik, mindannyian a saját múltunkat emésztjük fel, és a saját jövőnk jön velünk szembe, akutyaúristenit.
süti beállítások módosítása