almalé és kungfu Rólunk

Jönnek az ARM-Macek? Íme a 2020-ban megjelenő chipek teljesítménye

Az ARM közzétette a CPU roadmapját, vagyis a jövő évekre előirányzott terveket az alacsony fogyasztású chipek teljesítményére vonatkozóan.

arm-compute-roadmap-2020.jpg

forrás: ARM

Jól néz ki, igaz?

Az Intel lassuló növekedési üzeme mellé a saját, évente minimum 15%-os növekedését tették, ezzel pedig azt állítják, a 2019-es Deimos, de a 2020-as Hercules biztosan lekörözi majd a "mostani" Core i5-7300U chipet.

Azonban a Core i5-7300U CPU valójában az előző generáció, az Intel azóta kiadta a nyolcadikat, amiben jelentősen megnövelték a beépített magok számát. A grafikon tehát csalóka, mert szembeálít egymással egy evolúciós tervet, amiben az egyik félnek csodálatos lehetőségeket ígér, a másikat pedig egy szinte stagnáló kődarabként mutatja. Ráadásul olyan integer-alapú teszttel állítják a teljesítménynövekedést, aminek nincs direkt köze a valós életben tapasztalható teljesítményekhez, sem mondjuk a lebegőpontos számításokhoz.

Mindenesetre az biztos, hogy ha az ARM ilyen optimista, akkor az egyedi chipek, valamint a szoftver és hardver összehangolásának mintapéldánya, az Apple még többet lesz képes kihozni az érkező processzorokból, így már csak a programok kompatibilitása lesz a fő probléma egy ARM Mac projekt számára.



Egybekezdés: 2023–2025 között jön az Apple Car?

Egy újabb Ming-Chi Kuo pletyka: az elemző azt állítja, az Apple legkorábban 2023-ban piacra dobja a saját autóját. Bizonyítékként a piaci állapotokat, az Apple AR és más technológiák iránti rajongását, a hardver-szoftver integrációját hozza fel, és azt, hogy a cég szolgáltatásai így kiteljesedhetnek.

Érdekes, 2015-ben a pletykák azt állították, hogy 2020-ban érkezik az autó, és már akkor is baromi optimistának tűnt az x+5 éves jóslat. Most még inkább.

És gondoljuk meg: az Apple valóban nagyon hajt arra, hogy az autóban ülő embert szórakoztassa. Ez a célja, a technológiai fejlesztések erre mutatnak. De hogy ennek érdekében egy jó minőségű autót is legyártani az ember köré? Egyre kevésbé tűnik életszerűnek, hogy ezt a nulláról megtegyék.

dims.jpg



Úristen, hét éve egy logisztikus az Apple vezetője! Mi lehet Tim Cook terve?

Emlékeztek? Ezzel a közfelkiáltással vetette bele magát Tim Cook Az Apple vezetésébe 2011-ben. Ő volt, aki kialakította az Apple beszállítói láncát, ami kétségkívül egy óriási munka, mégis, kevésnek tűnt a cég vezetéséhez. Mert hát Jobs egy… izé. Művész? Nem. Dizájner? Nem. Látnok? A szó szoros értelmében nem. Volt egy célja, elérte. Minek nevezzük ezt?

Vagy legyen inkább OCPD-s (rögeszmés-kényszeres személyiségzavaros). A dizájn megszállottja, aki inkább nem vásárolt bútort, mert egy sem tetszett neki. Aki az oxigémaszkok között is válogatott az operáció után, melyik néz ki jól. Vagy legyen inkább nárcisztikus személyiségzavaros. Ezt szépen úgy lehet hívni, hogy hajlítja a valóságot, a saját szabályait, gondolatait a környezetére erőlteti, és így váltja ki a saját számára megfelelő végeredményt.

Hagyjuk. Jobs összetett és kissé torzult jellemét kihasználva jutott előre, a sikerei miatt minden abuzáltja elnézi neki ezt, de végül is elmondható: a dizájnt tartotta a legfontosabbnak. A dizájn alatt sok mindent értett, azt is, hogy a felhasználó hogyan fogja használni az adott terméket. Mindent ennek vetett alá. És ahhoz, hogy az így megalkotott dolog működjön is, kellett a beszállítói lánc, a marketing, a fejlesztés, a műszaki tervezés és a többi, ez _alatt_.

