almalé és kungfu Rólunk

Az Apple egy hardvercég? Nem biztos, Tim Cook készíti a menekülőutat

Nem hiszünk a szemünknek: először az Amazon Echo hangszóróról derült ki, hogy tudja az Apple Musicot, aztán egy Samsung tévéről jelentették be, hogy AirPlay 2 kompatibilis. Aztán egyre többen jöttek utánuk: a CES után elmondhatjuk, hogy a HomeKit integráció mellett az AirPlay 2 és az Apple Music támogatás is egy külön matrica lehetne a termékek csomagolásán. És noha az Apple nem szokott részt venni a CES-en, a jelenléte most mégis sokkal érezhetőbb volt, mint eddig. Licencekkel, saját, mások készülékeibe épített MFi azonosító chipekkel van ott, meg egy hatalmas hirdetéssel, miszerint a privacy mindennél fontosabb. Ők ezt nyújtják, a hardvereikkel, de főleg a szolgáltatásaikkal.

echo-apple-music.jpg

Közben a másik oldalon, a hardverek terén az Apple nem villantott valami nagyot tavaly. Egy csomó kötelező bemutató erre az évre csúszott át, miközben 2019-ben is be kéne mutatni egy rakás dolgot. A húzótermék, az iPhone nincs valami jó bőrben: épp most döntött úgy a cég, hogy megteszik, amit eddig kábé soha: árat csökkentettek a kínai piaci viszonteladók felé. Olcsóbban kapják az idei készülékeket.

Az Apple szereti határozottan állítani magáról, hogy hardvergyártó cég, minden más csak másodlagos. Összekötni a szolgáltatásokat és szoftvereket a legfontosabb pénztermelővel: a vassal. Most viszont, a fenti lépésekkel úgy látom, hogy eltávolodnak ettől az ideától.

Az Apple egyre inkább nyitja ki a platformokat, beáldozva bizonyos hardvereken elérhető nyereséget.

Milyen hardverekről beszélünk jelenleg? A HomeKittel nem mondtak le semmiről, soha nem gyártottak okosotthonos érzékelőket, ebből nem volt soha nyereségük. Az Apple Music más okoshangfalakkal való integrációjával viszont a HomePod alatt vágták ki a fát, legalábbis részben. Egy Apple ökoszisztémában a Siri miatt még mindig ez a legjobb megoldás, és a hangminősége is iszonyú jó, de az Apple Music többé nem visszatartó erő a konkurenciával szemben. Ennek egyébként így örülünk, jó lépés, meg a HomePod egyébként sem egy fejőstehén.

Mi sínyli meg azt, hogy AirPlay 2 kompatibilis okostévék jönnek? Hát az Apple TV. Sokak állítják, hogy az iOS eszköz tükrözése a legfontosabb ficsöre az Apple TV-nek számukra, főleg hogy mondjuk egy okostévében alapból is van Youtube meg hasonlók. A játékok továbbra sem honosodtak meg igazán a tévén. Látható ezen a lépésen, hogy a cég végképp feladta, hogy valaha is tévét gyártson, mint ahogy volt ez pletyka néhány éve. Így, hogy az Apple TV kevésbé fontos eszköz lett, fölé rakni egy jó és drága panelt, mindezt pedig sok pénzért adni - ők is érzik, hogy így már nem fog menni.

Az Apple tudatosan beáldozott tehát két kevéssé fogyó terméket azért, hogy nyisson. Mi ennek az értelme? A szolgáltatásokból származó bevételek növekedése.

Ahogy a vártnál kevesebb iOS eszköz fogy, úgy a vártnál kevesebb új előfizetőre is számítanak, vagyis a szolgáltatások bevételei is kisebbek lesznek. Ami nem egy mellékes dolog, hiszen a cég ezen üzletága többet hoz nekik, mint az iPadek összesen. 10 milliárdot cash-t termelt most egy negyedév alatt, és a cég 2020-ra évente 50 milliárd dollárt szeretne begyűjteni ezen. És így sikerülhet is nekik.

