almalé és kungfu Rólunk

Jöhetnek a zajszűrős AirPodok?

Az iOS 13.2 bétában bukkantak erre az ikonra, ami úgy néz ki, mint egy EarPods vezeték nélkül:

b298.png

A Kisegítő lehetőségek között volt az új ábra, ami valószínűsíti, hogy hamarosan tényleg piacra dobja az Apple a zajszűrős AirPodokat, vagyis olyan füleseket, amik egy plusz gumiréteggel tartják távol a külvilág zaját a fülünk belsejétől.

A szofver kódjában is találtak erre utalást, hiszen ezentúl az AirPodoknak kétféle hallgatási módját lehet beállítani. “Focus mode”-nak nevezik majd valószínűleg a zajcsökkentős hallgatást.

Nem kizárt, hogy már októberben láthatjuk az új terméket, hiszen az Apple talán tart majd még egy eseményt ebben a hónapban. Mindenképp adósak még a 16 colos MacBook Próval, a Mac Pro tényleges megjelenésével, új iPad Prókkal és az Apple Tag nevű kütyükkel, amiket védeni vagy megtalálni kívánt tárgyainkra tehetünk.



Mi történt az iPaden a dupla kattintós nagyítással?

Nem biztos, hogy mindenki használta, de azért eléggé jó dolog volt: ha egy tartalomra duplán kattintottál iOS-es, Safariban, az adott tartalmat kinagyította a kijelző szélességére a tablet, telefon. Ha egy képre kattintottál duplán, akkor az adott képet nagyította, széltől szélig, ha egy weboldal hasábjára, az adott hasábot. Okosan, a logikai egységet. Régóta. Ősi képesség ez.

Azt hittem, én vagyok hülye, amikor iOS 13-ban nem ment. De aztán észrevettem, hogy a lányom, akinek élete első iOS-e, amit látott, a 12-es volt, hogy nyomogatja duplán a kijelzőt a mesekocka képén. És semmi. Ekkor jöttem rá, hogy valami tényleg megváltozott.

enable-screen-zoom-gestures-in-ios-for-iphone-ipad-and-ipod-touch_3.jpg

Ha most iOS 13-ban vagytok, és mégis kipróbálnátok, miről van szó, menjetek fel a Daring Fireball oldalra, merthogy

ott működik még mindig a dolog!

Rejtély. Vagyis nem egészen arról van szó, hogy az Apple kikapcsolta ezt, mondjuk azért, mert a remegő kezű felhasználóknak kényelmetlen. Egyébként tényleg volt ilyen igény korábban, valaki épp kikapcsolni akarta ezt, de azért jellemzően, a többség használta. És láthatóan bizonyos weboldalaknál, bizonyos kód esetén még mindig működik a dolog.

További vizsgálati eredmények itt várhatóak, a nyomozás jelenleg is tart.



Döcögősen, de megjelent a Call of Duty: Mobile, ami végre nem viccel az erőforrásokkal

Korábban már beígérték, most meg is jelent az Activision Call of Duty fejlesztése iOS-re. Ami elég ütősre sikerült:

 Nem tudom, miért kell ugráló békákat nézegetni, mikor lehet ilyet is. Ja, tudom, Arcade...

Érdekesség, hogy noha azt gondoljuk, a fenti játék igazából a PC-szintű számítási teljesítménnyel ellátott telefonoknak köszönhető, amiket a Metal tesz még hatékonyabbá, valójában iPhone 5S-re is tölthető. Kérdés, hogy néz ki azon, meg hogy néz ki az újabb telefonokon.

img_2982.PNG

Az iPhone SE-n meglepően jól néz ki a cucc (fenti képen látható), nem szaggat vagy ilyesmi, és az érintőképernyős irányítás is elmegy. A játék egyébként kisebb problémákkal indult, gond volt a bejelentkezésekkel, később pedig a kontrollerek támogatását vették el, hogy aztán később majd visszaadják.



Most, hogy megjelent az új iPad, mit mondjunk az iPad miniről?

Az Apple betartotta az ígéretét, és elérhető már az új, 10,2 colos iPad a kínálatban. Ez nem nagy előrelépés, hiszen a processzor ugyanaz (A10 Fusion, ami két nagyteljesítményű magból, és két magas hatékonyságúból áll), a kijelző picit nagyobb, és kompatibilis a tablet a Smart Keyboarddal. Mindez 134.990 forinttól indul 32 gigabájt háttértárral, ami elég jól hangzik még mindig.

Én is megvettem az elődjét még tavaly, teljesen jól megy, egy panaszszavam nem lehet.

Viszont nehéz. Egy tabletnél az embernek azt kell végiggondolnia, hogy mire fogja használni. És mondjuk én nem igazán mértem fel a lehetőségét annak, hogy egyszercsak szétmegy az oldschool diavetítőnk, és onnantól kezdve hónapokig az ágyban diafilmeket kell mesélnem a lányomnak, fejünk a párnán, én meg tartom a készüléket fölénk. Tartanám, de nem kényelmes, inkább leállítom mellénk, de így sem az.

Úgyhogy ha most kellene választanom, akkor sokkal inkább kötnék ki az iPad mini mellett.

ke_pernyo_foto_2019-09-30_14_33_28.png

A méret teljesen elég arra, amire én használom, sokkal könnyebb fogni, és a súlya is: 300 gramm a 483 helyett. Nem mindegy.

És hiába az iPad-frissítés, a mini még mindig sokkal többet tud. Egyrészt A12 Bionic chipet kapott, hat maggal, és a magok egyenként is két generációval gyorsabbak vagy jobb hatásfokúak. Neural Engine is dolgozik a házban.

A kijelzője is jobb: sokkal több képpontot sűrít egy négyzetcentire, így majdnem ugyanakkora a felbontása, mint az iPadnek. Viszont laminált a kijelzője, a tartalom közelebb látszik az ujjunkhoz, tükröződésgátló bevonatot kapott a széles szín­tartományú, True Tone kijelző.

Ja, és második generációs ujjlenyomat-azonosítója van a mininek. RAM-ban ugyanannyi mind a kettő, 3GB.

Az ár? Az új iPad az Apple-nél 134 990 - 174 990 forint, míg a minit már meg lehet kapni itt 140.900 - 194.900 forintért, az AQUA-nál per pillanat, kétszer akkora tárakkal, mint az iPadet (64 és 256 gigával). Ötezer forintért kisebb lesz ugyan az iPaded, és nem lehet hozzá illeszteni Smart Keyboardot, de ezen kívül sok előnye lenne, kétszeres tárhellyel.

De lényeg még mindig a méret. Ha utálnád a 7,9 colt nézegetni, akkor hagyd. Ha nem vagy érzékeny a hurcolásra, kézben tartásra egy kézzel, hagyd. Ha igen, akkor meg irány a mini, mert még mindig a legjobb ajánlat a kínálatban, hiába a mostani frissítés.

A posztban az áraknál a hivatalos Apple boltos árat hasonlítottam össze az AQUA kínálatával, így az árkülönbség nem tükrözi az Apple hivatalos difijét. Az AQUA Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere. Az összes almás terméküket itt találjátok.




süti beállítások módosítása