Tim Cook vezetésével félő volt, hogy az Apple eltér ettől az úttól, és egy unalmas, repetitív robotgéppé változik. Egy merev, szabálykövető CEO, kiszámítható vezetésével. Pár hét múlva lesz hét éve, hogy Cook a cég élére került, így már látszik, beteljesedtek-e a félelmek.

Tényleg logisztikai cég lett az Apple?

Nos, nem egészen. Nem úgy, ahogy féltünk tőle, de ha kellően hunyorgunk, kellően elfordítjuk a fejünket féloldalasan, akár mondhatjuk ezt is. Hogy micsoda is Tim Cook, arra egy New York Times cikkben bukkantam rá, ahol ezt írták:

The next decade will reveal whether these imitations were a series of brilliant moves or large-scale financial engineering.

Tim Cook egy brilliáns finance engeneer, egy nagyon ügyes pénzmérnök. Miből látszik ez? Hat éve az Apple az Apple-nek nem volt nyitott hitele, és soha nem indított volna részvény-visszavásárlást, osztalékot sem fizetett. Mára az Apple 115 milliárd dollár hitelt vett fel, és 288 milliárd dollárt fizetett vissza a részvényeseknek.

Az eredmény? Látszik, a billió dolláros cég élete:

ke_pernyo_foto_2018-08-05_20_19_58.png

Its retail stores collect cash from customers quickly, it is ruthless on keeping inventory low, and it takes forever to pay suppliers. In the process, Apple’s operations are extremely effective cash generators.

This restructuring of operations to minimize inventory, move to subscription models (which generate predictable streams of cash) and keep suppliers waiting has become the dominant pattern in large corporations.

Finally, Apple is the epitome of an “asset light” company: It owns very few hard assets and therefore needs almost zero outside capital to run its business.

A cikk részletekbe menően kivesézi, miként változtatta egy készpénz-generáló állattá, aminek egyetlen hatalmas előnye, hogy a semminek gyártja a készpénzt. És ugyan megvalósítottak pár nagy értékű cégfelvásárlást az utóbbi években - ez Jobshoz képest soknak számít -, mégis, elenyésző összeg ez a kiadás a sehova-sem-tartó pénzgörgeteg-bevételhez képest.

De akkor mire jó ez az egész?

A Times az Apple-t a kapitalizmus jövőjének nevezi. Mivel az emberi elme mindig is szeretett - általában nem létező - ideológiákat gyártani emberek tette mögé, amiről valószínűleg a gyerekkori népmesék tehetnek, és amiért mindig is virágzottak az összeesküvés-elméletek, most lássuk Tim Cook ördögi tervét. Hogy képzelném én az ideológiát a tevékenysége mögött?

Tim Cook egymaga akarja felszámolni a hosszú távon, a klímaváltozás miatt fenn nem tartható kapitalizmust, és kibillenteni a világot egy pénzügyi fekete lyukkal.

Mint amikor túlterheléses támadást indítunk. Létrehozunk egy olyan céget, aminek nem lenne szabad léteznie.

Mert ez a mostani még nem az út vége. Tim Cook ügyesen alakítja azt, hogy a következő években még nagyobb legyen az árrés, ezáltal a profit, ezáltal a részvények értéke és a készpénz. A gumicukor-trükkről már írtam párszor a blogon, én neveztem el így, de ez nem von le a zsenialitásából: egyre több emberből szed ki egyre több pénzt.

Míg a jobs-i Apple fő motorja a dizájn volt, ahogy ez alá sorakozott be minden tevékenység, addig a cook-i Apple legfontosabb mozgatója a pénz. Minden a pénz érdekében történik, még az innovatív fejlesztések is ezt szoglálják. Ezért lesz milleniumi dizájn, ezért lesz TouchBar, iPad Pro, iMac Pro, olyan fejlesztések, amikre régóta vágytunk vagy egyáltalán nem kellettek, és ezek kombinációja. De a fejlesztés: áremelés. És még több pénz.

Ha valaki azt mondja, Cook nem zseniális, az nem tudja, mit beszél. A legnagyobb pénzmérnök, akit valaha láttál.


Nagyon jó - és rossz - dolgok törtéhetnek idén a MacBook Air-rel

A 2010-ben bemutatott formavilágú laptop, amihez 2015 óta nem igazán nyúltak, mára már nagy elmaradásokkal rendelkezik a termékpaletta Pro (és sokszor a sima MacBook) tagjaihoz képest.

