almalé és kungfu Rólunk

Bréking: (többnyire) érti a magyar nyelvet a Siri!

Az Apple beszédértő szoftvere már régóta bírja a magyart. Ha például üzenetet írsz iPhone-on, és rányomsz a diktálásra, nagyszerűen fordítja át a magyar beszédet magyar szöveggé. Azonban ha Sirit keltetted életre, hiába kértél tőle magyar dalt, hiába hívtál volna vele magyar nevű embereket, nem értette. A magyar szövegeket úgy kellett kimondani, mintha egy angol próbálná kimondani a magyar szavakat, akkor megértette, de egy idő után leszoktál ilyen marhaságokról.

og_overview.png

Jó példa a nevem. Szűcs. Ugye. Legutóbb egy amerikai PR-os indította ezzel a közös társalgásunkat, hogy ugyan ejtsem már ki. Hogy mást ne mondjak, most már évek óta így hív a hangfalam:

Sucks.

Vagy így, egyben:

Adam Sucks.

Lefordítva Ádám baszottul ciki.

Tegnap is így hívott valamiért, amikor társalogtunk egy kicsit, mert nem ismerte fel a hangomat. Ezért fagytam le, amikor öt perccel ezelőtt, amikor a zenéimet kértem, ezt válaszolta hirtelen:

Ok, Szűcs, I play your music.

Hogy mi, hogy minek neveztél? Hey Siri, what is my name?

Adam Szűcs.

Nem úgy mondta, mint egy magyar, hanem mint egy angol, aki tisztában van a magyar kiejtéssel. Hohó, mondtam, valami megváltozott. Hey Siri, play Magashegyi Underground. Hey Siri play Kispál és a Borz. Működött minden. Hey Siri, call Domsa Mihály. Hívta.

Amikor visszamondta, hogy mit csinál, tehát hívja Misit, játsza a Kispált, akkor hülyén ejtette ki a magyart, úgy, mint régen, de kit zavar. Nemsokára talán ez is menni fog. A lényeg az, hogy

a HomePodon végre magyar dalokat is lehet kérni, és végre kézhasználat nélkül hívhatunk olyan bonyolult nevű egyéneket, mint az “Cserépfalvy Csóny Szilveszter” vagy az “Anyu”.

Óriási. Oké, nem lehet magyar parancsokat kiadni, nem érti, hogy "állj", vagy hogy "következő dal". Oké, a Supernem című zenekar helyett valamiért a Dr. Mario Parody Nintendo Galaxy Super Smash Bros - Screen Team című dalt játszotta, semmi sem tökéletes, de mi az ebben a rohadt életben, nem? Majd egyre jobb lesz, nekem ez volt a legfontosabb fejlesztés az összes közül a Siri esetében.Az Apple kisebb részesedést kér a kis fejlesztőktől, és ezzel az Epic Games-t tolja a rosszfiú szerepébe

Az Apple pár napja meghirdette az App Store Small Business Programot, aminek keretében 30 százalékról 15 százalékra csökkentette az alkalmazások App Store-os bevételei után felszámított jutalékot bizonyos esetekben. Az ajánlat az évi egymillió dollárt meg nem haladó értékesítést felmutatni képes programokra vonatkozik.

ke_pernyo_foto_2020-11-20_10_47_19.png

Az App Store 30 százalékos jutalékát eleve méltányosnak gondolták általában az iOS hőskorában, hiszen kis fejlesztők bekerülhettek egy hatalmas és népszerű üzletbe, ahol hülyére vásárolták az appját, ha tudott valami közepesnél jobb hozzáadott értéket adni. Miközben - vegyünk egy másik kreatív szakmát - mondjuk a könyvszerzők megszokták, hogy az eladási ár több mint 50 százaléka marad a terjesztőnél, itt a készítőnél maradó 70 százalék elég barátinak tűnik.

