almalé és kungfu Rólunk

Lézeres autofókuszt kaphat az új iPhone kamerája

Alig két hónapra vagyunk az új iPhone-ok bejelentésétől és bár a nyár alapvetően eléggé uborkaszezon a pletykákat illetően is, azért továbbra sem maradunk szivárogtatások nélkül. Ez a hét alapvetően a telefon körüli problémákról szólt, úgyhogy ideje volt már némi jóhírnek is.

Az Apple még a júniusi WWDC-n mutatta be legújabb fejlesztői csomagját, az ARKit-et, amellyel megnyílt az út a kiterjesztett valóság előtt immáron iOS alatt is. A programozók annyira odáig voltak érte, hogy már az első héten mindenféle mókás dolgokat posztoltak szerte az interneten.

iphone8camera.jpgEgy friss renderkép az iPhone 8 új lézeres kamerájáról (forrás: OnLeaks)

Nyilvánvaló, hogy az új iPhone fejlesztése során a kiterjesztett valóság is kulcsfontosságú témakör kell, hogy legyen, hiszen bár az élő demó elég meggyőző volt, azért tudjuk, hogy mindig van hova fejlődni. Ennek megfelelően az új telefon hátlapi kamerája egy ún. 3D-s lézert kaphat, mellyel az autofókusz gyorsaságát szeretnék növelni, illetve - és AR szempontból ez talán még érdekesebb - jelentősen javítanák a kamera mélység érzékelését, azaz, hogy milyen messze vannak a tárgyak úgy egymástól, mint a telefontól.

A nagy tételben állítólag alig két dollárba kerülő kiegészítő képes a lézer teljes útját megmérni a tárgyakról való visszaverődés segítségével, így a mostaninál pontosabb adatot szolgáltathat a készüléknek, amely elsősorban a kiterjesztett valóság környezetében jöhet jól.

Az előlapi kamera is kisebb fejlődésen megy majd keresztül, hogy alkalmassá váljon az arcfelismerésre, melyet az Apple új biztonsági lehetőségként készül integrálni a rendszerbe. Korábban szárnyra kaptak pletykák, miszerint a Touch ID-t szeretné ezzel nyugdíjazni a cég és a héten napvilágot látott problémák miatt ez a dolog újra előtérbe került, elemzők szerint kizárt, hogy ez megtörténjen. Két hónap múlva kiderül, melyik tábornak volt igaza.



Kihátrál az egyik összeszerelő az Apple mögül, csúszhat az új iPhone megjelenése

Szegény embert az ága is húzza, tartja a mondás és az Apple-nek a hírek szerint mostanában kijut a problémákból rendesen. Nem elég, hogy szoftveres gondok miatt elképzelhető, hogy az új iPhone pár kulcsfontosságú funkció nélkül kerülhet piacra, most a gyártással akadtak problémák.

A The Korea Herald számolt be arról, hogy a három, az új iPhone összeszereléséért felelős cég közül az egyik úgy néz ki, hogy kihátrál az Apple mögül, nehéz helyzetbe hozva ezzel a cupertino-iakat. A döntést azzal indokolják, hogy az új, flexibilis nyomtatott áramkört (mely a telefon különböző komponenseit köti össze egymással) rendkívül költséges gyártani, ráadásul alacsony profitot is hoz, nem beszélve arról, hogy szinte lehetetlen megfelelni az Apple minőségbiztosítási követelményeinek.

iphone-8-back.pngEgy aktuális renderkép az új iPhone-ról (forrás: 9to5mac.com)

Az egész esetre állítólag úgy derült fény, hogy az Apple több millió dollár értékben vásárolt olyan eszközöket, melyek kifejezetten az iPhone gyártáshoz szükségesek, annak ellenére, hogy saját gyártósorral egyáltalán nem rendelkezik. A tajvani gyártó visszatáncolása extra nagy terhet ró a másik két - amúgy koreai - cégre, akik nem tudnának elengedő mennyiséget gyártani az említett speciális nyomtatott áramkörből, az Apple ezért hirtelen döntésre kényszerült, hogy megakadályozza az új telefon startjának csúszását.

Az összeszereléshez szükséges eszközöket a tervek szerint kölcsön adják majd a gyáraknak, ezzel biztosítva a veszteség minimalizálását, ám arról nem tudni, mi lesz a sorsuk a jövőben, illetve, hogy a nem várt beruházás milyen hatással lesz a telefon árára, valamint, hogy milyen szankcióra számíthat a szerződést felrúgó gyártó.



Az Apple Park továbbra sincs kész, de a történelmi pajta már áll rajta

Matthew Roberts jóvoltából ismét megleshetjük, hogy áll az Apple Park építése és az a helyzet, hogy bár a munkálatok továbbra is gőzerővel haladnak, a hatalmas létesítmény még mindig nem készült el teljesen.

Bár az első alkalmazottak már áprilisban átköltöztek a legendás Infinite Loop 1 szám alatt lévő épületből, úgy fest, hogy idén aligha fog mindenki átcuccolni onnan. Elnézve az állapotokat az is kérdéses, hogy tényleg van-e reális esély arra, hogy a szeptemberben esedékes iPhone bemutatót a Steve Jobs-ról elnevezett színházteremben tartják majd - ahogy azt korábban többen is megszellőztették.

apple-park-glendenning-barn-july-2017.jpg

A mostani videó azonban nem is feltétlenül maga a park miatt érdekes, hanem egy apró épület miatt. A Glendenning Barn egy 1916-ban épült pajta, mely abból az időből származik, amikor Cupertino még alig pár gyümölcsösből állt csupán. Hivatalosan 1955-ben lett Santa Clara tizenharmadik városa, lakossága 1960-ban még a négyezret sem érte el (ma közel hatvanezren lakják).

