A múlt héten volt hír, hogy Drake új “albuma” - vagy ahogy a művészúr mondja, playlist-je - rekordot döntött. Világszerte 300 millióan streamelték az első héten csak az Apple Musicon, ami nagyjából a fele annak, amit az összes csatornán mértek. Az első 24 órában az Apple szerverein 89,9 millió meghallgatást mértek, ami 33 millióval több, mint amit a Spotify fel tudott mutatni. 

drake-childs-play.jpg

Ezzel az Apple Music bebizonyította, hogy nem elégszik meg a második hellyel. Akkor sem, ha a Spotify 100 milliós közönséggel rendelkezik az Apple Music 20 milliós előfizetői bázisával szemben.

Hogy lehet ez?

Hogy lehet, hogy az Apple szolgáltatása ilyen jól teljesített, ennyivel kevesebb előfizetővel? A válasz pedig nem lehet más, mint a rádió. A Beats 1, azon belül is Drake saját műsorideje, az OVO Sound Radio.

Drake ugyanis korábban a SoundCloud-on nyomta a show-ját, és amikor az Apple átcsábította a Beats 1-hez, fogták is a fejüket rendesen odaát. A SoundCloud elég nehéz időket él meg azóta, hogy elhagyta őket a zenész. Az Apple Music elöljárói, Iovine és Lowe pedig agyondicsérik azóta is Drake-et. Pedig egyikük sem naposcsibe a szakmában, mégis úgy nyilatkoznak a zenészről, mintha legalábbis maghasadással kísérletezne a stúdióban. 

Olyan sokat tanultunk már csak abból, hogy megépítettük, amit Drake kért. Ő hozta az ötletet, mi csak támogattuk a megvalósítást, és ebből tanultunk, és az egész iparág ebből tanulhat.

- mondta Iovine.

A legjobb, amit bárki tehet - beleértve magamat is -, hogy félreáll (...és hagyja, hogy Drake tegye a dolgát)

- mondta Lowe. 

És sikerült: Drake-et követték az emberek, és amikor a More Life kijött, minden rajongó az OVO Sound Radiót hallgatta a Beats 1-en, aztán, ha már ott voltak, meghallgatták a playlist-et. Miért mennének máshová? Az Apple Music vezetői úgy fogalmaznak, hogy az egész olyan, mint egy vidámpark, ha már egyszer bementél, nem csak egy játékot próbálsz ki.

És bejött nekik. Drake igazolása láthatóan hatalmas sikert hozott az Apple Musicnak, az előfizetők száma pedig az ingyenes tesztidőszak lejárta után beállhat stabilan egy magasabb szintre.