A 30 százalék akkor kezdett sok lenni, amikor ezek a fejlesztők sokemberes vállalatokká váltak, és az App Store elkezdett igazán nagy pénzeket termelni, meg megjelentek az eleve nagy cégek. Elkezdtek ügyeskedni, és a fizetős szolgáltatások megrendelését kiszervezni weboldalakra, hogy ne kelljen fizetni a “kereskedőnek”. A Fortnite készítői pedig hosszú perre mentek, mennek az Apple-lel, pont ezért. Nem tartják jogosnak, hogy ha nem tetszik nekik a 30%, akkor ne legyen más megoldásuk, mint távozni.

Az Apple a közelgő pereskedés előtt lépte meg a 15%-os csökkentést az alacsonyabb bevételekre, amivel valójában egy progresszív adóztatást valósított meg az eddigi egykulcsos helyett. A progresszív adóztatás pedig tipikusan a szegényebbeknek kedvez, hiszen kevesebb hányadát veszi el a bevételüknek, és abból a logikából indul ki, hogy akinek nem a fennmaradásra és fejlesztésre, hanem már nyereséghalmozásra kell a pénz, az arányaiban is többet adjon, ne csak volumenben.

Ha belegondolunk, a világ jelenlegi vagyoneloszlásában, az egyre kevesebb ember kezében összpontosuló minél több pénz korában éppen ez az adóztatás hozhatna el pozitív változást, pontosan az ilyenre várunk.

A Fortnite természetesen nem fér bele az évi egymillió dolláros számítás alapján a “szegényebb” fejlesztések közé, lévén tavaly 1,8 milliárd (!) dollárt hozott a fejlesztőknek.

Amit az Epic akar, az épp a progresszív adóztatással ellentétes regresszív adó lett volna. Számukra legyen egy kedvezőbb ajánlat. Ez a gazdagok logikája: a kis fejlesztőnek csak pár ezer dollárt jelent egy 30%-os kulcs, nekik viszont több mint félmilliárd dollár kifizetését (ha feltételezzük, hogy minden bevételük App Store-ból jönne, nyilván nem ez az igazság, csak szemléltetem a logikát). Vagyis ha kisebb arányt fizetnének, akkor is ők tartanák fenn az App Store-t a kis senkik helyett. Sokkal olcsóbb kifizetni az ügyvédeket, és évekig perelni, mint fizetni, így nekiálltak.

Az Apple progresszív adóztatási politikájának bejelentése az Epic regresszív logikájával szemben óriási fricska. Az Apple pedig a jófiúk oldalára állt vele: sokkal könnyebb azonosulni ugyanis az ő logikájukkal, mint az Epicével, különösen a jelenlegi társadalmi helyzetben. Nem azt mondom, hogy a regresszív adóztatásnak nicns értelme, hiszen egy túlságosan egyenlőségre alapuló társadalom, vagyonelosztás esetén ki tudná billenteni a dolgokat, hogy végre legyenek nagy és erős cégek, amik tudják stabilizálni és kiszámíthatóvá tenni a gazdaságot. De ez a gondolat ugye színtiszta utópia, így a regresszív logika egy távoli jövőben lesz csak életképes.

De hozzáteszem gyorsan, mielőtt elfogultsággal vádoltok: ez nem Robin Hood és nottinghami bíró csatája. Nem arról van szó, hogy a szegények megsegítője, a gazdagok kifosztója kitalálta, hogyan jár túl a kapitalista óriás eszén. Az Apple ugyanúgy szeret a felhasználhatatlanul sok nyereségéből mindenféle írországi és hasonló ügyeskedéssel kevesebbet adózni, csak azt nem bírja, amikor az ő zsebére spórolnak.Az új Macekkel végleg megfigyeli minden lépésünket az Apple?

Louis Rossmann tett ki nemrég egy videót arról, ahogy felolvas egy cikket. Hatásosan, teszem hozzá, mert Louis Rossmann nagyon-nagyon tehetséges szónok, és ahogy ő felolvasta azt a cikket, a szőr is felállt a hátamon. Aztán elolvastam ugyanazt az anyagot, a Your Computer Isn't Yours cikket, amit Jeffrey Paul írt. Egy biztonsági tanácsadó és hacker.

