Itt írtam egy részletesebb leírást arról, miért baromi jó a HomePod. Most pedig összeszedtem, mik azok, amikre nem is számítanál a hangszóróval kapcsolatban, vagy csak több heti, havi (évi?) használat után jössz majd rá.

Leállítja az Apple TV-s lejátszást

A HomePod sajnos hivatalosan nem fér hozzá az Apple TV-n futó alkalmazásokhoz, tehát egyelőre nem lehet olyat mondani neki, hogy játszon le a Youtube-ról valamit a tévén. Ha azonban a tévénk külső hangfalaként használjuk, vagyis az Apple TV-n kiválasztjuk a hangszórót külső eszköznek, a hangunkkal tudjuk hangosítani, halkítani, valamint működik a play/pause hangutasítás, és a hangunkkal be is kapcsolhatjuk a tévét.

A gyerekek felnőnek

A kislányom két éves, magyarul már elég jól beszél, és nagyon viccesnek találja, hogy én meg angolul beszélek a hangfallal. Angol nyelvterületen ilyenkor máris belefutnak az alábbi problémába (nekem van még fél-egy évem): a gyerek simán felülírhatja a kérésedet, a zenehallgatás bemondásos alapon megy. Ha nem beszélitek meg időben a szabályokat, egész nap szólhat a Pimpinkin.

A parancsokhoz nem kell megvárni, hogy lehalkítsa a zenét

Ezt az előző posztban is leírtam, de fontos: nem kell megvárni a Siri válaszát ahhoz, hogy utasítsuk. Ha szól a zene, a Hey Siri után rögtön mondhatjuk a kérésünket, és noha mindenhol azt állítják, hogy a hangerőt a “turn the music volume up/down” kifejezéssel lehet állítani, simán megy a Hey Siri louder/quieter kérés. Érdemes kipróbálni rövidebb parancsokat, arra fogunk rászokni.

img_0194.jpg

Jobb, ha nem középre rakod az adott térben

Noha a HomePodnak hét hangszórója van körbe, nem érdemes a helyiség közepén egy térdfalra rakni mondjuk, mert megfoghatatlan lesz a hangzás. A falról visszavert hullámokkal ugyanis jobban tud játszani a HomePod úgy, ha közel van hozzá valami függőleges platform.

Ha nem tetszik a hangzás, emeld meg a HomePodot

Ha valamiért azt gondolod, hogy nem stimmel a hangzás, újra lehet kalibráltatni a készüléket. Csak meg kell emelni, aztán visszatenni a helyére: a készülékben található giroszkóp érzi, hogy elmozdították, így ismét lefuttatja a néhány másodperces kalibrálást, optimalizálást.

Felvehetjük a telefonunkat

Ha csörög a telefonunk, és nem tudunk odamenni hozzá, nyugodtan szóljunk a HomePod-nak: Hey Siri answer my phone. Kihangosítja a hívást, és tökéletes hangminőségben hallanak minket a túloldalon akkor is, ha épp hat méterre pakolunk a HomePodtól. Az Apple zajszűrő algoritmusairól itt olvashatunk, zseniálisak.

Akkor is eléred a zenéidet, ha nem vagy Apple Music előfizető

Sokan gondolják, hogy csak az Apple Music-kal van lehetőség a zenehallgatásra, és tényleg ez a legegyszerűbb mód. A szolgáltatás diákoknak 699, egyebeknek 1490 forint havonta, ezzel egyrészt elérünk 50 millió dalt, ráadásul automatikusan megkapjuk az iTunes Match-et is, vagyis az iTunes-unkba beolvasott saját mp3-akat is feltölti a rendszer felhőbe, a HomePod pedig lejátssza azt, ha kérjük.

Ha azonban nem akarunk Apple Music-osok lenni, mert tonnányi saját zenénk van, előfizethetünk csak az iTunes Match-re is. Ez 100.000 dal limitig feltölti a saját iTunes könyvtárunkban lévő saját zenéinket a felhőbe, így elérhetjük őket minden eszközről. Ennek ára évente 7790 forint, szemben az Apple music 17.880 forintos éves díjával. Mondjuk a diákverzió évente csak 8399, így ha diák vagy, az Apple Music mindenképp jobb választás.

Kisebb hekkelés, amire Misi nevű olvasónk hívta fel a figyelmünket: ha mondjuk az iPhone-unk Sirijének mondjuk, hogy “Play … on my HomePod”, akkor a saját zenéket is kiteszi AirPlay-jel a hangszóróra a rendszer, mindenféle előfizetés nélkül. Fontos, hogy ilyenkor a HomePod ne halljon minket, mert az fog válaszolni, és nem fogja megtalálni, amiről beszélünk.

Okosotthon így az igazi

Az okosotthon nem az, hogy veszel pár izzót, és ha akarod, az iPhone-od appjából vagy Control Centeréből állítgatod. Az igazi a HomePoddal a dolog: ha HomeKit-es cuccaid vannak, ezentúl elérheted őket a hangszóróval, csak be kell állítani a helyiségeket, felcímkézni az eszközöket, és szóban állítgathatsz mindet, mit csináljon a hálóban, a nappaliban stb. Na ez az a szintű sci-fi, amire vártunk az elejétől fogva.

A zenei felfedezések igazán izgalmasak lesznek

Az Apple Music kurátori listái dögunalmasak. Az igazán mély merítést a HomePoddal érheted el, amikor félreért valamit, amit mondasz, vagy megpróbálod a magyar előadókat, számcímeket angolul kimondani neki, ehelyett természetesen egy nagyon furcsa nevű zenészt tesz be neked. Volt már, hogy így bukkantam jó számokra, és ha úgy vesszük, ez is humán kurátori forrás.