almalé és kungfu Rólunk

Összecsapás: iPhone XS Max a Huawei Mate 20 Pro ellen!

Nemrég kiderült számomra, hogy két ismerősöm, sőt kollégám birtokában megtalálható a világ két legjobb kamerás mobilja, vagy már-már mobilos kamerája, úgyhogy elhívtam őket a Másik Boltba. Misi az Apple-re, Eszter az Androidra esküszik, de a képeket vizsgálva egyáltalán nem az operációs rendszer adta a különbséget. A videóban látható, hogy kicsit sem fej-fej mellett halad a mobilos kamerafejlesztés, egyik készülék ebben, más abban jobb.

Egyik készülék sem az alacsony áráról ismert, de ilyen képességek mellé már indokolt betolni a magasabb összegeket. A Huawei Mate 20 Pro 329.990 forintért kapható az Aqua Webshopban, míg az iPhone XS Max 379.990 forinttól rendelhető, ugyanott. Az Aqua Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu hirdetője.



Végre egy kicsit megint olyan Apple-használónak lenni, mint 2008 előtt

Olvasom a hírt, hogy az Apple kiküldött emaileket az Apple Music használók egy részének, hogy kedvezménnyel vásárolhatják meg a cég HomePod termékét. Az UK ügyfelek 50 fontos kedvezményt kaptak, vagyis 18 ezer forinttal kevesebbért, 100 ezer forint alatt vehetik meg a cég okoshangfalát.

Mondjátok, hogy hülye vagyok, de én emberemlékezet óta nem tudok olyanról, hogy az Apple konkrét árcsökkentéssel adott volna saját termékeket, legfeljebb diákoknak.

Általában levásárolható Gift Cardokat adnak fekete pénteken, meg ingyen Beats fülest, hasonlókat. A dolog azért vicces, mert rég volt ilyen kevéssé sikeres terméke a cégnek, miközben rég volt olyan termékük, ami ennyire bejönne nekem, és amivel kapcsolatban ennyire érezném, hogy ez a jövő. Nemcsak azért, mert okoshangfal, hanem mert iszonyú jól meghall bármikor, és nagyon szép hangzást hoztak össze egy ekkora cucchoz képest. Bővebben itt írtam, miért szeretem, hamarosan lesz egy poszt arról is, min kellene sürgősen javítani. De ezek megugorható dolgok.

dsc04528.JPG

Az iPhone 3G előtt volt ilyen érzés Apple cuccot birtokolni: olyan terméket vettél, ami alig valakinek van. Egyúttal a kevesek közé tartozók biztosak voltak benne, hogy ami nekik van, az jobb, mint ami másoknak van. Ez a tudás vezetett aztán ellenérzésekhez, mert sokan nem bírták magukban tartani ezt, és mindenáron el akarták mesélni fűnek-fának, mint valami megtérést. Az Mac-ezés volt kora crossfitje és veganizmusa.

Az iPod meg az iPhone mindent elrontott, miután széles körben elterjedt. De azért imádtuk ezeket is.

A HomePod viszont visszarántott a régi időkbe. Senki nem tudja, miről beszélek, mert alig kapható itthon. Ebben a tekintetben már-már a COCOM-listás idők jönnek vissza, hiszen volt idő, amikor a Mac a keleti blokk országait sújtó kereskedelmi embargó tiltásába tartozott. Szóval nem érti senki, nem próbálták, de ha meglátják azt a könnyedséget, ahogy működik, beszippantja őket.

Úgyhogy arra jutottam, hogy jövé év elejére megszervezek egy közös HomePod-hallgatást. Viszem a HomePodot, meg szerzek még pár jó cuccot, hozhatjátok ti is a sajátotokat. Aztán figyelünk rá, melyik hogy szól. Meg ilyenek. Hm?



Misi szereti az Apple-t, csak szétesik a kezében minden

Misi szereti az Apple-t. Beleszeretett az első MacBookjával, és azóta iPhone-okat meg iPadeket is vesz. Van Apple TV-je is. Nem mondom, hogy a cég és Misi kapcsolata felhőtlen, valójában kicsit sem az.