Jeffrey Paul azt írta, megtörtént, amit megjósoltak. Most történt meg, a macOS új verziójával, amiben “nem kapcsolhatod be a gépet, nem indíthatsz el egy szövegszerkesztőt vagy eBook readert anélkül, hogy hogy ezt logolják és eltárolják". Kiderült, írja, hogy a macOS új verziója minden app nyitásánál elküld egy programazonosítót, hogy mikor indították azt el, valamint egy IP címet. Mindezt titkosítatlanul, egy külső szolgáltató, az Akamai szervereire, és 2012 óta bírósági végzés nélkül is hozzáférést biztosítanak ehhez az adathoz a szövetségi nyomozóknak és katonaságnak. Sőt az új rendszer megakadályozza az olyan appoknak, tűzfalaknak, mint a Little Snitch, hogy megakadályozzák ezt az adatforgalmat minden egyes alkalommal, amikor megtörténik, sőt a VPN-eknek is keresztbe tesznek.

Ho-ho-hó. Álljunk csak meg, mert ez egy picit sok infó volt egyszerre, vegyük ki gyorsan itt ezt a katonás vonalat egy percre. Hogy mit tárol, és ez milyen kort hoz el? És miért?

Szóval az egész kényes adat az, hogy egy adott számítógép mikor nyitott meg appokat. Ezek az adatok:

Date, Time, Computer, ISP, City, State, Application Hash

Oké, ebből, valóban, ki lehet kalkulálni, hogy a saját számítógépem mikor milyen appokat futtat. De azt is lehet tudni, mikor hol tartózkodom, na nem úgy ÁLTALÁBAN, hanem csak akkor, amikor épp megnyitok valamilyen programot. Értem, ez viszonylag nagy biztonsági kockázat, de CSAK AZÉRT, MERT AZ EGÉSZ TITKOSÍTATLANUL MEGY. Hogy mindez egy külső szerverre, az annyira nem lep meg, bár tényleg fura, hogy az Apple a mai napi az Amazontól meg másoktól kunyizza a gépparkot. Mintha nem lenne rá zsuga, hogy a kapun belül tartsák a kényes infót.

Először megijedtem, és Louis Rossmann is ezt erősítette azzal az állításával, hogy “tudni fogják, hogy megnézted ezt a videót”, hogy logolnak mindent, amit az appokban végeztem.

De nem. NEM! Csak az appok indítását logolják.

Tudjátok, kik tudják, mit csinálsz az appokkal? A Google meg a Facebook, hogy mást ne mondjak. Látják, milyen weboldalakon voltál, miket néztél meg, meddig tartott, hány másodpercig bámultál egy fotót. Látják, miket töltöttél le, mikre kattintottál, és na, ők aztán tényleg tudják, hogy megnéztem Louis Rossmann videóját.

Az Apple? Látta, hogy elindítottam a böngészőt. Mikor? Három hete indítottam újra a gépet, azt hiszem, azóta fut minden, amit használok.

Ekkor mulatságosnak találtam, hogy ez utóbbi lett A Pillanat, Amikor Vége Az Eddigi Mindennek. De vajon miért állítják, hogy pont ez az a pillanat? Hát azért, mert Louis Rossmann és Jeffrey Paul, többnyire nagyon helyesen, mindenféle blokkolóval, tűzfallal, VPN-nel, lecsupaszított böngészővel tolja a neten, mint a hőskorban, és nem hagyja magát. Nem hagyja, hogy termék legyen. És az Apple lépéséből azt látták, hogy egyre nehezebbé teszi az elrejtőzést, és nem is igazán vették észre, hogy miféle adatokat kényszerítenek ki belőlünk. Az ezredrészét annak, amiket a többiek, de azt kicsavarja a kezünkből, és az M1-es gépek már csak a BigSurrel mennek, ami ezt megvalósítja.

