almalé és kungfu Rólunk

GK megfejti: hogy működik az Apple nemsokára debütáló Photos appja?

Új sorozatunkban Gruber Kristóf iOS-fejlesztő mondja el az Apple-szolgáltatásokról a tutit. Rántja le róluk a leplet. Bétateszteli őket. Havi rendszerességgel kiválaszt egy témát, amivel kapcsolatban mindenki csak zavartan vakarja a fejét és elmagyarázza, hogyan működik, mire jó, mire nem jó. Most a Photos appot próbálta ki, amire mindenki nagyon vár az iPhoto szoftverszörnye árnyékában. Egy személyes sztori, és egy szomorú konklúzió (a poszt a szerző saját blogján jelent meg először).

Első felvonás

Nagyon bátor voltam és egy backup után a 10.10.3 külső béta verziójával érkező Photos appban megnyomtam az importálás gombot, ami az iPhoto-ban lévő 70.000 képemet és 946 videómat hivatott áthozni az Apple új távlatokat ígérő képkezelőjébe. 0-ról újraírták, vagyis pont azt kéne hogy kapjam, amire vágytam az iPhoto mérhetetlen lassúsága miatt, nem?

screen_shot_2015-02-14_at_23_18_50_1.png

Az importálás 3-4 óra alatt lezajlott, utána csigasebességgel nézegethettem a képeimet a Photos amúgy elég elegáns, UXKites ablakában. Látszólag minden képet jól beimportált, az eseményeimből albumokat csinált, és az arcok is megmaradtak.

További 15 óra, és a háttérben őrlő processek is végeztek, gondolom ezek generálták a thumbnaileket a képekhez. Innentől viszonylag gyors volt minden. Nem villámgyors, de fél másodpercnél kisebb laggal zoomolgat és nincs beakadás a képek közt. Ezzel ki tudok békülni.

Tovább olvasom


Wall Street Journal: több százan dolgoznak az Apple-nél az autón

Az Apple autós pletykája viszi most a prímet, és egyre nagyobbra nő. A Wall Street Journal szólt hozzá saját informátoraikat megjáratva, és úgy tűnik, hogy de-van DE-VAN Apple Car részleg Cupertinóban.

Méghozzá néhány száz fő dolgozik ott.

A projekt fedőneve Titan.

A lenti képnek pedig semmi köze a valósághoz.

Tovább olvasom


Mennyibe kerülne az Apple autó?

A napokban az egyik legnépszerűbb pletyka - amit ugyan elég nehéz komolyan venni - az, hogy jön az Apple saját fejlesztésű autója. Attól függetlenül, hogy mit gondolunk a megvalósulásáról, még feltehetünk egy fontos kérdést vele kapcsolatban:

mennyibe kerülne, ha tényleg lenne Apple Car?

Sőt, ezt a kérdést meg is válaszolhatjuk, kellően tudományos módszerekkel.

Nem sok kapaszkodónk van, csak az Apple szokásos árképzése. Ebből tudunk kiindulni. Lássuk először az okostelefonok piacán kialakult helyzetet, elemezzük a látottakat, és így tovább.

Egy belépő szintű, alap (legkisebb memóriával kért) okostelefon ára valahol 10 ezer forintnál kezdődik, és 290.000 forintig megy el. Ami a fenti árak felett van, az már a luxus szint, sok millió forintért is lehet aranyozott iPhone-t, meg Vertut venni, de az nem ez a kategória.

Az Apple okostelefonjának árai tehát a képzeletbeli skála 48-99% százalékánál helyezkednek el, előfordulhat az iPhone-nál drágább okostelefon időnként, de azért nagyjából az Apple terméke a legdrágább cuccok között van.

Tovább olvasom


Mostantól kikockázzák a fegyvereket az App Store-ban

Az megvolt, amikor a kilencvenes években a Beverly Hills-i zsarut újraszinkronizálva adták le? És amikor leültünk a tévé elé, hogy na, most újra megnézzük, az összes szaftos káromkodás helyett valami csuhajja szólt, és noha megértettük, hogy a gyerekekre káros hatással lehet mindenféle erőszak meg csúnya beszéd, mégis egyetértettünk azzal az ismeretlennel, aki ezt mondta (és a szavakat Mark Twainnek tulajdonítja, valójában ő nem mondott ilyet):

a cenzúra az, amikor betiltjuk a steak-et csak azért, mert a babák nem tudják elrágni

Hát az Apple-nél is valami hasonló történik épp. Elkezdték szigorúan venni azt a szabályozást, hogy az appok ikonjainak, screenshotjainak és bemutató videóinak meg kell felelniük a 4+-os kritériumnak. Tehát egy nehéztüzérséget felvonultató, véres játéknak is ki kell kockáznia a fegyvereket, ha nem akarja kirúgatni magát. A Tempo screenshotjai így néznek ki például:

Tovább olvasom


Jobb fitneszcucc az okostelefon, mint a fitneszkarkötő

...úgy általában véve. Vagyis vannak jó fitneszkarkötők, de nagy általánosságban inkább a telefonodat használd - állítja egy friss tanulmány.

A University of Pennsylvania hallgatói/mérnökei álltak neki, hogy választ találjanak a kérdésre: mennyire megbízhatóak a fitneszkarkötők? Abból indultak ki, hogy mivel a lépésszámláló az egyik legfontosabb funkciója az ilyen eszközöknek - hiszen ebből számít ki egy csomó más értéket a cucc -, nagyon fontos, hogy ezt pontosan mérje.

Felkötöttek egy csomó kütyüt emberekre, a zsebükbe okostelefonokat tettek (iPhone 5s és Samsung Galaxy S4 - nyilván már olyan régóta szarakodnak vele, így amikor elkezdték a kísérletet, még ezek voltak a legfrissebb modellek), és megkérték őket, hogy lépjenek le 500, majd 1500 lépést. Persze kontrollálták, hogy pontosan annyi legyen.

Ezután megnézték, mit mutatnak az eszközök.

Tovább olvasom



süti beállítások módosítása