Foglaljuk össze: az Apple láthatóan ritkán tud átütő erejű fejlesztéseket bemutatni, miközben a termékpaletta egyre szélesebb, de a kötelező hardverfrissítésekkel meg késnek. Az árképzés - drágítás - miatt a meglévő termékek piaci részesedése csökkenhet, de ezen a téren az iPhone-t leszámítva egyébként sem voltak az élvonalban. Túl sok termék túl lassan frissül, miközben a szolgáltatások üzletág egyedül akkorára nőtt, mint egy nagyvállalat. Tim Cook pedig szép lassan áthelyezi a súlyt arra a lábra, ami megy, ahelyett, ami kevésbé.

Egyébként ez nem rossz stratégia. Mondjuk több elemben is hasonlít az 1997 előtti Apple-re, ami túl sokféle terméket próbált fejleszteni, és az OS 8-at pedig nem védte a klóngyártást megelőző licencekkel, így a Macek mellett megjelentek az olcsóbb, Mac OS-sel szerelt számítógépek. Ez utóbbi végül pénzbe került a cégnek: 50 dollárt kaptak minden klón után, de a Mac árbevétele nagyobb mértékben csökkent.

Rövidlátó lépés volt tehát, míg Cook stratégiája sokkal átgondoltabb. És igen, pénzbe kerül majd az Apple-nek ez is rövid távon, de a szolgáltatásokon gyorsan behajthatják ezt, ha egyedi tartalmakkal, és a 2019-re beígért új szolgáltatásokkal be tudnak szippantani új előfizetőket.

Az Apple tehát új előfizetőkre utazik már, új vásárlók helyett. Ez a menekülőút.


Idén új Apple szolgáltatások jönnek

Több éves előkészület után idén új szolgáltatásokat mutatunk be idén - mondta Tim Cook egy interjúban. Hogy mik ezek, természetesen nem árulta el, de a pletykák épp azt jósolták, hogy 2019-re saját hírelőfizetési szolgáltatást terveznek, valamint idén érik be a saját videós tartalomgyártás is, az a rengeteg produkciós szerződés, amiket tavaly kötöttek.

ke_pernyo_foto_2018-10-30_15_03_21.png



Mikor figyel meg már végre az Apple alvás közben is?

Az Apple Watch továbbra sem kínál beépített alváselemző funkciókat. A Health appban ugyan van Sleep Analysis nevű szekció, de itt csak az alvással töltött időnket láthatjuk, azt is csak a Bedtime nevű okosébresztő beállításai alapján, vagy ha manuálisan beírjuk. Az alvásunk minőségét meg végképp nem elemzi a watchOS.

sleep.jpeg

Pedig a készülék mindent tud, ami a konkurencia készülékeiben benne van. Van giroszkóp és más mozgáselemzők, tudja figyelni a pulzust, sőt a hangunkat is hallja, így a horkolásunkat is kirajzolhatná egy görbére, az apnoé-veszély kiszűrésére. De semmi.

Persze a gyártók ráugrottak a piaci résre, sok külső megoldás kínálja az alváselemzést watchOS-re. AutoSleep, Sleep++, Pillow és még sorolhatnám. Ma már követelmény, hogy az app automatikusan érzékelje az alvást, ne kelljen semmilyen indítás, értesítés neki erről az eseményről, valamint az sem árt, ha a mikrofont is használja. Ez pedig már majdnem olyan, mintha integrált lenne, leszámítva, hogy a tesztek szerint a pontosság tekintetében a konkurencia egyes termékei jobbak.