ke_pernyo_foto_2020-11-11_8_11_02.png

Mi oka van az Apple-nek gyűjteni ezeket az adatokat? Nem tudom, valószínűleg az appokról készítenek statisztikákat, az App Store számára. Nagy gáz, hogy földrajzi lokációkat titkosítatlanul továbbítanak, de jól mutatja, hogy ez csupán csak egy hiba volt részükről, hogy az említett cikk után bejelentették: az adatokat ezentúl titkosítják, és nem veszik bele az IP címet. Sőt, az oprendszerben ki lehet kapcsolni ezentúl ezt az adattovábbítást.

Annyira talán mégsem volt fontos. Hogy három hete elindítottam a Safarit.

Az, amiről a két úr beszél, már rég itt van, szerintem mindenki tisztában van azzal, hogy mi az a Big Data. És igen, az Apple, amire sokkal inkább bízom az adataimat, mint bárki, BÁRKI másra, elbaszta. El szokta időnként, ahogy mások is. Javította.

Louis Rossmann pedig egy nagyon ügyes szervizes, akire sokkal inkább rábíznám az elromlott számítógépeimet, mint BÁRKI másra. Ettől még tény, hogy nem fogja vissza magát, amikor az Apple-t kell beállítani minden rossz okozójának, mert tény, hogy ha a többi gyártó is az Apple szisztémáját követi, és sokkal inkább tartja majd járható útnak az enyhén meghibásodott termékek recyclingját a javítással szemben, akkor ő elveszíti a munkáját. És igaza van, abban, hogy ez így őrültség, és a lelketlen kapitalizmus magasiskolája, valamint etikát nélkülöző gépesítés.

De azért nem kéne minden alkalommal ekkorát kiáltani, mert aztán akkor, amikor tényleg kéne, már senki nem figyel majd rá.

Szerintetek is forradalmi az M1? Kíváncsiak vagytok, kinem milyen tapasztalatai vannak az új Macekkel? Csatlakozzatok az I Love Apple Silikon Facebook csoporthoz, ahol mindenki megoszthatja a híreket és a tapasztalatait a chipekről. A csoportot én hoztam létre és én is fogom gondozni.M1 MacBook Air: az iPhone óta a legnagyobb dobás az Apple-nél

Mondták, hogy a saját csippel szerelt gép sokkal jobb lesz mindennél, amit eddig láttunk, de ilyen eredményekre mi sem számítottunk:A magyar cég, amit egy év alatt háromszor emelt piedesztálra az Apple

Aki követte a legutóbbi Apple bemutatót, annak feltűnhetett egy magyar cégvezető a megszólalók között, ahogy egy magyar fejelsztésről is elég sok szó esett. A megszólaló Csanády István volt, a Sharpr3D vezetője, és az Apple közleményeit rendszeresen forgatók mintha már találkoztak volna vele más összefüggésben is idén. Legutóbb 2016-ban írtunk róluk, most újra megkerestük őket, hogy megtudjuk, mi történt az elmúlt években velük.

2016-ban beszéltünk utoljára, akkor a Sharpr3D még három fős cég volt, és az számított óriásinak, hogy az Apple kiemelte a budapesti cég alkalmazását, mint az iPad experience-t növelő terméket. Most meg angolul kellett egyeztetnem két emberrel, hogy egyáltalán létrejöhessen egy interjú a cégvezetővel. Sűrű évek lehettek ezek, ha csak ezt a változást nézzük. 

István: 2016? Igen, elég sok minden történt. Már nem hárman, hanem nyolcvanan vagyunk, az árbevételünk körülbelül a százszorosára nőtt. Bevontunk nyolcmillió dollárnyi kockázati tőkét. Ez már egy cég, és nem csak egy rakás fejlesztő egy rakáson (nevet). Persze, akkor is cég volt, de mostanra kezdünk egy tényleg sikeres céggé válni, jenenleg már több mint húszezer fizetős felhasználóval rendelkezünk, és nagyon gyorsan növekszünk...