Én nem tudom, hogy csinálja, de az ő kezében az összes Apple cucc elromlik, bizonytalan lesz, és olyan hibákat mutat, amikre az Apple saját szervizeiben is csak vonogatják a vállukat.

Egy évig dolgozott egy 386-os sebességével hasító MacBook Próval, aminek szintén senki nem találta meg a hibáját. A szoftvereket véget nem érő végtelen ciklusokba sodorta pusztán azzal, hogy elindította őket, vagy csak rájuk nézett.

Pár hete vett egy iPhone XS Max-et. Megkérdeztem tőle, hogyan jönnek ki a cég csúcskategóriájával. Hátha valami megváltozott. De nincs új a nap alatt. A helyenként kissé szarkasztikus válaszaiban megtudhatjátok ti is, milyen különleges viszonyt ápol is Misi - aki az Én Menő Lakásom építésszervezője egyébként - az Apple termékeivel, gondoltam megosztom veletek is.

dsc03080.JPG

Őrületesen jó rajta minden, amit írtak a weblapon. Imádom a vezeték nélküli töltést, és jó tudni, hogy vízbe is merülhet. Persze eddig nem merült, nem is merném vízbe vinni. A kiterjesztett térhangzás a videók visszajátszásakor nagyon jó!

Sőt! Végre működik a parkolás app, el sem hiszem. Az iPhone 7-en eltelt 10-20 másodperc, és úgy 30 nyomkodásba került, mire el tudtam küldeni az sms-t. Itt, mint kés a vajban. Óriási! Bár a barátok keresése funkció frissítőgombját legtöbbször most is meg kell nyomi úgy százszor, hogy történjen valami.

Ugye?

Nehéz megszokni, hogy folyton két kézzel kell hozzányúlni, azt hittem, könnyebb lesz. A MacBookom és az új telefonom összekapcsolása is simán ment, egy órát töltöttem szoftverfrissítésekkel, és már ment is, félig-meddig. Szinkronizálás után az üzeneteim egy napig látszottak csak, aztán eltűntek. Azóta viszont lett egy csomó új, amiket nyilván elveszítenék, ha újra visszatenném a korábbi backup-ot, szóval hagyom ezt is a francba. Egy ideig a hotspot funkció sem ment, az egyik frissítés ezt kijavította, úgyhogy egyre jobb minden.

Egyedül az zavar picit, hogy a nemesacél keret és az üveg közé bepréselt műanyag keret ugyan alig látszik, viszont minden telefonálás alatt kitép egy-két szálat a borostámból és a hajamból. Szóval ha nem akarsz aszimmetrikusan kopaszodni, néha cserélj fület.

Az szerintem béna, hogy ugyanakkora teljesítményű töltőt adnak az iPhone 4-hez is, mint ehhez, ami kis híján akkora, mint az LCD tévém a falon.

Most miket próbálgatok vele? Egyelőre ha megpróbálok belezoomolni egy felvett videóba, gondolkozik, majd kilép a zárolt képernyőre. Ezt valami voodoo-val szívesen eltüntetném. Amikor ugyanezeket a videókat átvinném a MacBook-ra, azt írta, hogy “előfordulhat, hogy ismeretlen formátumú fájlt próbálok konvertálni“. Ezzel így nem tudtam mit kezdeni, de három újraindítás és frissítés után ez már sikerült.

De semmi szokatlan, én így szeretem. Ez az én sorsom. Ja, és persze megkerestem a céget a problémáimmal, nem nagyon tudtak mit kezdeni velük. A szokásos.

Ha esetleg megjött a kedved, és az emberiség azon felébe tartozol, aki nem Misi, és nem megy a kezében tönkre minden Apple cucc, akkor itt találtok akcióban iPhone XS Max-et. Karira, vagy valami.

