Oké-oké, nem egy világszintű reprezentatív felmérés, csupán a Laptop Mag magazin szerint, akik évről évre próbára teszik a legnagyobb technológiai cégeket. Az Apple zsinórban harmadik éve végzett az első helyen, ami talán nem véletlen. A srácok nem bántak kesztyűs kézzel senkivel, nem elégedtek meg egyetlen mintával, így többször is felvették a telefont, illetve chatelésbe kezdtek az online ügyfélszolgálatosokkal, valamint a közösségi oldalakat is ostromolták különböző kérdésekkel, hogy korrekt következtetéseket tudjanak leszűrni mindenkinél.

apple-tech-support-list.jpg

Az elsősorban hordozható masinákkal foglalkozó tech portál arra volt kíváncsi, hogy mire számíthat az, akinek segítségre lesz szüksége valamilyen oknál fogva. A 0-24-es telefonos ügyfélszolgálatot három különböző kérdéssel is zargatták, egyszer arra voltak kíváncsiak, hogyan tudják kikapcsolni a Store in iCloud funkciót, másszor a Touch Bar képességeiről érdeklődtek, végül a Siri használata volt terítéken.

Az első esetben viszonylag hamar eljutottak a megoldásig, a vonal túlsó végén lévő hölgy, Hayley azt tanácsolta, hogy kapcsolják ki az iCloud Drive-ot. Nagyon közvetlen volt, így beszélgettek vele teljesen hétköznapi témákról is. Végül rákérdeztek a biztonság kedvéért, hogy van-e esetleg más módja a Store in iCloud funkció használatának mellőzésére, mint az, hogy letiltják az iCloud Drive-ot. Hayley azt mondta, hogy nincs és bár ez nem volt igaz, az, hogy ilyen hamar eljutottak egyfajta megoldásig, illetve, hogy a csupán 8 perces kommunikáció hangvétele pozitív felhasználói élményként maradt meg a Laptop Magos kollégában.

apple_support_options.jpg

A Touch Barral kapcsolatos call már 15 percig tartott, melynek során Frank segített a hívó félnek abban, hogyan tudja beállítani a különböző alkalmazásokat, hogy profitáljanak az új Touch Bar nyújtotta plusz lehetőségekből. Ezután bónusz kérdésként elhangzott, hogy vajon ez Finderben is kivitelezhető-e valahogy, mire Frank kollégái segítségét kérte, amíg a telefon másik végén lévő ügyfelet tájékoztatta arról, hogy egy kicsit várakoztatni fogja, mert utána jár a dolognak. A válaszra (nem lehetséges ilyesmi a Finderben) nem kellett sokat várni és a srác automatikus tovább irányította a Laptop Magos ügyfelet egy weboldalra, ahol jelezheti az Apple felé, ha szükségét érzi egy ilyen funkció beépítésének.

A harmadik hívás Letasha-hoz futott be, aki mindössze 7 perc alatt elmagyarázta, mi fán terem a Siri és hogyan használható. Még arra is jutott ideje, hogy megmutassa, hol lehet átállítani az alapértelmezett Cmd+Szóköz billentyű kombinációt, ha szükség lenne rá. A Laptop Magosok szerint átlagosan 6 perc alatt mindig eljutott a megoldáshoz - vagy legalábbis egy olyan válaszhoz, amely megoldást jelentett a feltett kérdésre, illetve problémára. Ez kerek egy perccel acélosabb annál, amit tavaly tapasztaltak.

support_app_touch_bar_2.jpg

Az @AppleSupport Twitter fiókot sem hagyták békén. Kérdésükre pár perc alatt választ kaptak, bár azt a jövőre vonatkozóan fejlődési pontként jelölték meg, hogy talán szerencsésebb lenne a megoldást szövegesen prezentálni a kérdező félnek, nem pedig link formájában tovább irányítani valahova, ahol maga a megoldás található. Azt is kipróbálták a fiúk, mi van, ha az Apple hivatalos Support alkalmazását használják, amely iOS-re érhető el. Az eredmény gyors és gördülékeny ügyintézés volt, úgyhogy itt sem véreztek el a cupertino-iak.

A Windows alapú notebookokat gyártó cégek esetben az Acer simán behúzta az első helyet, így az Apple mögött könnyedén lett ezüstérmes. Ami meglepő, hogy a hívásidők átlaga még náluk is 9 perc alatt alakult, ráadásul, ha csak egy ponttal is, de ezen a területen az Apple előtt végeztek. Bár nem tudni, milyen kérdésekkel bombázták a Microsoftot és a HP-t, de a pontszámok alapján viszonylag jó eredményhez tartozó 21, illetve 27 perces átlagos hívásidőkön lenne mit faragni a jövőben.