_mg_1241.jpg

Elég sokszor találkozhattunk veletek idén az Apple híradásaiban.

István: Háromszor! Szerintem ez nekem is egy Guiness-rekord, nem tudok róla, hogy az Apple bemutatóiban, anyagaiban bárki személyesen háromszor bukkant volna fel. Idén először a LiDAR kiadásában szerepeltünk, aztán megkaptuk az Apple Design Awardot is, majd most az M1-es Macek bemutatójában is beszéltem, szóval elég nagy nyilvánosságot kapott a Shapr3D az elmúlt pár hónapban. 

ke_pernyo_foto_2020-11-17_8_40_28_1.png

Gratulálunk a díjhoz, kis késéssel. Szoros a kapcsolat a céggel azóta, hogy 2016-ban felfigyeltek rátok, vagy titeket is váratlanul ért a díj, meg a felkérés, és csak úgy kaptatok egy levelet a semmiből?

István: Nem, ez azért  nem így működik (nevet). Rengeteg kapcsolatépítés van a háttérben, de nyilván nem működne semmi, és egy lépést sem tehetnék előre, ha nem lenne meg a nagyon jó, és az Apple narratíváját erősítő termék. Az Apple-nél ez az alapja mindennek. Utána jön minden egyéb. 

Akkor nem csak a csíptetős mikrofont feltevő srácokkal találkoztál odakint, ha jól sejtem. 

István: Erről sajnos nem beszélhetek, de a keynote-ok végső tartalma természetesen a legmagasabb szinten dől el. Vegyük ezt a legutóbbi prezentációt. Azért aki a végén rárakja a pecsétet, az nem valami product marketinges ember…

És mi a különbség a Shapr3D programban ma, az Apple Design Awarddal a zsebetekben, ahhoz képest, mint amikor még “csak” emeltétek az iPadezési élményt?

István: Egészen olyan lett már a termék, amit nem szégyellünk nagyon (nevet). Nem azt mondom, hogy minden csücskére büszkék vagyunk, de már majdnem. Még mindig viszonylag kicsi a program, de ami van, az már jó. Másfél év múlva azonban már nem is lesz ennyire kicsi sem.

2016-ban a cég 99%-ban a termék fejlesztéséről szólt. Gondolom, most változott az arány, bejött egy csomó egyéb tennivaló.

István: Persze sokminden változott, de azért még mindig a termék a legfontosabb. Kicsit olyan, mintha mi a CAD Apple-je lennénk. Kiemelkedően termék központúak, felhasználó-központúak vagyunk, és nagyon figyelünk a részletekre. A cég 60 százaléka most is termékfejlesztésben dolgozik, most is a termék a legfontosabb, hatalmas energiákat mozgósítunk arra.

1265.png

Segítsünk azoknak, akik egyáltalán nem használnak CAD-et. A Shapr3D-t hogyan kell elképzelni ebben a 3D-s CAD univerzumban? Egy hasznos tool, kiegészítés, vagy egy teljes értékű program, amivel a feladatok legszélesebb köre elvégezhető? Holnaptól mondhatná egy autógyártó, hogy na, akkor mi innentől ezt használjuk a fejlesztésen?

István: Amire mi megyünk, az a design focused MCAD market. Olyan cégek, ahol van mondjuk két-három CAD dizájner, nem űrhajókat vagy autókat terveznek, nem olyan termékeket amik több millió alkatrészből állnak, és a gyártási folyamataik sem extrém komplexek mint mondjuk egy autó gyártó cégnek. A mi termékünk jelenleg egy prototipizáló tool, egy dizájn tool. Egy olyan eszköz, ami a dizájn processz első hetven százalékára jó. Gyakorlatilag a papírral versenyzünk, jelenleg. A következő 18 hónap pedig arról fog szólni, hogy tényleg “CAD-dé válunk”, egy olyan multiplatform eszközzé ami egy nagyon jelentős felhasználói rétegnek lehet majd az elsődleges eszköze.

