A működését nem sokára megkezdő viborgi után ez is Dániában létesülhet, nyilván teljesen megújuló, zöld energiával működik majd és cirka 921 millió dollárba kerül majd a felhúzása. A német határ közelében, Aabenraa-ban létesülő központ 2019 második negyedévében kezdheti meg a működését, még hatékonyabbá és gyorsabbá téve az iCloud, iTunes, Apple Music és egyéb szolgáltatások működését az öreg kontinensen.

apple-viborg-denmark-green-data-centre-siri-europe-580x358.jpg

Az első az országban létesült komplexum építése is befejeződik lassan, és Viborg minden bizonnyal az eredeti terveknek megfelelően, még idén szolgálatba állhat. Fontos ez a cégnek, hiszen az írországi Athenry-be, még 2015-ben bejelentett központ építése jogi akadályok miatt még mindig nem kezdődhetett meg.

Európa vezető szélenergiai hatalmaként Dánia és az Apple igen jó párosításnak tűnik, és akkor a biomasszából nyert energiáról még nem is beszéltünk. Cupertino annak elsődleges okául, hogy miért ismét az apró skandináv országra esett a választás, többek között a helyi energiahálózat megbízhatóságát jelölte meg. 

Dánia az újabb adatközponttól a helyi IT szektor fellendülését várja, ami nem olyan földtől elrugaszkodott, tekintve hogy már a viborgi létesítmény felhúzása is az ország történetének egyik legnagyobb külföldi befektetése volt.