Sokáig tartó vergődés után az Adobe úgy döntött, hogy búcsút int az elmúlt két évtized egyik meghatározó internetes pluginjének, a Flash-nek.

Sokan emlékezhetnek még rá, amikor Steve Jobs sok-sok évvel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy az iPhone-okban sosem lesz Flash támogatás annak sebezhetősége, sebessége és erőforrásigénye miatt, helyette a HTML5 szekerét kezdték tolni inkább. Érdekes, hogy a világ is ebbe az irányba mozdult és az Adobe a hivatalos közleményben szintén azt javasolja a fejlesztőknek, hogy a jövőben inkább HTML5, WebGL vagy WebAssembly programozási nyelvek felé vegyék az irányt.

adobe-flash.png

A hivatalos sajtóközleményből kiderül, hogy a Flash halálát az Adobe szerint az előbb felsorolt nyitott szabványok okozták, melyeket ma már minden magára valamit is adó böngésző támogat, így senki nem áll neki pluginokkal vacakolni. Itt jegyeznénk meg, hogy a Safari egy ideje már a Java futtató környezetet is kezdi parkolópályára állítani.

A Flash támogatását 2020 végén szünteti meg a cég és onnantól kezdve semmilyen támogatást nem nyújt majd hozzá. Gyanítható ugyanakkor, hogy addigra már annyira elenyésző Flash-es tartalom lesz szerte a neten, hogy a dátumnak túl sok jelentősége nincs.

A macOS Sierra érkezésével a Safari már most sem támogatja a Flash-t, a Google alapértelmezés szerint szintén nem futtatja a Flash-es tartalmakat, illetve az iOS-es eszközök (melyek továbbra is meghatározók mind a mobil, mind a tablet piacon) szintén nem támogatják a nyelvet.