Az Aqua Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere



Senki nem talált kémchipet a SuperMicro szerverekben, a Bloomberg továbbra sem visszakozott

Miután a Bloomberg megírta, hogy kémchipek vannak a SuperMicro egyes szervereiben, és több cég, köztük az Apple is érintett, felrobbant a sajtó. A takarítónénink a rákövetkező kedden már azzal jött, hogy elmesélte: lehallgatnak minket valami csippel. Ebből sejtem, hogy a tévé is bemondta, valamilyen túlságosan is közérthető formában, a szerveren történő kémkedést.

-1x-1_1.jpg

Az összes érintett gyorsan és hevesen tiltakozott, ami eleve előrevetítette, hogy vagy baromságról van szó, vagy valami giga összeesküvésről, itt már azért az újságírókban is lekezdett dolgozni Occam borotvája. Vagyis hogy az egyszerűbb magyarázat lehet a valódi. Főleg hogy kiderült: a Bloomberg korábban már többször megkérdezte a sztorival kapcsolatban az Apple-t, akik minden alkalommal auditáltak, és semmit nem találtak. Viszont az is furcsa teória, hogy egy neves lap ilyen kitartóan nyomna egy minden alap nélküli állítást.

Ezután a Supermicro rendelt meg egy független, külsős auditot a Nardello & Co nemzetközi cégtől. Róluk annyit kell tudni: valószínűleg nem érdekük, hogy hülyeségeket állítsanak pénzért.

A cég tesztelt egy rakás alaplapot az érintett cégeknél, régieket, újakat, és semmilyen jelét nem találta kémkedő chipeknek. Ennyi ideig tartott a dolog, közben pedig számtalan ellenérv bukkant fel a Bloomberg teóriája ellen. És csak azért nem több, mert a sztori valójában nem írta le a chip működését részletesen, és nem is volt túlságosan megtámogatva hihető forrásokkal.

Most úgy tűnik, Occam borotvája stimmelt, és a Bloombergen lenne a sor, hogy leírja, hogyan is született a cikk. Hogy megvédje a saját szavahihetőségét. Vagy bocsánatot kérjen. Vagy valami.

A SuperMicro jogi lépéseket mérlegel, és muszáj lesz nekik ebben az irányban lépni. Viszont ez esetben mi is megtudjuk, mi állt a Bloomberg cikk hátterében - még ha a források nevét továbbra sem kötik majd az orrunkra -, igazából nem tudom, titeket is ennyire érdekel-e, mint engem, de engem érdekel. Úgyhogy szavazzatok:

 



Mire képes, és mire nem képes az Apple Watch EKG?

Az egészségügyi Big Data hajnalán, vagyis most, amikor az Apple végképp szexivé teszi az EKG-t, jól megmutattuk az érettségünket a témában. Vége-hossza nincs az olyan posztoknak, amiben emberek a saját görbéjüket osztják meg screenshot formájában, valamennyi személyes adat közül a kódok, jelszavak és pornóelőzmények utáni legtitkosabbat, az egészségügyi adatokat rögtön kiteregetve. Aztán együtt elemezgetik a borzalmas formájú görbéiket, összehasonlítva azokat az Apple részvényének árváltozásával az elmúlt egy évben.

Az érettségünk a témában gyermeki, és egyben ártatlan. Nosztalgiával tekintünk majd vissza erre az időszakra egy-két évtized múlva.

Inkább kettő. Lassan ébredő erő ez ugyanis: az Apple Watch első megjelenése, vagyis 2015 előtt már azt vizionáltuk a levédetett szabadalmak alapján, hogy az óra egy komplett mentőautó valamennyi érzékelőjét megkapja, de legalábbis csalódás volt a pulzusmérő egyedüli jelenléte. Aztán mégis megmaradt velünk egyedüliként, 2018-ig.