Hogy az Apple miért nem lépett semmit ez ügyben? Én azt tippelem, hogy egyrészt épp a mérések pontatlansága miatt: egyelőre nem sikerült elérniük azt a szintet, amit belőttek maguknak. Másrészt amíg az óra nem bír ki egy napot és egy éjszakát egy feltöltéssel, hogy aztán reggel a készülődés közben újratöltsön, addig nem kerek a történet. Nem mondhatják, hogy itt a use case, így használd az órádat éjjel-nappal; választani kell, hogy vagy nappal monitoroz, vagy éjszaka (persze lehetne mondani, hogy lefekvés előtt vagy napközben töltsd, de ez az Apple szájából bénán hangzik).

Pedig rámozdultak a témára, még 2017-en felvásárolta a cég az egyik tracker céget, a Beddit-et. A Beddit azért volt különc, mert nem az óra érzékelőire hagyatkozott, hanem külső mérőeszközöket kellett használni az alvásunk elemzéséhez. A különlegessége még abban állt, hogy az eddigi alvásaink elemzése alapján pontszámot kalkulált. A Sleep Score-t ellenőrizve mindig láttuk, milyen a jelenlegi alvási értékünk, és akár napközben felturbózhattuk a pontszámot egy fél órás alvással, ha nagyon alacsonyra esett vissza.

Az Apple és a Beddit - immár közösen - kiadták nemrég a 3.5-ös frissítést a programhoz. A program ezzel a frissítéssel teljesen leépült.

Egyrészt megszüntették az androidos támogatást, de ennél meglepőbb, hogy a Sleep Score-t is eliminálták. Mint ahogy kikapcsolták a mérések részletezését, ezek magyarázatát, a mélyalvás, a könnyű és a nyugtalan alvás megkülönböztetését, az okosébresztést - ezt az Apple Watch ugye alapból tudja -, a jegyzetelési lehetőséget és a felhő alapú szinkronizálást. Noha a program továbbra is méri, amit eddig, a végén, eltárolva nagyjából azt láthatjuk, hány órát aludtunk aznap, slussz.

Nem tudni, miért csináltak ilyet. Másfél év után annyit értek el, hogy a maguk szintjére süllyesztették az appot, ahelyett, hogy a watchOS-be integrálták volna.

applewatch_beddit_app.jpg

Két lehetőséget látok: az egyik, hogy ez a vihar előtti csend. Az Apple hamarosan integrálja az átdolgozott képességeket, és előtte kitakarítják a Beddit appot az átvett funkcióktól.

A másik lehetőség, hogy eddigre derült ki az Apple saját laborjaiban, hogy a mérések, és az ezekből levont konklúziók baromságok. Hogy az alváselemzés pontatlan, a pontozás légből kapott. Ezen a verzión sem lepődnék meg, hiszen ma már boldog-boldogtalan azt állítja, meg tudja mondani, milyen éjszakánk volt. Ki állítja, hogy nem mondanak igazat? Mi csak azt érezzük, hogy reggelre álmosak maradtunk vagy nem, ha az elemzés megerősíti, pontosnak gondoljuk, ha nem, nem. Pedig az alvás ennél azért összetettebb folyamat.

Ráadásul az eszközök sokszor még pontatlanok is. Egy olcsó Mi Band 3-mal például alig éreztem összefüggést a kipihentségem foka és a mélyalvási elemzés között - ez a szubjektív része -, valamint egyértelműen ébren töltött órákat is behúzott alvási időbe. Az Apple-nél pedig erre nagyon figyelnek: ha a mérés nem elég pontos, az elemzés értelmetlen, a termék pedig gyakorlatilag használhatatlan.

Egy komoly, betegségmegelőző alváselemzés pedig már folyamatos EKG-zésből, légáram-vizsgálatból is áll, azon túl, hogy a mozgás és a hangelemzés is fontos. És nem vagyunk messze, hogy ezt otthon, magunknak megvalósítsuk a több tízezer forintos szakvizsgálat helyett, az eredményt meg tudjuk osztani az orvossal, miután egy algoritmus is kiértékelte. Egyszerű csuklós kiegészítővel lehetne folyamatos EKG-t elérni az Apple Watch-csal, egy orr elé illeszthető szenzor sem drága dolog. Azzal, hogy az Apple a Bedditet választotta, egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy saját, külső szenzorokat is piacra dob majd, amivel mindenkinél pontosabban mérhet.