  • az Intel 5. generációs mikroarchitektúrája, szemben a mostani Prók 8. generációjával
  • 1440 x 900-as kijelzőfelbontás a 2560 x 1600-as Retina kijelzőkhöz képest (nem beszélve a True Tone hiányáról, a kisebb fényerősségről, az sRGB színpalettáról)
  • Force Touch nélküli trackpad
  • Régebbi Bluetooth szabvány (4.0)
  • Nincs USB-C port

A többi "hiányosságát" viszont nagyon lehet szeretni, ilyenek a

  • MagSafe 2 töltési lehetőség
  • SDXC kártyaolvasó
  • 12 óra webezés egy feltöltéssel, szemben a több modell 10 órájával

És olcsó, nálunk különösen, hiszen az USA-ban nettó 999 dolláros alapgépet nálunk meg lehet kapni nettó 840 dollárért

Nagyon úgy tűnik - egyre több helyről hallani -, hogy idén minden megváltozik. Az Apple nemhogy behozza picit a kijelző felbontását és processzort érintő elmaradásokat, de még egy erőteljes vágással a 999 dolláros alapár alá is vág. Nem tudni, mennyivel, és azt sem, hogy ez a magyar vásárlókat is érinti-e az alapmodellnél (a felsőbb kategóriában már mindenképpen).

Egy Retina MacBook Air pedig egy mondjuk 20 százalékos áreséssel együtt biztosan nagyon megdobja az eladásokat, nem mellékesen egy a legtöbb embernek elfogadható árú Apple notebookot tenne az asztalra.

Sajnos előfordulhat, hogy a változtatások nem állnának meg itt. Szinte biztos, hogy ide is elérkezne az USB-C, ami jó hír, viszont ezzel egyidőben menne a MagSafe 2, a hardvermentések királya (a szervizesek ördöge), és ha már ott van, a SD kártyaolvasó is. Szinte biztos, hogy az akkuidő is csökkenne majd, a jobb kijelző miatt, ráadásul a mostani 15W-os proci helyett jó esetben egy 20-28 Wattos kerülne a gépbe.

3-macbook-air-mqd32ll-a-laptop-core-i5-silver.jpg

Láthatjuk, hogy valószínűleg minden előnyös és a legtöbb hátrányos tulajdonságát elveszítené a laptop, sokkal jobban belesimulna tehát a jelenlegi kínálatba. Ez az Apple-nek jó, sokkal egységesebben lehetne kezelni a laptopokat, a vásárlóknak viszont sokkal szűkebb lehetőségeik lennének a választásra.

A termékneveket viszont ideje lenne mindenképpen átgondolni. Az új MacBook Air-eknek kellene sima MacBooknak lenni, a MacBookot - ami jelenleg elveszíti a létjogosultságát, de megmaradhatna az Apple játszótere, és idén belepakolhatnának abba is olyan technológiákat, amiket kipróbálnának - átnevezhetnék MacBook Early Adopterre vagy hasonlóra. A Prók már elég szépen kiemelkednek a kínálatból, itt nincs dolog.



A legjobb külső adattárolók Mac-hez

A külső merevlemezek, ssd-k borzasztó egyszerű dologra kínálnak megoldást: plusz tárhelyet kapunk velük. Mégis, ez az egyszerű igény egy rakás kérdést vet fel: mennyire kell, hogy gyors legyen? Melyik biztonságos, és melyik megbízható? Mennyit vagyunk hajlandóak fizetni egy terabájtért?

Összeszedtünk egy rakás elég jó ajánlatot az Aqua Webshopról - kizárólag a külön áramforrás nélkül működő, kompakt megoldásokból válogattunk -, mindegyiknél kiemeljük a pozitívumokat, hogy könnyebb legyen dönteni. Vegyétek úgy a posztot, mint Tim Cook vesszőparipáját, egy emberi, kézműves válogatást a digitális választékból. Én ezeket választanám.

1 TB merevlemez

Az olcsó

3_13.jpg

Az 1TB Toshiba USB 3-as merevlemez nagyon olcsó megoldás azoknak, akik a legkevesebbet költenék, és nincsenek nagy igényeik. Viszonylag kicsi tárolási kapacitásról beszélünk, de a felhős világban nagyon sok embernek tökéletesen kielégíti sok évig a háttérigényét.

