A tényleg Pro eszközök tesztje komoly kihívás, nem csoda, hogy eddig kellett várni, hogy egy átfogó ellenőrzés alá vonja egy magazin az Apple refereciamonitorját. A teszt során természetesen arra keresték a választ, hogy a készülék hozza-e azokat az értékeket, amiket az Apple állít, legyen szó akár színhelyességről vagy kontrasztról. És végső soron az is kérdés volt, hogy megéri-e 4000 - 5000 dollárt fizetni egy ilyen vasért.

ke_pernyo_foto_2020-02-05_14_26_30.png

A PCMag tesztjében megnézték az sRGB és Adobe RGB lefedettséget, vagyis azt vizsgálták, az adott színtér hány százalékát képes lefedni a monitor. Fontos, hogy Mac-ek monitorjáról van szó, hiszen Mac-en az Adobe RGB natívan támogatott, tehát az alkalmazások számára a nagy sávú monitorok képességei alapból elérhetőek. Mac-es grafikusok számára fontosabb, hogy az Adobe RGB lefedettség milyen, ennyi pénzért senki sem az sRGB-re hajt.

A monitor sRGB lefedettsége 94,3%-os volt, miközben a nála sokkal olcsóbb gamer monitorok hozták a 100 százalék körüli értéket. Viszont, most ugrik a majom a vízbe, mi van az Adobe RGB-vel?

Pro Display XDR: 96.7%

Acer Predator X35: 80%

ASUS ROG Strix XG438Q: 83%

Dell U3219Q 4K: 98.1%

Razer Raptor 27: 89.2%

Egy monitor volt csak jobb nála.

A színskála szélességét DCI-P3-mal is megnézték, ez fejezi ki, hogy mennyire helyesen mutatja egy monitor a filmet vagy a tévés tartalmat a szerkesztőkben. Itt az Apple monitorja 98.7%-ot ért el, ami a meghirdetett 99%-hoz nagyon közel van. Hibaszázalékon belül. A többiek 76,1 - 94%-ot hoztak.

A fényerő tekintetében a monitor 1560.9 nitet nyújtott, ami a meghirdetett 1600 nittől nagyon kicsit tér csak el.

A kontraszt elképesztően jó. Az OLED kijelzőknél ugye a kontrasztarány végtelen, mert a feketék egyáltalán nem is világítanak. Az Apple kijelzője nem OLED, de a FALD rendszernek hála nagyon alacsony a fekete 0.04 niten állt meg, ami az OLED-eken kívüli világban a legjobb, amit valaha mértek a tesztelők. Vagyis a kontraszt 12,460:1, maximális fényerővel számolva 39,037:1 a teszt szerint.

A színhelyességnél a delta E-t mérték, ez fejezi ki, hogy a monitor által kijelzett szín mennyire pontos. Minden monitor 1.0 dE alatt élvonalbelinek számít, a legalacsonyabb értéket osztották meg a tesztelők, ez 0.68 dE volt. Kalibrálás nélkül: a monitornál nincs beavatkozási lehetőség, gyári kalibrálással érkezik.

A teszt során kiemelték, hogy a 60Hz-es képfrissítés miatt gaming kijelzőnek nem alkalmas annyira a cucc, ez csak azért lehet érdemes, mert egyébként nála olcsóbb gamer kijelzőkkel vetették össze, nem a 40 ezer dolláros referenciamonitorokkal, amikhez az Apple hasonlítja magát.

Valójában az Apple egy más kategóriában versenyez, az olcsó referenciamonitorok világában, de ez a kategória nem túl népes, egyelőre. A tesztelők hozzá közelinek írták le az ASUS ProArt PA32UCX 32" monitort, ami szintén 4000 dollár. Igaz, és ez nagyon fontos: ez utóbbi csak 4K-s. A 6K-val a videós szerkesztők simán láthatják a 4KS tartalmat fullban, miközben a paletták és egyéb kiegészítők is elférnek mellette. Meg komplett ablakok.

ke_pernyo_foto_2020-02-05_14_26_50.png

Az 1000 dolláros állványon ők is kiakadtak. Itt van egy kifinomult, csúcskütyü, ami tényleg tudja azt, amit beígértek, és tényleg meg is éri a magas árát, erre odatesznek mellé egy fémdarabot, a monitor árának ÖTÖDÉÉRT. Ez továbbra is érthetetlen.

Akit érdekes a teljes teszt, és a grafikonok, itt elérheti őket.