Az Apple Park helyén korábban a Hewlett-Packard főhadiszállása volt és a telek megvásárlásakor Tim Cook-ék ígéretet tettek arra, hogy a híres épületet ahelyett, hogy elbontanák, eredeti állapotában visszaépítik majd.

Ez mostanra sikerült is, és annak ellenére, hogy állítólag a kézzel szedték szét a csűrt a legnagyobb odafigyelés mellett és így is építették vissza, a felvétel tanúsága szerint a fadarabok egy részét vagy újrafestették vagy simán csak kicserélték. Annak érdekében, hogy a művelet sikeres legyen, az Apple felhalmozott egy kisebb mennyiségű vörösfenyőt is a közeli erdőből biztos, ami biztos alapon.

20141212_1214barn11.jpgA Glendenning Barn valamikor a múlt század közepe táján (forrás: mercurynews.com)

A pajta úgy néz ki, hogy sok-sok évtized után ismét ugyanazt a szerepet töltheti majd be, mint amiért száz évvel ezelőtt megépítették. A hírek szerint a kilencezer fa gondozásához szükséges kellékeket, illetve sporteszközöket fognak majd tárolni benne. A mai Cupertino területén egy évszázaddal ezelőtt erős mezőgazdasági tevékenységek folytak és a Glendenning Barn az egyik, ha nem az utolsó olyan épület, amely ennek a kornak az emlékét őrzi.



Az Apple lett a világ negyedik legnagyobb PC gyártója

A Gartner legújabb jelentése alapján minimális, 0.4 százalékos csökkenéssel zárta az Apple az elmúlt negyedévet - legalábbis, ha az egy évvel korábbival hasonlítjuk össze. Ami érdekes, hogy ennek ellenére egy helyet javítva (és így az Asus-t lenyomva) immáron a világ negyedik PC gyártójának mondhatják magukat, ugyanis a közvetlen konkurensek rendre rosszabb eredményt produkáltak ugyanebben az időszakban.

A 4,24 millió leszállított Mac nem számít kiemelkedőnek, vélhetően sokan kivártak a nemrég frissített változatokra. A HP és a Dell elég szépen nőtt, ugyanakkor a Lenovo közel 9 százalékos csökkenése elég volt ahhoz, hogy elveszítse az első helyet ebben az összehasonlításban. Mentségükre legyen mondva, hogy nem ők produkálták a legrosszabb eredményt az élmezőnyben, az Asus és az Acer még csapnivalóbb időszakon van túl.

gartner2017q2.jpg

Az összesített eladások is több, mint 4 százalékkal csökkentek, de ami ennél is érdekesebb, azok az amerikai adatok. Abból ugyanis kiderül, hogy az Apple saját hazájában közel 10 százalékkal tudott kevesebb gépet értékesíteni, mint tavaly ilyenkor, igaz, a Lenovo 16, illetve az Asus 41 százalékos mélyrepüléséhez képest ez a visszaesés szinte túró.

Az IDC is közzé tette saját jelentését a témában, melyből az derül ki, hogy szerintük az Apple eladásai minimálisan ugyan, de jobban alakultak az egy évvel korábbinál, mellyel világszinten ugyanúgy a negyedik helyre kapaszkodtak fel.



Bemutatták az új Intel processzorokat, melyek az iMac Pro-ba kerülnek

Az Intel még kedden leplezte le új Xeon processzorait, melyek között valószínűleg ott vannak azok is, melyek majd az év végén megjelenő iMac Pro-kba kerülnek.

A listán vannak teljesítmény, illetve fogyasztás centrikus változatok egyaránt (plusz nyilván a kettő között mindenféle egyéb), a specifikációkat elnézve a csúcs iMac Pro vélhetően az előbbiből kap majd valami többezer dolláros CPU-t.

imacpro.jpg

Jelenleg mindössze három darab 18 magos processzor árválkodik a listán, a szerény 3358 dollárba kerülő 2.7 GHz-es Xeon Gold 6150, az árcédula nélküli 3.0 GHz-es szintén a Gold családba tartozó 6154, valamint a többinél alacsonyabb fogyasztással bíró (és ezzel a leginkább iMac Pro kompatibilis) 2.3 GHz-es 6140. Utóbbi 2445 dolláros árával szinte ingyen van a másik kettőhöz képest.

imacproprice.jpg

Azt már ugye most is tudjuk, hogy az iMac Pro 4999 dolláros alap változatában egy 8 magos CPU teljesít majd szolgálatot, nos, ilyenből rengeteg található az Intel új Xeon családjaiban, ezért nehéz megmondani, az Apple végül melyiket választja majd. Figyelembe véve az árakat, az alig 500 dollárba kerülő Silver családos 4110-re van a legnagyobb sansz, igaz, van ennél két olcsóbb változat is a listán.

imacprocpu.jpg

Ami a 10 magos központi egységeket illeti, jelenleg két jelölt közül válogathat az Apple, a 700 dolláros 4114, illetve az 1220 dolláros 5115 közül meglepődnénk, ha az utóbbi kerülne a masinába. Az iMac Pro rajtjáig még közel fél év hátra van, így elképzelhető, hogy a listán jelenleg nem látható processzorokat kap majd az asztali vadállat, mindenesetre az már most látszik, hogy a 18 magos csúcs változatért nagyon mélyen a zsebünkbe kell majd nyúlni.




süti beállítások módosítása