Az Apple-t sohasem kellett sajnálni, ha a számítástechnika mérnöki magasságait egy frappáns hasonlattal kellett lehozni a közérthetőség szintjére.

A számítógépek olyanok, mint az elménk számára készített biciklik.

Ezt Jobs mondta, amikor még magyarázni kellett, mire jó egy számítógép.

Ez a rák szoftveres megfelelője.

Ezt Tim Cook mondta egy tegnap leadott interjúban, amikor arról beszélt, hogy az FBI mit szeretne tőlük. 

tim-cook-apple-ceo1_1.jpg

Ez nem egy telefonról szól, hanem a jövőnkről. Kényszeríthet-e a kormány arra, hogy megírjunk egy szoftvert, ami hitünk szerint több százmillió felhasználó adatait veszélyezteti majd világszerte?

Az Apple az elmúlt hetekben egymaga lett a digitális magánszféra védelmének legfőbb harcosa, és most már nem csak nyilatkozatokkal, hanem konkrét ellenállással válaszol az FBI határozott kérésére: nyissanak hátsó kaput a rendszerükön, hogy könnyebb legyen bekukkantani a bűnözők iPhone-jaiba, bírósági végzéssel.

Itt írtam arról, hogy ez a kérés miért nem annyira képtelen ötlet, amennyire sokan látják. 

Mindenki oldalt választott, és erős érvekkel támadja a másik tábort ebben az ügyben, nagyjából Bill Gates-től hallottam egy középre tartó véleményt: szerinte kell lennie egy olyan megoldásnak, amikor a kormány a mi védelmünkben, elszigetelt esetekben, jól körülbástyázott szabályok keretein belül kérhet ilyen beavatkozást, de nem kell megbízni a kormányzati szervben, és hagyni, hogy kiszolgálja magát információkkal.

Az Apple viszont úgy beleállt a harcba, ami bőven túlmutat egy öncélú PR keretein - ez nem is jellemző a cégre egyébként sem. Most az a hír, hogy gőzerővel dolgoznak olyan biztonsági megoldásokon, amik még a mostani lehetőségeket sem hagyják meg az FBI-nak, ha elkapnak egy iPhone-t. Azt szeretnék, hogy az iPhone-okon tárolt adatok közül senki semmit ne nyerhessen ki, az Apple és az összes főisten segítségével sem. 

Az FBI ugye azt kérte az Apple-től, hogy segítsenek nekik, hogy ne tiltson le a telefon 10 sikertelen belépési próbálkozás után. Itt lehet elolvasni, hogyan lehet ezt laboratóriumi körülmények között, feltárással, adatvesztés kockázata mellett kikerülni. Ezt akarja az Apple ellehetetleníteni a későbbiekben, továbbá azt is megakadályoznák, hogy a felhőbe történő szinkronizáláshoz se juthassanak hozzá a hatóságok. Meg senki.