És ha meggondoljuk, most sem léptünk előre hatalmasat, még. Az Apple Watch 4 beépített EKG-jával kapcsolatban egyre inkább kihangsúlyozza minden oldal, hogy a készülék csak a pitvarfibrilláció - A-fib vagy magyarul PF - jelzésére szolgál (maga az ECG app is háromféle értékkel tér vissza: A-fib, normál szinusz vagy meghatározhatatlan). Arra is csak 22 év felett, mert ezen életkor alatt előfordulnak olyan szívritmus-ingadozások, amik könnyen összetéveszthetőek a pitvarfibrillációval, ha nem kellően elemezzük ki az EKG-t. És az Apple láthatóan egyelőre korlátozott módon képes elemezni a görbét.

ke_pernyo_foto_2018-12-10_9_51_40.png

Nem nagyon van támpontunk a dologban, hiszen nem lettünk tegnapról mára kardiológusok. Nem tudjuk, mit jelent, hogy “csak pitvarfibrillációt mér”, az Apple honlapján is csak annyi segítséget kapunk ehhez, hogy mit NEM mér az óra:

The irregular rhythm notification feature does not detect a heart attack, blood clots, a stroke or other heart-related conditions including high blood pressure, congestive heart failure, high cholesterol or other forms of arrhythmia.

Úgyhogy lássuk ezt kicsit mélyebben.

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb szívritmuszavar a felnőttek körében, 65 év felett már eléggé megnő a gyakorisága. A szívizom nem ritmusosan húzódik össze, aminek következtében jöhet akár a stroke. Igen, az Apple az oldalán külön kiemelte, hogy a stroke-ot nem jelzi, az egyik előszobáját, a PF-et viszont igen.

Vannak egyéb szívritmuszavarok, de a pitvarfibrilláció ezzel a módszerrel viszont viszonylag könnyen és hatékonyan észlelhető. Elvileg lehetséges, hogy az Apple Watch csak szívciklus-detektálást végez, ami annyit jelent, hogy beazonosítják az egyes kamrai aktivációs hullámokat (QRS csúcsokat). De ezt az információt látszólag csak a szívritmus meghatározására használják, árulták el nekünk a WIWE magyar EKG-mérő készítői. Ez hatékonyabb, pontosabb, mint egy sima pulzusmérés, de pontatlanabb, mint egy komplett EKG elemzés.

1024px-electrocardiograph_complex_svg.png

Forrás: Wikipedia

Lássuk, miről is van szó, itt egy EKG görbe, P, Q, R, S, T és U hullámokkal. Itt egy teljes elemzéskor a hullámok saját hosszát, amplitudóját, egymáshoz viszonyított távolságát kell megmérni, és ezek összefüggése mutat rá a különféle szívproblémákra.

A P hullám elemzésével például kizárható lenne a 22 év alatti fals pozitív PF (a WIWE készülék ezt meg is tudja tenni), tehát ebből gondolhatjuk azt, hogy az Apple Watch a P hullám elemzésével például nem foglalkozik, és csak szívciklus-detektálást végez, vagyis a QRS csúcsok pozícióját határozzák meg. Mondom, semmi biztosat nem lehet egyelőre mondani, az első felhasználói videók és az Apple saját leírására, korlátozásaira támaszkodva valószínűsíthetjük ezeket. Később majd többet tudunk meg.

Mindenesetre a fejlesztés nagyon is hasznos. A leggyakoribb szívritmus-zavart képes valamilyen potossággal jelezni, és ezt a felhasználók számával összehozva garantált a siker. Máris megvan az első “megmentett az órám” sztori: egy Reddit felhasználó már arról számolt be, hogy az újonnan letöltött app jelezte neki: fibrillációra utaló jeleket lát. Mivel előfordul mindig a fals pozitív értékelés, többször elvégezte a tesztet, mindig ugyanazt az eredményt kapta. A felesége meg mindig negatívat. Felkereste az orvosát, aki épp előző este olvasta az új app kiadását, gondolta is, hogy lesz emiatt új páciense elég, de nem gondolta, hogy mindjárt másnap reggel eljön az első.

Azoknak pedig, akik soha nem mérnek majd semmi kórosat az órával: legalább lesz egy szép előtörténet, amit az orvosnak mutogathattok, amikor majd esetleg gond lesz. Az biztos, hogy nem szabad ezt túlzásba vinni: egyes kardiológusok máris felhívták a figyelmet a veszélyre, amit az egészséggel kapcsolatos megszállottság, szorongás okozhat.




süti beállítások módosítása