És akkor nekik is lesz Sleep Score-ja, mint ahogy mindenki másnak is lehet. De azzal, hogy az Apple pontossága mondjuk 98%, a többieké meg 79%, a használhatót kínálják a használhatatlannal szemben. Az ilyenek miatt pedig maximálisan érdemes kiadni azt a többletárat, amit az Apple termékekért kérnek, mert ebből a szempontból egyedül az ő megoldásuknak van valódi értéke.



Az IKEA HomeKit-kompatibilis olcsó sötétítőt hoz Magyarországra is!

Ma indul a CES, az okos kiegészítők újabb rohamra indulnak a pénztárcák ellen. Mégis egy ettől független hírrel szakítanám meg az egyelőre el sem kezdett sort: az IKEA okos sötétítőt fejlesztett, és terít Európában. Magyarországra információink szerint április körül érkezik.

ikea-smart-blinds.jpeg

A sötétítőt lehet távirányítóval vagy okostelefonnal vezérelni. Be lehet állítani, mikor sötétítsen vagy vonuljon vissza, valamint hatalmas hír:

HomeKit kompatibilis.

Tehát ha van otthon egy HomePodod a sötétítővel rendelkező helyiségben, csak ki kell mondanod valahol, hogy húzza fel vagy eressze le magát a cucc, és kész. Valamint könnyen rendelhetjük hozzá eseménysorozatokhoz a redőny mozgását, mondjuk egy "felébredtem" felkiáltással lefő a kávé és felhúzódnak a redőnyök. De szólhat az okosóra is a többieknek, hogy felébredtünk, és akkor dumálni sem kell.

A dolog a FYRTUR és a KADRILJ sötétítőkkel működik majd, egy TRÅDFRI gateway segítségével, a redőnyök ára 30-45 ezer forint, a gateway 10 ezer körül. A méretek 60x195 centitől 140x195 centiig tartanak, változatosan. A működést ez a videó mutatja be:

A redőnyök kommunikációs egységét USB-vel kell tölteni időnként, ami egyeseknek jó hír, mert nem kell elektromos kiállást kialakítaniuk az ablakkeretnél, másoknak nem jó hír, mert azért az igazi kényelem mégis a közvetlen bekötés lenne, és egy felújítás során azért nem egy nagy dolog az a plusz pár méter vésés.

Na az ilyenek kellene, hogy tényleg okosodjanak a lakások.



Ha még nem hánytatok ma, itt van két 2019-es termék concept

Az első kép - valamelyik - 2019-es iPhone-t mutatná be, láttatva azt a pletykát, miszerint - valamelyik - idei iPhone három lencsés kamerarendszert kaphatna:

2019-iphone.jpg

Ocsmányul fest, pedig a készítő ugyanúgy járt el, ahogy az Apple a két kamerával. Lehet, hogy Jony Ive-ot be kell hívni dolgozni, ha tényleg ezt akarják megvalósítani. Márpedig miért ne akarnák? A Huawei Mate 20 Pro három lencsével olyan éjszakai képeket készít, amit az iPhone XS megközelítőleg sem (videózásban jobb az XS), úgyhogy nincs kétségem, hogy ez lesz az irány.

A másik kép arról szól, hogy miként illeszthetnék a MacBook termékcsaládba a FaceID-t most, hogy mindenhol minimálisra csökkentették a képernyő körül a keretet. A megoldásként a negatív notch adja magát:

face-id-macbook-approach.jpg

A ZenBook S13 pont így néz ki egyébként.

Közben az Apple számára a Face ID-s eszközöket szállító cég bemutatott egy módszert, amivel a notch az OLED mögé kerülhet.

A képek független grafikusok termékei, az Apple-nek nincs köze hozzájuk.




süti beállítások módosítása