Magyar CAD és az Apple összefüggésben nekem egyből beugrik Bojár Gábor és a Graphisoft. Érezhető volt ez a vonal a kapcsolatban?

István: Dehogy, ennek már nincs nyoma. Persze, amit Bojár Gáborék végigvittek, egy szocializmus utáni nemzetközi szintű kilépés, az hatalmas dolog volt. De azért a Graphisoft jóval kisebb mint a legnagyobb CAD cégek, bár a saját szegmensében jelentős szereplő.  Az Apple-nél pedig nincs kollektív memória, hogy tudjanak mindent a régmúltból. Ha valakiről tudják, hogy ki, az jelenleg a mi vagyunk, a Shapr3D elég jelentős elemévé vált az Apple ökoszisztémának. .

Persze, de akkoriban nem voltak nagyon programok Mac-re, különösen nem CAD programok. Kábé, mint ahogy most iPadre, nem?

István: Igen, nagyon érdekesek a párhuzamok. Bojáréknak is az volt az elképzelésük, hogy nem az akkoriban a CAD-et uraló mainframe számítógépekre terveznek egy új rendszert, hanem hogy kis desktop gépekre csinálják meg az ArchiCAD-et, nekünk meg az, hogy nem desktop workstationökre, hanem elsődlegesen mobileszközre. Ők is Apple platformokon kezdtek, és őket is nagyon felkapta az Apple, mint ahogy minket is.

Mit szóltok az M1-hez? Kaptatok korábban belőle tesztelésre?

István: M1-et nem kaptunk. DTK-t kaptunk, de azt mindenki kapott, iPad hardver volt benne.  

Mit szóltok az M1-hez? Bár az Apple bemutatón már elmondtad, de szeretném megint hallani.

István: Le vagyunk nyűgözve. Nézd meg a teszteredményeket! A MacBook Air-es, passzív hűtéses chip gyorsabb, mint a legutolsó, legnagyobb iMac. És vedd hozzá, hogy az Apple-nél az első generáció jó, a második meg brutális. Az a felfoghatatlan ebben a sztoriban, hogy ha extrapolálsz abból, ami az iPaddel zajlott az elmúlt 5 évben, akkor két-három év múlva az Apple gépeinek a közelében nem lesznek a többiek. Ezt úgy értsd, hogy a leggyorsabb desktop rendszerek sem fogják alulról karcolni az Apple felhozatalát. Ilyen teljesítménynövekedést utoljára a kilencvenes években láttunk, öt -tíz évre az Apple bebetonozta magát, mint a leggyorsabb számítógépek készítői. És vegyük hozzá, hogy a hardver-szoftver összefonódással pedig az Apple felhasználói élményben nemhogy öt-tíz évre, de kábé behozhatatlanul elhúzott, már most.

ke_pernyo_foto_2020-11-11_8_11_02.png

Eddig az iPad volt a Shapr3D játszótere, most pedig már hirtelen a Mac is. Az a platform, ahol egyébként is zajlott korábban a CAD-tervezés: az asztali rendszerek. Ráugrotok?

István: Persze, már rá is ugrottunk, ha megnézed az előző keynote-ot. Nagyon sokat foglalkozott velünk a bemutató. A következő 18 hónap az átmenet, amikor sokkal inkább elkezdünk hagyományos CAD rendszerekkel direktben versenyezni. Szeretnénk, hogy a desktop ficsörök hetven százalékát lefedni, mindezt azonban egy friss szemlélettel egy 2020-as perspektívával arról, hogy milyen is egy CAD rendszer. Szerethető lesz, jó lesz használni.

Szerintetek is forradalmi az M1? Kíváncsiak vagytok, kinem milyen tapasztalatai vannak az új Macekkel? Csatlakozzatok az I Love Apple Silikon Facebook csoporthoz, ahol mindenki megoszthatja a híreket és a tapasztalatait a chipekről. A csoportot én hoztam létre és én is fogom gondozni.süti beállítások módosítása