Kapható itt. Ár: 17.790 Ft

Az ütésálló

5_9.jpg

A LaCie gyártót a Seagate 2014-ben felvásárolta, és szokás úgy tartani, hogy a cégóriás legjobb, prémium márkája az eredetileg francia-amerikai vállalat. Az LaCie Rugged Triple egy ütésálló házzal érkezik, USB 3-as csatlakozóval, valamint 2 darab, ma már ősinek számító FireWire 800 porttal, ha valakinek ez kell.

Kapható itt. Ár: 37.790 Ft

A villámgyors csatlakozós

6_5.jpg

A célközönség kifejezetten az Apple-felhasználók tábora, erre utal az is, hogy ez a merevlemez az USB 3 mellett Thunderbolt csatlakozót is kapott. Ráadásul úgy néz ki, mint egy következő generációs, végül soha el nem jött Time Capsule, és tényleg, formázhatjuk annak is.

Kapható itt. Ár: 74.190 Ft

2 TB merevlemez

Az ismerős arc

2_25.jpg

Kevés olyan márka van külső merevlemezek terén, amit annyiszor hallunk ajánlani, mint a WD-t. Akármit mondanak a tesztek - és azért általában a tesztek is erősítik ezt a vélekedést -, magyar ember a WD-t gondolja az egyik legmegbízhatóbb gyártónak. A két terás My Passport egy rakás érdekes színben kapható, mi most az aranyszínűt linkeljük be, mert miért ne.

Egyébként fontos lehet: NTFS-re formázva kapjuk, és újrapartiionáláskor hibaüzenetet kaphatunk, miszerint nincs elég hely a lemezen a műveletre. Nekem ez a segítség működött, de azért csak óvatosan, és ha nem akartok ilyennel szórakozni, inkább vegyetek külön “for Mac” verziót, pár ezer forinttal több.

Kapható itt. Ár: 29.890 Ft

Az ütés- és vízálló

8_3.jpg

Akinek kell az ellenálló ház, azoknak az Adata kínál jó ár-érték arányú merevlemezt. Az IP68 vízállóságú doboz ráadásul háromrétegű kialakításának köszönhetően - akármit is jelentsen ez pontosan -, könnyedén kibírja a másfél méteres zuhanást is. Aki még olcsóbbat akar, a Silicon Power két terás winchestrere lehet még megoldás.

Kapható itt. Ár: 30.190 Ft

A sportautós

9_2.jpg

Ha adsz a kinézetre, akkor ebben a méretben ajánlott még a LaCie Porsche design tárhely is, alig pár ezerrel drágább a fenti modelleknél. Remélhetőleg valamivel halkabban röffen be, mint egy 911-es, máskülönben USB 3-as cucc, más extra nincs a kinézeten és megbízhatóságon kívül.

Kapható itt. Ár: 34.190 Ft

4 TB merevlemez

A spórolós

10_3.jpg

Hihetetlen, de találtunk az előző árakhoz hasonlót 4 terás verzióban is, ezúttal a Maxtor tett ki magáért. Nem a legmegbízhatóbb márka, így érdemes feljebb lőni árral, ha tehetjük.

Kapható itt. Ár: 36.990 Ft

Az ismerős arc vörösben

11_3.jpg

A WD-ről már írtam fent, a négy terás változatot ezúttal vörös színben ajánlom.

Kapható itt. Ár: 47.790 Ft

A RAID-es

1_29.jpg

A RAID-es, több vinyós, adatmegmentős-biztonságos megoldások egy külön posztot érdemelnek, de azért beemelek ide egy olcsóbb megoldást ezen a fronton: a LaCie ütésálló házban tálalt 4 terás, kétlemezes megoldása 0 és 1 RAID szinteket tud, valamint 256 bites AES titkosítást (IP54 behatásvédelmi minősítés). Ha nem szükséges bombabiztos megoldás, de a hagyományosnál nagyobb védelemre vágyunk, ez egy jó átmenet.

Kapható itt. Ár: 113.900 Ft

Disclaimer: az Aqua Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere. Érdemes jó árakért böngészni az Apple-specifikus shopjukat.




süti beállítások módosítása